Oczywiście możesz. Strzelam, że docelowy nas to 253D:
https://www.qnap.com/en/nas-migration/?os=qts&source=ts-251&destination=ts-253d
Przeczytaj notatki.
Ja mam 453D z 3 HDD, system na SSD i był spokój, nawet spać dało radę w pobliżu, tylko qnap...
Zrób taki test na dyskach:
cd /share/Public
wget http://io.qnap.net.pl/diskfill.tar.gz
tar zxvf diskfill.tar.gz
chmod +x diskfill.tar.gz
./disk-filltest-64bit -f 1 -S 10240
1655578186
Robi test zapisu pliku 10GB i zobaczysz jak dyski sobie radzą...
Może zrób dla testu, tej osobie której nie wyświetla się 'magazyn', oddzielne konto i sprawdź.
Mi się coś wydaje, że jest jakiś bug, albo i ja źle coś ustawiłem, bo jeden user ma do katalogu tylko RO, system pokazuje RW i po FTP ten user ma...
Polecam następującą kombinację:
1. kieszeń - SSD minimum 250 GB na SYSTEM
2. kieszeń - HDD na dane śmieciowe, filmy seriale, inne bzdury
3. i 4. kieszeń - HDD w RAID1 na dane ważne
SSD - overprovisioning na 20% (tyle ci zabierze extra , ale SDD...
Ha, działa..
@Artproject-2004
Rano opiszę
edit:
Słowem wstępu, poprzednie moje posty bazowały na montowaniu Qnapa pod MX Linux, ale pod maską siedzi Debian. Więc myślałem, że tak samo ruszy. Teraz zrobiłem to pod Debianem.
Kroki które...
Ok, bo ja tam tworzyłem folder. Ścieżki rób gdzie chcesz i jak ci wygodnie.
Mi głównie chodziło, żebyś nie dodawał dodatkowych parametrów, niż to co u mnie.
a wpis robisz na końcu fstab ?
Dla testu zrób wpis 1:1 jak mój, bez dodatków. I po Public skasuj ukośnik.
Debian powinien bootować prawidłowo, i albo zamontuje NASa albo nie, ale w trakcie nie powinno być takich komunikatów
Jak wykonać pomiar prędkości pomiędzy dwoma serwerami QNAP NAS?
Zaloguj się do serwera serwera A i B (QNAP NAS) przez przeglądarkę i wykonaj następujące na obu serwerach:
Na czas testów wyłącz QuFirewall
Zainstaluj Entware (Jak to zrobić? -...
Przecież ci napisałem jaki robisz wpis w fstab, tylko zmień IP i ścieżki pod swoje środowisko.
Sudo mount... To robisz tymczasowo do wyłączenia systemu. tego nie klepiesz do fstab, tylko w konsoli.
W fstab ma być linia którą podałem, lub z linka...
Ja robię wpis w fstab:
//192.168.30.9/Public /media/QNAP cifs vers=3.0,credentials=/home/kamil/.smbcredentials
.smb credentials to ukryty plik z loginem i hasłem, tylko root ma dostęp do niego
Możesz również hasło i login dać już w wpisie...