Udzielamy pomocy 8gb w jednej kości do 453be,plik wymiany.

Discussion in 'Podstawowe ustawienia systemowe' started by yaroslavik, Jan 4, 2020.

Loading...
  1. yaroslavik
    Offline

    yaroslavik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 17, 2019
    Messages:
    55
    Local Time:
    11:47 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53Be 100 Mbps
    Witam.
    Po zakupie modelu 453be-wymieniłem pamięć 2gb na 8gb kingstona w jednej kości.
    Sugerując się wpisami na forum,że 8gb śmiało można wkładać.
    I działa.
    System pokazuje ładnie ilość zamontowaej pamięci,ile zostało wolnej itd.
    Wszystko się zgadza.
    Jednak obserwując wykorzystanie pamięci-zauważam,że system bardzo opornie zajmuje pamięć powyżej 3,5gb.
    W tej chwili mam wykorzystane 3,97gb-czyli połowa została wolna.
    A system już utworzył sobie plik wymiany na dysku ponad 1gb!!
    I chrobocze tym dyskiem niemożliwie.
    Czy to normalna sytuacja?
    Gdy wykorzystanie pamięci nie przekraczało 3,5 gb-plik wymiany na dysku wynosił zero.
    Gdy zbliża się do 4gb-zamiast ładnie wykorzystywać całę 8gb to tworzy plik wymiany i zamula system.
    Jednak pokazuje nieraz wykorzystanie pamięci ponad 4gb,ale już plik wymiany jest utworzony.
    Może jednak powinno być 2x4gb bo te osiem w jednej kości nic tu nie daje.
    W specyfikacji jednak stoi,że ten qnap obsługuje max 2x4gb.
    I może coś w tym jest?
    Co sądzicie?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.1146
    Model serwera: QNAP 453-be
     
  2. lord_yabol
    Online

    lord_yabol Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 10, 2018
    Messages:
    54
    Local Time:
    11:47 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Witam,
    Chciałem odświeżyć pytanie. Osobiście mam dwie kości: 8 GB i fabryczną 4 GB RAM w Qnap TS-253D.
    System wykrywa 12 GB RAM i działa poprawnie, ale co jakiś czas ostrzega mnie o zbyt dużym pliku wymiany 1.34 GB.
    Optymalizacja pamięci "robocikiem" Q-Boost nie zmniejsza pamięci wymiany ani o bajt :-(
    upload_2021-6-10_11-48-2.
    Używam dwóch dysków 4TB IronWolf w RAID 0.
    Czy przyczyną jest problem z kompatybilnością kości RAM?
    Co ciekawe pomimo różnych wielkości kości RAM 8 i 4 GB (te same kości ADATA) system wykrywa Dual Channel.
    Czy osoby z większą niż oficjalne 8 GB RAM nie mają problemów z pamięcią wymiany (16 i czytałem nawet o 32GB RAMu)

    Pozdrawiam
     
  3. gkowal
    Offline

    gkowal Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    39
    Local Time:
    11:47 AM
    Ratings:
    +14 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x73 10 Mbps
    Tak to wygląda w przypadku 36 GB RAM na procesorze AMD.

    upload_2021-6-10_18-46-12.
     
  4. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    134
    Local Time:
    11:47 AM
    Ratings:
    +66 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Chyba ten typ tak ma...
    Zrzut ekranu 2021-06-10 201122.
     
  5. lord_yabol
    Online

    lord_yabol Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 10, 2018
    Messages:
    54
    Local Time:
    11:47 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Coś jest chyba nie tak skoro cały czas wyświetla poniższy komunikat:

    upload_2021-6-11_10-49-35. upload_2021-6-11_10-47-47.
    --- Połączono posty, Jun 11, 2021 at 2:55 PM, Data oryginalnego postu: Jun 11, 2021 at 10:49 AM ---
    Wymieniłem kości na 2 x 8 GB z laptopa i widać, że ewidentnie to była wina RAM:
    upload_2021-6-11_14-55-55.