Rozwiązany Aktualizacja firmware TS-410 z 3.5/8? do 4.0.7 - nie widać urządzenia w sieci

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika Perfekt, 25 Kwiecień 2014.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:08
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Włóż dyski twarde i uruchom serwer. Zobacz czy wstanie.
     
  2. ixdude
    Offline

    ixdude Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Czerwiec 2012
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    08:08
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Ja miałem podobny problem na TS-121. Po każdym wyłączeniu serwera (ponowne uruchomienie nie powodowało tego problemu) nie włączała się karta sieciowa na serwerze. Pomagało wyłączenie serwera wkombinacji RESET + ON i przytrzymanie do podwójnego bipnięcia. Później odczekanie aż do beepa jak przy włączeniu serwera. Następnie wyłączenie i włączenie ponowne. Strat żadnych a działa za każdym razem.
    Ostatnio zainstalowałem QTS 4.1 RC ale nie miałem okazji ani potrzeby przetestować czy po aktualizacji jest lepiej.
    W przypadku TS-112 problem nie występuje.

    Inne urządzenie ale może komuś pomoże.
     
  3. Perfekt
    Offline

    Perfekt Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    08:08
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-410
    Ethernet:
    40 GbE
    TS-410 40 GbE
    minełojuz z 15 minut ale Qfinder nie widzi urzadzenia
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:08
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dokładnie! Nie zresetowałeś żadnych ustawień, bo ustawienia są zapisane na dyskach twardych zainstalowanych w serwerze NAS.

    Możesz spróbować tak jak kolega pisze u góry albo tj. podawałem w linku wcześniej, czyli:
    1. Wyłącz serwer.
    2. Wysuń delikatnie dysk, tak aby za chwile można było go łatwo włączyć.
    3. Włącz serwer i poczekaj na jego pełne uruchomienie.
    4. Kiedy usłyszysz sygnał dźwiękowy gotowości serwera (po ok. 2 minutach), uruchom finder i znajdź adres IP serwera.
    5. Uruchom PuTTY
      W otwartym oknie programu w polu
      • Host Name... podaj adres IP serwera znaleziony Finderem,
      • wybierz Connection type SSH
      • oraz w polu Port podaj numer portu - domyślny 22.
      [​IMG]
    6. Następnie kliknij przycisk Open.
    7. Przy pierwszym logowaniu przez SSH zostaniesz poproszony o akceptację certyfikatu - potwierdź.
    8. Zaloguj się używając konta 'admin'
      [​IMG]
    9. Będąc już zalogowanym w konsoli przy użyciu domyślnego loginu i hasła, wsuń wymontowany(e) dysk/i, odczekaj chwilę i wykonaj poniższe:
    10. Kod (Bash):
      1. config_util 1
      2. storage_boot_init 1
      Dyski powinny zostawać zamontowane. Możesz to sprawdzić poleceniem mount (1: /dev/sda3, 2: sdb3, 3: sdc3, ...).
    11. Następnie przywróć pliki konfiguracyjne do domyślnych:
      Kod (Bash):
      1. cp /etc/default_config/uLinux.conf /mnt/HDA_ROOT/.config/
      2. rm -rf /etc/config
      3. ln -sf /mnt/HDA_ROOT/.config /etc/config
      4. setcfg -f /etc/config/uLinux.conf Misc configured TRUE
      5. ln -sf /mnt/HDA_ROOT/update /mnt/update
    12. Zrestartuj urządzenie poleceniem reboot

    Ważne uwagi!
    • Konfiguracja zostanie przywrócona do domyślnej, a więc będziesz musiał skonfigurować serwer ponownie. Jednak podczas konfiguracji nie inicjalizuj dysków twardych, bo wszystkie zapisane na nich dane ulegną utracie.
    • Jeśli natomiast nie przejmujesz się danymi, to równie dobrze możesz podłączyć dyski twarde do PC i usunąć z nich wszystkie partycje. W ten sposób unikniesz całego powyższego procesu.
     
  5. Perfekt
    Offline

    Perfekt Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    08:08
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-410
    Ethernet:
    40 GbE
    TS-410 40 GbE
    zrobiłem jak opisałeś z palca w Linux-ie wyglądało że jest OK ale po re-boocie finder go nie widzi czy wtych poleceniach istotne są spacje czy pisac polecenia w ciągu
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:08
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Polecenia mają być takie jak są napisane. Możesz je przekopiować do schowka i prawym przyciskiem myszy w wkleić do konsoli w PuTTY.
    Jaką masz wersje Findera?
     
  7. Perfekt
    Offline

    Perfekt Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    08:08
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-410
    Ethernet:
    40 GbE
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    08:08
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Na pewno wykonałeś powyższe polecenia poprawnie?
    Podczas ich wykonywania nie było żadnych błędów?
    1. Wyłącz serwer.
    2. Wysuń dyski.
    3. Uruchom serwer bez dysków.
    4. Znajdź jego adres IP w finderze.
    5. Przez przeglądarkę wejdź na adres http://IP:8080/
    6. Wsuń dyski.
    7. Przeprowadź inicjalizację urządzenia z przeglądarki, ale na jej końcu nie konfiguruj dysków twardych.
     
  9. Perfekt
    Offline

    Perfekt Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    08:08
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-410
    Ethernet:
    40 GbE
    TS-410 40 GbE
    Witam w kolejnym dniu walki, wczoraj udało mi się zamontować dyski dzięki ostatniej instrukcji (Silas Mariusz - dzięki wielkie) Qunap się obudził poprosił o wgranie aktualizacji do 4.0.7, zainstalował się poprawnie zrestartował, wiec spróbowałem wgrać ustawienia (backup) o dziwo wstała cała struktura katalogów użytkownicy, ale nie można było zamapować dysków, więc wyłączyłem serwer i postanowiłem że jutro będę walczył, dzisiaj odpaliłem rano Qnapa i wszystko wstało włącznie z ftp-em strukturą katalogów i działa jak przed awarią (cud???) wielkie dzięki za pomoc - wielki szacun "Silas" - UWAGA dla wszystkich zainteresowanych zawsze kopia ustawień przed uaktualnieniem i najlepiej backup danych tak w razie "W" - oraz aktualizacjia tylko ręczna
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1