Perfekt

Passing Basics
Beginner
25 Kwiecień 2014
14
4
35
Odznaki
12
QNAP
TS-410
Ethernet
40 GbE
Poz.
1

Witam mam problem po zaktualizowaniu oprogramowania systemowego na Qunapie TS-410 urządzenia nie jest widoczne w sieci ani z poziomu przeglądarki ani z poziomu Qfindera POMOCY!!!

Ja miałem podobny problem na TS-121. Po każdym wyłączeniu serwera (ponowne uruchomienie nie powodowało tego problemu) nie włączała się karta sieciowa na serwerze. Pomagało wyłączenie serwera wkombinacji RESET + ON i przytrzymanie do podwójnego bipnięcia. Później odczekanie aż do beepa jak przy włączeniu serwera. Następnie wyłączenie i włączenie ponowne. Strat żadnych a działa za każdym razem.
Ostatnio zainstalowałem QTS 4.1 RC ale nie miałem okazji ani potrzeby przetestować czy po aktualizacji jest lepiej.
W przypadku TS-112 problem nie występuje.

Inne urządzenie ale może komuś pomoże.

minełojuz z 15 minut ale Qfinder nie widzi urzadzenia
Dokładnie! Nie zresetowałeś żadnych ustawień, bo ustawienia są zapisane na dyskach twardych zainstalowanych w serwerze NAS.

Możesz spróbować tak jak kolega pisze u góry albo tj. podawałem w linku wcześniej, czyli:
  1. Wyłącz serwer.
  2. Wysuń delikatnie dysk, tak aby za chwile można było go łatwo włączyć.
  3. Włącz serwer i poczekaj na jego pełne uruchomienie.
  4. Kiedy usłyszysz sygnał dźwiękowy gotowości serwera (po ok. 2 minutach), uruchom finder i znajdź adres IP serwera.
  5. Uruchom PuTTY
    W otwartym oknie programu w polu
    • Host Name... podaj adres IP serwera znaleziony Finderem,
    • wybierz Connection type FAQ SSH
    • oraz w polu Port podaj numer portu - domyślny 22.
    2948-23b9194155865d6c68bc3eaa7dfa37fb.webp
  6. Następnie kliknij przycisk Open.
  7. Przy pierwszym logowaniu przez FAQ SSH zostaniesz poproszony o akceptację certyfikatu - potwierdź.
  8. Zaloguj się używając konta 'admin'
    2949-c99c1a956253e12f4eedcec0949d24e9.webp
  9. Będąc już zalogowanym w konsoli przy użyciu domyślnego loginu i hasła, wsuń wymontowany(e) dysk/i, odczekaj chwilę i wykonaj poniższe:
  10. Bash:
    config_util 1
    storage_boot_init 1
    Dyski powinny zostawać zamontowane. Możesz to sprawdzić poleceniem mount (1: /dev/sda3, 2: sdb3, 3: sdc3, ...).
  11. Następnie przywróć pliki konfiguracyjne do domyślnych:
    Bash:
    cp /etc/default_config/uLinux.conf /mnt/HDA_ROOT/.config/
    rm -rf /etc/config
    ln -sf /mnt/HDA_ROOT/.config /etc/config
    setcfg -f /etc/config/uLinux.conf Misc configured TRUE
    ln -sf /mnt/HDA_ROOT/update /mnt/update
  12. Zrestartuj urządzenie poleceniem reboot

Ważne uwagi!
  • Konfiguracja zostanie przywrócona do domyślnej, a więc będziesz musiał skonfigurować serwer ponownie. Jednak podczas konfiguracji nie inicjalizuj dysków twardych, bo wszystkie zapisane na nich dane ulegną utracie.
  • Jeśli natomiast nie przejmujesz się danymi, to równie dobrze możesz podłączyć dyski twarde do PC i usunąć z nich wszystkie partycje. W ten sposób unikniesz całego powyższego procesu.

Na pewno wykonałeś powyższe polecenia poprawnie?
Podczas ich wykonywania nie było żadnych błędów?
  1. Wyłącz serwer.
  2. Wysuń dyski.
  3. Uruchom serwer bez dysków.
  4. Znajdź jego adres IP w finderze.
  5. Przez przeglądarkę wejdź na adres http://IP:8080/
  6. Wsuń dyski.
  7. Przeprowadź inicjalizację urządzenia z przeglądarki, ale na jej końcu nie konfiguruj dysków twardych.

Witam w kolejnym dniu walki, wczoraj udało mi się zamontować dyski dzięki ostatniej instrukcji (Silas Mariusz - dzięki wielkie) Qunap się obudził poprosił o wgranie aktualizacji do 4.0.7, zainstalował się poprawnie zrestartował, wiec spróbowałem wgrać ustawienia (backup) o dziwo wstała cała struktura katalogów użytkownicy, ale nie można było zamapować dysków, więc wyłączyłem serwer i postanowiłem że jutro będę walczył, dzisiaj odpaliłem rano Qnapa i wszystko wstało włącznie z ftp-em strukturą katalogów i działa jak przed awarią (cud???) wielkie dzięki za pomoc - wielki szacun "Silas" - UWAGA dla wszystkich zainteresowanych zawsze kopia ustawień przed uaktualnieniem i najlepiej backup danych tak w razie "W" - oraz aktualizacjia tylko ręczna

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. dioda status miga na czerwono i zielono