Rozwiązany Awaria - brak dostępu do danych

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika Tomek_Zaw, 26 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. Tomek_Zaw
    Offline

    Tomek_Zaw Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro II 1 GbE
    Po kilku próbach się udało ale Ext2 uważa, że ta partycja ma 930GB pojemności i tyle samo jest zajęte, ale Explorer sądzi, że 0/0 wię chyba d..a
    Ale mimo wszystko dzięki
    Teraz próbuję Knoppixem, może coś się uda
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 042
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ewidentne uszkodzenie pierwszych sektorów dysku. Może coś się uda ...
     
  3. Tomek_Zaw
    Offline

    Tomek_Zaw Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro II 1 GbE
    to było na bank SeaTools pod DOS na początku testu znalazł ponad 200 błędów. Nie zostaje mi nic innego niż próbować.
    --- Połączono posty, 1 Marzec 2014, Data oryginalnego postu: 27 Luty 2014 ---
    Witam
    Na samym początku chciałbym wszystkim podziękować za rady.
    Po 48 godzinach, sporej masie obaw oraz chwilach zwątpienia oraz 847 wykrytych błędach - dysk działa a pliki nie uszkodzone i w pełni dostępne :D

    Jeszcze raz dziękuję ;)

    Pozdrawiam
    Tomek
     
    • Wygrany! Wygrany! x 2
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    To teraz proponuje zgrać dane i wymienić dysk, chyba że jesteś sadomasochistą i lubisz takie zabawy :p
     
  5. Tomek_Zaw
    Offline

    Tomek_Zaw Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro II 1 GbE
    No nie jestem ;)
    Dane już się kopiują, mam tylko problem z wyborem dysku, ale liczę na to, że nie długo coś znajdę
     
  6. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 042
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Mam nadzieję że teraz zrobisz sobie bezpieczniejszy RAID 1 vel lustro. droższy ale bezpieczniejszy od pojedynczego dysku :)
     
  7. Tomek_Zaw
    Offline

    Tomek_Zaw Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro II 1 GbE
    Tak mam własnie zamiar, ale mam cały czas problem ze znalezieniem odpowiednich dysków 2TB ;-/
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 042
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Producent nie wpisał do tego modelu żadnych modeli hdd 2 Tb - sprawdź na ang forum QNAPa jakie modele hdd działają ;)
     
  9. Tomek_Zaw
    Offline

    Tomek_Zaw Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro II 1 GbE
  10. Archi
    Offline

    Archi Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Luty 2014
    Wiadomości:
    23
    Miejscowość:
    Bytom
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    40 GbE
    TS-210 40 GbE
    ...może tak, używam ich w TS-212, TS-412, TS-420, TS-421 ostatnio w TS-469L i tam nie miałem i nie mam żadnych problemów z nimi, kiedyś padł jeden w 212 ale szczęście był RAID1 i wymianom nie było problemów niestety brak doświadczenia z TS-209 ProII i na 100% nie będe w stanie pomóc przykro mi :-(
    tutaj QNAP - Compatibility list brak jakiejkolwiek kompatybilności z 2TB. więc sam już nie wiem, wysłałem zapytanie do serwisu oraz mojej hurtowni, zobaczymy co powiedzą.
     
  11. Tomek_Zaw
    Offline

    Tomek_Zaw Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 Pro II 1 GbE
    Dzięki za zainteresowanie moim tematem ;)
    Ja także czekam na odpowiedź od QNAP'a i WD.