Tomek_Zaw

Passing Basics
Beginner
2 Marzec 2009
21
3
30
Odznaki
12
Warszawa
QNAP
TS-109/209 Pro II
Ethernet
1 GbE
Poz.
1

Witam
Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale i jeżeli jest inaczej proszę o przeniesienie mojego postu.
Co prawda przeczytałem regulamin zamieszczania nowych postów, ale ten dział wydał mi się najbardziej odpowiedni.

Sprzęt którego używam:
- QNAP TS-209 Pro II
- Seagate Barracuda GT 7200.11 1TB

Konfiguracja:
- jeden dysk
- QNAP używany głównie jako dysk sieciowy
- niestety wrzuciłem też tam trochę plików, których nie mam kopii :cry:

Opis problemu:
W pewnym momencie przestałem widzieć dysk sieciowy zmapowany na komputerach. Na samym QNAP'ie w tym momencie zaczęła mi migać dioda "Status" ["i" w kółku] na zielono/czerwono. Jednocześnie każdy inny sposób dostania się do danych stał się nie możliwy.

Podjęte działania:
Po zapoznaniu się z artykułem pod linkiem: Diagnoza i serwis dyskw sieciowych QNAP moje działa wyglądały następująco:
- instalacja Qfinder'a, po czym wynikiem był brak wykrycia użądzenia
- wyjęcie dysku [slot 1], Qfinder znalazł urządzenie
- moja diagnoza zatrzymała się na pkt. 3, czyli:
"3. Jeżeli po uruchomieniu bez dysków QNAP finder widzi serwer oznacza to, że uszkodzone są dyski lub zasilacz serwera. Zeby to zweryfikować należy uruchomić serwer z dyskami z innym zasilaczem. Pamiętajcie tylko, żeby napięcie, polaryzacja i wydajność prądową nie była inna niż w oryginalnym zasilaczu. Jedyny parametr, który może być inny tj. większy niż w oryginalnym zasilaczu to wydajność prądowa (inna oznacza większa, a nie mniejsza). Wszystkie parametry znajdziecie na tabliczce znamionowej zasilacza. Jeżeli nie rozumiecie pojęć napięcia, polaryzacji i wydajności prądowej to lepiej odeślijcie urządzenie do serwisu - tam sprawdzą go za was. Gdy urządzenie z drugim zasilaczem się uruchomi to macie pewność, że zasilacz jest do wymiany. W przypadku gdy się nie uruchomi to znaczy, że należy przyjrzeć się dyskom. Albo zastępczy zasilacz, którego użyliście do testów jest zły." - cytat za: Dysk sieciowy QNAP - oficjalnie w Polsce w EPA Systemy

Z braku alternatywnego zasilacza umieściłem dysk w slocie 2 i wtedy QNAP został wykryty przez Qfinder'a, niestety otrzymałem komunikat, że urządzenie nie jest skonfigurowane i nie mogłem dostać się do swoich plików.

I tutaj mam pytanie do forumowiczów.
Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją i ma jakiś pomysł na jej rozwiązanie?
Niestety nie jestem obyty z Unix'em i nie chciałbym sam próbować odzyskiwać danych, bo obawiam się wyniku ;)
Czy macie jakieś propozycje w jaki sposób można, BEZPIECZNIE, odzyskać dane, czy pozostaje mi jedynie oddanie dysku do firmy, która specjalizuje się w takich operacjach?

Z góry dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję, ze mój post wylądował w odpowiednim dziale.

Pozdrawiam
Tomek

Dzięki za odpowiedź. Zaraz sprawdzę, ale po rozkręceniu QNAP'a zauważyłem, że kabel SATA od slotu 1 był do połowy wysunięty z gniazda. Zaraz kończę odkurzanie i sprawdzę a jak nie to do kompa i zobaczę co się dzieje.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź

PS: Na dysku jest GT
PS2: Próbowałeś z tych Barracud odzyskiwać dane? Jak tak, to czy z powodzeniem?

Ten dźwięki wydaje jak zwykle, ale drży dosyć mocno. Niestety po przeczyszczeniu i podpięciu nie działa. No nic, pozostaje próbować go reanimować pod PC. Trochę się tego boje, bo nie mam o tym pojęcia, ale cóż - próbuję ;)
Dzięki za info

Zastanawia mnie tylko dlaczego pod slotem 2 w QNAP'ie wystartował bez problemu.

Sprzęt którego używam:
- QNAP TS-209 Pro II
- Seagate Barracuda GT 7200.11 1TB

Super - ale poproszę model dysku - np. ST31000524AS ??

Brak kopii ? Auć, właśnie się dowiedziałeś ile czasu i nerwów kosztuje brak kopii zapasowej, witamy wśród ludzi którzy wiedzą że muszą robić kopię.

Pomysły ? Zrób tak jak napisał avis avis i podłącz go pod kompa i puść skana Seatoolsem - program jest za friko od producenta.
Program SeaTools dla systemu Windows | Seagate

Wygląda to tak:
apuu.sh_7buLc.webp

Zielony OK - czerwony Huston mamy problem.

Jakbyś wrzucił screena ze skanu to byłoby cudownie :) Magiczny klawisz PrtSc

Model dysku: ST31000340AS
Co do braku kopii to proszę mi nic nie mówić/pisać - mój błąd i tyle ;-/

Poniżej wyniki testów:

S.M.A.R.T. Check:
upload_2014-2-26_21-55-28.png

Short Drive Self Test:
upload_2014-2-26_21-55-53.webp

Short Generic:
upload_2014-2-26_21-56-14.webp

Long Generic:
upload_2014-2-26_21-56-32.webp

SeaTools pokazał test na czerwono :cry: [Win 7] i odesłał mnie do testu pod DOS - na szczęście znalazłem jakąś czystą płytkę, więc zaraz będę próbował

jeżeli nie masz jeszcze dość to rób tak :
ściągnij sobie :Hiren's BootCD 15.2 - All in one Bootable CD » www.hiren.info
bezpośrednio : Hiren's BootCD 15.2 - Download - Instalki.pl
wypal płytkę boot-owalną z Hirenem
wystartuj kompa z podłączonym tylko tym uszkodzonym dyskiem
w menu płytki wybierasz : DOS PROGRAMS -> HARD DISK - > HDA2 , postępujesz zgodnie z instrukcjami na ekranie (mogą być problemy jeżeli masz ACPI) ale to napiszesz potem :)
przeskanuj tym programikiem cały dysk (troszkę to potrwa ) jeżeli są to błędy logiczne powinien je naprawić i powinieneś umieć dostać się do danych

Ja także nie przepadałem za Seagatem - to jeszcze ze starych czasów - ale jak kupowałem 209 Pro II nie było za bardzo kompatybilnych WD, a te mnie zawodziły.
No cóż, błąd zakupu błędem, ale dane muszę jakoś odzyskać ;)
Dysk zupełnie nie padł, więc może uda się odratować, a przynajmniej większość ;)
Jutro wolne, więc mam czas, aby walczyć ;)

Dzięki za pomoc. Jakbyście jeszcze na coś wpadli to będę wdzięczny ;-D

Dysk jest liście kompatybilności.

Odważnie - ja spróbowałbym podpiąć się do danych i wyciągnąć coś, klik.

Przeczytaj FAQ.
Program pozwoli ci modyfikować pliki, zablokuj to sobie w jego panelu zarządzającym.

Jak nic z tego, to wtedy naprawa SeaToolsem.

No i chyba czeka mnie wymiana dysku. Zanim będę próbował odzyskać dane może będziecie Panowie/Panie podpowiedzieć jakiś mode [najlepiej 2TB], który zakupić, aby uniknąć podobnych problemów? Niestety w hardware nie siedzę od co najmniej 10 lat, więc nie wiem co tam jest dobrego na rynku ;-/
Mam nadzieję, że uda mi się tylko odzyskać dane, ale to już mój problem :cry:

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. awaria dysków