Udzielamy pomocy błąd wewnętrzny port pamięci podręcznej

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by lesiulodz, Apr 28, 2021.

Loading...
Tags:
  1. lesiulodz
    Offline

    lesiulodz Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 14, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    11:19 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-210 100 GbE
    QNAP TVS-1271U-RP
    Panowie/panie pytanie, macierz przez dłuższy czas stała nieużywana w racku, odłączona od zasilania. Macierz posiada 12 slotów na dyski + 2 "wewnętrzne porty pamięci podręcznej". Po uruchomieniu ku mojemu zdziwieniu system wykrył błędy na owych wewnętrznych portach. Początkowo tylko na jednym, natomiast po przeprowadzeniu "pełnego testu" zwraca komunikat "poważne błędy" oraz informacje SMART HDD: nieprawidłowy. Te wewnętrzne moduły stanowią Samsung SSD 850 evo msata 250GB EMT41B6Q. Czy w takim wypadku muszę je wymienić, czy mogę zainicjalizować "normalną" pulę dyskową która teraz jest wyłączona ze względów bezpieczeństwa?
     

    Attached Files:

  2. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    11:19 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Jak masz błędy, to wymień dyski na nowe - nie są to kosmiczne pieniądze. Jak używasz je jako R/W w przypadku awarii dane polecą, w wypadku R nie ma strestu.
     
  3. dilbercik
    Offline

    dilbercik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    91
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    11:19 AM
    Ratings:
    +19 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    odpal nasa niech podziala zrob format dyskow ssd i sprwdz za tydzien.
    Dyski dyski ssd dlugo wylaczone moga miec bledy logiczne ktore soft nasa identyfikuje jako sprzetowe.
     
  4. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    11:19 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    @dilbercik@dilbercik a jak mu dane uciekną? Wszystko zależy od tego czy ma RW czy RO
     
  5. dilbercik
    Offline

    dilbercik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    91
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    11:19 AM
    Ratings:
    +19 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    nieuciekna to sa zazwyczaj bledy logiczne nie fizyczne
     
  6. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    11:19 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Możesz mieć rację, ale jak dysk jest uszkodzony, ma je jako cache RW i szlag je trafi, dane przepadną.
     
  7. dilbercik
    Offline

    dilbercik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    91
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    11:19 AM
    Ratings:
    +19 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    dlatego reformat :) i smart zadziala :) jak by co
     
  8. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    11:19 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Najpierw zwolnienie pamięci ;] w cacheu -> i potem format, mały krok, ale ważny :p
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  9. lesiulodz
    Offline

    lesiulodz Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 14, 2020
    Messages:
    3
    Local Time:
    11:19 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-210 100 GbE
    Ok, spróbuję z formatem. Odłączyłem pulę cache (usunałem ją) ale w dalszym ciągu nie moge uruchumić puli na hdd - pojawia sie komunikat error i tyle.

    Na danych za bardzo mi nie zalezy ale gdyby udało się odzyskać to fajnie.
    Jeszcze jedna rzecz pula 2 ssd to raid 1, pula 1 hdd to raid 6 - 12 dysków 4Tb
     
  10. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    11:19 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    To warto zobaczyć na Teamce. Ja dopiero za dwa dni będę mógł to zobaczyć, dziś bez żadnych gwarancji że mi się ręką nie pomyli :>