Udzielamy pomocy Bardzo wolne działanie serwera podczas kopiowania plików

Discussion in 'Inne' started by dj.johan, Jul 7, 2021.

Loading...
  1. dj.johan
    Offline

    dj.johan Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 16, 2016
    Messages:
    11
    Local Time:
    12:40 PM
    Ratings:
    +0 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Witam.

    Od ponad roku jestem posiadaczem TVS 871 w wersji z i7 i 16GB Ram. Mam pewien problem który występuje od początku ale dopiero dzisiaj mam chwilę żeby sie tym zająć.
    Chodzi o bardzo powolną pracę podczas kopiowania plików. Dla przykładu, podłą zam dysk przenośny bezpośrednio pod qnqp pod USB 3.0 i kopiuję powiedzmy kilka filmów o łącznej pojemności 500GB. Po pierwsze trwa to około 12 godzin a po drugie kiedy kopiowanie już się rozpocznie, zalogowanie się do qnapa przez www graniczy z cudem. Tak samo jak wejście przez otoczenie sieciowe na qnapa- katalogi otwieraja sie do kilku minut. Kiedy ten sam dysk podłącze pod laptopa i kopiuję przez sieć to problem jest identyczny. Tylko że wtedy widze jak balansuje prędkość kopiowania. Przeważnie jest to 15 do w porywach 35 mb/s z tym ze 15 ,0, 5, 20, 0 zwiecha na kilka sekund, 5, 25, 35, 0, zwiecha, 10, itd...
    Mam nadal jeszcze mojego starego TS 251+ i kiedy na tej samej infrastukturze sieciowej odepnę 871 a podepnę 251+ i załącze kopiowanie tych samych plików z tego samego dysku wszystko działa płynnie i nie trwa to dłużej niż 20-30 minut. Prędkość kopiowania przez siec jak i z bezpośrednio podpiętym dyskiem wacha sie w granicach 80-116mb/s. Czyli winę sieci, sprzętu sieciowego, dysku przenośnego i laptopa raczej bym tu odrzucił.
    Wracając do mojego problemu z TVS 871. Kiedy już mi się uda zalogować do systemu zużycie procesora wacha się w przedziale 0 do 3% a ramu ok 12 do 15 %. Mam zamontowane 2x4Gb jako zwykłe woluminy, 2x6Gb w raid 1 i dysk ssd 120 GB który robi mi za partycję cache.
    Ma ktoś może jakieś pomysły o co tej skrzynce chodzi?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.4.1715 Build 20210630
    Model serwera: QNAP TVS-871
    --- Połączono posty, Jul 8, 2021, Data oryginalnego postu: Jul 7, 2021 ---
    Aha. W mojej poprzedniej wypowiedzi w ostatnim zdaniu chodzi oczywiście o dyski terabajtowe. Poprostu błąd w druku...
     
  2. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,924
    Local Time:
    12:40 PM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    zmień port na ten z tyłu ?
     
  3. dj.johan
    Offline

    dj.johan Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 16, 2016
    Messages:
    11
    Local Time:
    12:40 PM
    Ratings:
    +0 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Ok spróbuję. A jak wytłumaczyć to że po sieci lan gdy dysk jest podpięty pod laptopa dzieje sie tak samo?
     
  4. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,924
    Local Time:
    12:40 PM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jeden problem na raz
    czekamy na wyniki testu