Rozwiązany Chromecast 2 przycina 1080p

Dyskusja w 'Przesyłanie mediów (DLNA, iTunes, ...)' rozpoczęta przez użytkownika pawelecc, 6 Marzec 2018.

Ładowanie...
  1. pawelecc
    Offline

    pawelecc Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    85
    Local Time:
    11:50
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Mam pytanie. Mam qnapa ts251 i mam zaistalowanego Plexa. Odtwarzam filmy przez chromecast 2 wszystkie filmy w 720P odtwarzają się ładnie lecz jak chcę odtwarzac filmy w 1080P to duża część strasznie przycina i nie idzie oglądać. Wina leży po stronie moje qnapa? Mało wydajny? Nie rozumiem tego za bardzo. Jak podłącze pendriva do TV to ten sam film nie przycina. Telewizor jest mocniejszy - wydajniejszy niż QNAP?Może za mało mam ramu? Mam 4GB ma to wpływ na przycinanie?
     
  2. _Floyd
    Online

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    866
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:50
    Oceny:
    +65 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Już Ci odpowiedziałem w innym temacie:
    Niestety obawiam się ze procesor Qnapa nie daje rady prze-konwertować filmu w takiej jakości. Jak odpalasz na Chromecast, to tak jak by Ci ten film odtwarzał z sieci a więc dane nie są wysyłane "Direct" tylko, tylko przez Convert, że tak się nie ładnie wyrażę. TV ma może inna technologię i sobie z tym radzi. Przez DLNA mógłbyś oglądać Filmy i TV też by dał sobie radę. Masz TV na którym można zainstalować Plexa, jak tak to spróbuj, mozliwe ze wtedy filmy szły by bezpośrednio w tej samej sieci?

    Ja proponuje jeśli jest taka możliwość podłączenie NAS przez HDMI i wgranie Kodi, w Twoim wypadku v16 bo od 17 trzeba mieć chyba 4 GB ramu.

    A jak masz 4GB to nie ma o czym gadać.

    Jeszcze w ustawieniach Plex ustaw sobie:
    upload_2018-3-6_15-45-45.

    Wtedy Plex ustawi Ci w miarę najlepsza jakość do możliwości, przynajmniej u mnie tak działa.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  3. pawelecc
    Offline

    pawelecc Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    85
    Local Time:
    11:50
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    Dzieki za odpowiedz. Ustawie PLEXA tak jak mówiłeś. Jaki polecasz Qnap abym nie miał takich problemów i odtwarzał mi filmy w Full HD? Mam na dole w salonie TV z zainstalowana aplikacją PLEX i tam działa idealnie nawet w Full HD lecz w sypialni u góry mam Chromecasta i tam juz mam problem czasami z FHD.
     
  4. _Floyd
    Online

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    866
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:50
    Oceny:
    +65 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Telewizor ma DLNA i jest podłączony do Internetu? Jeśli tak to ten sposób będzie dla Ciebie najlepszy.

    Aby sprawdzić jak obciążony jest procesor wystarczy włączyć film i wejsć do QTS i zobaczyć jak jest obciążony procesor.

    Mi na TS-253A filmy działają w FHD, ale przypadku jak jedna osoba odtwarza na odległość.

    A i sprawdź czy możesz zainstalować Plexa na TV. Mój słaby sony miał taką opcję.
     
  5. pawelecc
    Offline

    pawelecc Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Sierpień 2017
    Wiadomości:
    85
    Local Time:
    11:50
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    802.11ac
    null 802.11ac
    FLOYD. Zrobiłem ustawienia PLEX tak jak mówiłeś i odpaliłem przez chromecast filmy w FHD i jest duzo lepiej tzn. na 6 filmów FHD tylko jeden mi przycinał ale ten plik był bardzo duży bo prawie 30GB i obciążenie procka 80%-100%. Reszta filmów działa super! Waga tych filmów to 8GB-15GB. Będe testował inne filmy jescze i napiszę. Jeszcze raz dzięki!
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  6. sloma
    Offline

    sloma Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    5 Maj 2018
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    11:50
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Ja posiadam TS-251 również postawiłem sobie na tym PLEX jakże by inaczej. Zauważyłem ciekawą zależność a mianowicie ten mój qnap radzi sobie nawet z filmami 4K bez problemu ALE jak odpalam dany film bez napisów bo wtedy załącza się transkodowanie i amen kaplica. Bez problemu radzi sobie z filmami 1080p z dużym bitrate nawet 35 mega/sec ale także jeżeli jest to bezpośrednie odtwarzanie (oczywiście mowa po sieci nie po HDMI). Oficajlna lista PLEX jeżeli chodzi o możliwości transkodowania 1080p na modelu Ts-251 mówi że powinien sobie radzić z małym bitrate filmów 1080p. Tak jak Floyd pisze również działa transkodowanie na odległość ale przy jednym uzytkowniku i max 4 mega/sec ustawiona jakość w Plex.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.