co wybrac

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika miastekz, 21 Październik 2008.

Ładowanie...
  1. miastekz
    Offline

    miastekz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam, szukam pomocy bo musze wstawic serwr plikow do firmy, i teraz szukam odpowiedzi co lepiej zakupic, QNAP TS-409 czy moze Thecus N5200B ceny sa zblizone, prosze o porade, co jest stabilniejsze i przedewszystkim wydajniejsze, bo beda przezucane dosc duze pliki (glownie grafika). serwer ma byc serwerem plikow i userzy logowac sie beda po domenach, i tu kolejne pytanie, jak skonfigurowac xp do pracy w domenie z mobilnymi profilami, tak aby profile byly zapisywane na serwerze.
    Zbyszek
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jesli budzet pozwala to lepiej wybrac TS-509 Pro.

    Natomiast jesli nie i potrzebujemy serwer do celow wymiany plikow i nic wiecej to Thecus. W przypadku kiedy jednak chcielibysmy wykorzystac wiecej mozliwosci to QNAP TS-409.


    Dlatego wlasnie proponowalem TS-509 Pro :)

    A co do AD... nie znam sie na tym..
     
  3. miastekz
    Offline

    miastekz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Silas, dzieki za szybka odpowiedz, domyslalem sie czytajac specyfikacje ze 509 bedzie bardzo dobrym wyborem, ale mam niestety ograniczony budzet :-( I skusze sie na Thecusa chyba...

    Jeszcze jedno gdzie znajde informacje w sieci na temat migracji Winxp z grupy roboczej do domen ?? bo google jakos nie za bardzo chce mi pomoc :-(
     
  4. slyt
    Offline

    slyt Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    41
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    A co konkretnie chcesz wiedziec nt. migracji do AD ?
     
  5. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Witam,
    Też się zmierzyłem z podobnym problemem parę tygodni temu. Potrzebowałem urządzenie dla potrzeb domowych, ale apetyt rósł w miarę jedzenia i wylądowałem z urządzeniem QNAP TS-509 PRO. Trzeba przyznać urządzeni pierwsza klasa, pod warunkiem posiadania sieci komputerowej 1Gb/s. Jeszcze jest jeden producent, którego brałem pod uwagę http://www.synology.com.pl/
    Urządzenia QNAP posiadają możliwość instalacji dodatkowych modułów (funkcjonalności) przez użytkownika.
    Pozdrawiam
    Jarek
     
  6. miastekz
    Offline

    miastekz Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    19 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Slyt, dokladnie jak skonfigurowac serwer plikow w jakim trybie, i jak zmigrowac ze wszytskimi aplikacjami userow z kompow na serwer...
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    ... co jest bardzo duza zaleta i staje sie to bardzo pozyteczne. Co gorsze zostalo to opatentowane wiec nie liczylbym ze inni producenci NAS wprowadza system ala QPKG.
     
  8. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Nie mam pojęcia jak będą się zachowywać aplikacje na mapowanych dyskach. Jeżeli zastosujesz technologie iSCSI będziesz widział dyski sieciowe jako lokalne. Niestety QNAP tego nie obsługuje.

    Kiedyś instalowałem aplikacje na dyskach mapowanych i miałem dużo problemów. Dyski mapują się dosyć późno i przy starcie Windows 2000 pisał że brakuje mu plików DLL.
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    iSCSI to zupelnie co innego. I QNAP obsluguje juz iSCSI i tez jako jedno z niewielu urzadzen ma jedna fajna zalete, mozna utworzyc obiekt docelowy iSCSI podajac wieksza przestrzen dyskow niz mamy obecnie co spowoduje ze w przyszlosci wymieniajac dyski na wieksze nie bedziemy musieli tworzyc celu jeszcze raz.

    Ponadto mialem okazje testowac iSCSI z TS-509 z zaawansowanymi systemami telewizji przemyslowej. W eksperymencie pracowalo to z urządzeniem GV-NVR ktore zapisywalo na TS-509 cztery kamery 2.0mpix, jedna kamere 5.0mpix i jedna 1.3mpix. Zapis ok. 15mb/s w kompresji MPEG-4. TS-509 idealnia pracowal. Wiec nie wiem w czym mowa ze tego nie obsluguje...


    A co do wolnego mapowania dyskow to faktycznie zgodze sie z tym i nie poelcam SAMBY do zaawansowanym zastosowan innych niz prosta wymiana plikow bez wiekszych wymogow.
     
  10. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Możesz napisać jak uruchomić iSCSI.
     
  11. slyt
    Offline

    slyt Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    31 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    41
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Konfiguracja jest prosta. Podajesz nazwe serwera, nazwe domeny i dane uzytkownika majacego prawo dodawac konta komputerow do AD. Pamietaj ze w tym wypadku dodanie do domeny oznacza tylko tyle ze QNAP jest uwierzytelniony w domenie i mozesz udostepniac jego zasoby uzytkownikom uwierzytelnionym w domenie.

    Jesli chodzi o cos co nazywasz migracja aplikacji userow na serwer to nie bardzo rozumiem, ale jesli masz na mysli instalowanie aplikacji uzytkownikow z wykorzystaniem zamapowanych udzialow na QNAPie to bylbym bardzo ostrozny w wiazaniu z tym wiekszych nadziei. Mysle ze uruchomisz pomyslnie wiekszosc aplikacji nie wymagajacych ladowania swoich bibliotek przy starcie (tak jak pisali przedmowcy udzialy sieciowe mapowane sa dosyc pozno) czy tez wersji "portable", natomiast instalowanie na QNAPie zaawansowanych aplikacji (np. MS Office) to juz nieporozumienie.

    QNAP to nie jest profesjonalny NAS (macierz dyskowa).
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    oczywiscie ze nie... trzeba byloby zaplacic sporo wiecej aby otrzymac profesjonalne rozwiazania NAS
    http://www.storagestandard.pl/
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:56
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE

Poleć tę stronę