Rozwiązany container station montowanie folderu z dysku usb

Discussion in 'Kontenery Docker i LXC' started by Mattax, May 22, 2020.

Loading...
  1. Mattax
    Offline

    Mattax System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Feb 13, 2017
    Messages:
    149
    Local Time:
    10:29 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    hej, czy może ktoś podpowiedzieć jak poprawnie zamontować folder/foldery do contenera?

    nie wiem jak określić strukturę plików contenera
    -v /share/external/DEV3303_1/Media/:/container
    nie działa
    upload_2020-5-22_19-49-57.

    Wersja oprogramowania Firmware: x.x.x Build 20YYMMDD
    Model serwera: QNAP XX-XXX
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,834
    Local Time:
    10:29 AM
    Ratings:
    +1,847 / 39 / -9
    Followers:
    38
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    A byles w advanced settings?
     
  3. Mattax
    Offline

    Mattax System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Feb 13, 2017
    Messages:
    149
    Local Time:
    10:29 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    oczywiście ale tam nie można dodać folderów z dysków usb :-( a to chcę osiągnąć
    upload_2020-5-22_20-17-53.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,834
    Local Time:
    10:29 AM
    Ratings:
    +1,847 / 39 / -9
    Followers:
    38
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
  5. Mattax
    Offline

    Mattax System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Feb 13, 2017
    Messages:
    149
    Local Time:
    10:29 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    ogarnięte dzięki za pomoc :)
    Code (Text):
    1. docker create \
    2.   --name=transmission11 \
    3.   -e PUID=1000 \
    4.   -e PGID=1000 \
    5.   -e TZ=Europe/London \
    6.   -e TRANSMISSION_WEB_HOME=/transmission-web-control/ \
    7.   -e USER=username `#optional` \
    8.   -e PASS=password `#optional` \
    9.   -p 9091:9091 \
    10.   -p 51413:51413 \
    11.   -p 51413:51413/udp \
    12.   -v /share/external/DEV4102_2/TR:/config \
    13.   -v /share/external/DEV4102_2/media:/downloads \
    14.   -v /share/external/DEV4102_2/TR:/watch \
    15.   --restart unless-stopped \
    16.   linuxserver/transmission
     
  6. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:29 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    ogarnał chłop:
    1. -v /share/external/DEV4102_2/TR:/config \
    2. -v /share/external/DEV4102_2/media:/downloads \
    3. -v /share/external/DEV4102_2/TR:/watch \
    mam dwa zastrzeżenia:
    1. robisz to na dysk USB z tego co widze , pamiętaj że to nie będzie zasuwać
    2. rozbij config i watch na osobne katalogi - przy czym moim zdaniem je lepiej trzymać na nasie, a nie na dysku USB (odczyty cię dobiją)
    Code (Bash):
    1. -v /share/external/DEV4102_2/TR/config:/config \
    2. -v /share/external/DEV4102_2/TR/watch:/watch \
     
  7. Mattax
    Offline

    Mattax System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Feb 13, 2017
    Messages:
    149
    Local Time:
    10:29 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    słuszne, właśnie to rozkminiam, bo dodałem jeden plik i zamula.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:29 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    zainstaluj portainera:
    Rozwiązany - Moje dockery

    a potem edytuj sobie wygodnie w GUI którego używa cały świat:

    upload_2020-5-22_21-1-24.

    dockerowego CLI używam do 3 celów:
    1. backup volumenów (tam gdzie jest config /db itp bzdury).
    2. tworzenie nowych kontenerów - na docker hub są wpisy które łatwiej poprawić w notatniku niż przeklikać się przez GUI.
    3. do ograniczenia zasobów dla kontenera - w razie włamu zabierze mi 20% CPU i 512 Mb RAMu , przykład poniżej:

    upload_2020-5-22_21-4-20.
     
  9. Mattax
    Offline

    Mattax System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Feb 13, 2017
    Messages:
    149
    Local Time:
    10:29 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    dzięki za tipsy ogarnę tom co muszę i wrócę do Twojego wątku
    --- Połączono posty, May 24, 2020, Data oryginalnego postu: May 22, 2020 ---
    wiecie może dlaczego jeżeli tworzę contener za pomocą FAQ SSH natomiast później jeżeli skorzystam z aplikacji pcontainer station i zmodyfikuję cokolwiek wtedy wpadają domyślne lokalizację folderów?
    --- Połączono posty, May 24, 2020 ---
    i jeszcze gratis nie można usunąć folderó gdzie wcześniej zamontowany był jakiś contener jakaś rada?
    upload_2020-5-24_20-25-20.
     
  10. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:29 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    Bełkot, opisz to inaczej , może wrzuć screena ?

    a czy user który robił te foldery instnieje ? może trzeba przejechać chown -R ... żeby prawa poprawić ? za mało informacji
    pokaż ls -la z tego folderu ?
     
  11. Mattax
    Offline

    Mattax System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Feb 13, 2017
    Messages:
    149
    Local Time:
    10:29 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    upload_2020-5-25_17-16-21.
    --- Połączono posty, May 25, 2020, Data oryginalnego postu: May 25, 2020 ---
    upload_2020-5-25_17-21-41.
    --- Połączono posty, May 25, 2020 ---
    upload_2020-5-25_17-30-8.
     
  12. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:29 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    masz uszkodzoną strukturę dysku , zrób na nim fsck
     
  13. Mattax
    Offline

    Mattax System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Feb 13, 2017
    Messages:
    149
    Local Time:
    10:29 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    co ja se mogę..
    upload_2020-5-25_17-41-7.
     
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,834
    Local Time:
    10:29 AM
    Ratings:
    +1,847 / 39 / -9
    Followers:
    38
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    A tak btw jaki masz system partycji?
     
  15. Mattax
    Offline

    Mattax System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Feb 13, 2017
    Messages:
    149
    Local Time:
    10:29 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    ogarnięte z poziomu Windows. jedyny słuszny system ;)
     
  16. VDR
    Offline

    VDR Moderator Contributor

    Joined:
    Feb 6, 2019
    Messages:
    82
    Local Time:
    10:29 AM
    Ratings:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53B
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53B 1 GbE
    Z Container Station to warto skorzystac by zrozumiec qnapowego dockera - jak sa zrobione jego zaleznosci i jak to mozna wykorzystac przy zarzadzaniu np. sieciami (qnet) ;)
    System — Container Station documentation

    A jak już zapoznasz się z powyższym to albo docker-composer albo portainer albo jedno i drugie ;) A do container station nie ma po co wtedy zagladac bo to proste i IMHO dość ułomne narzędzie ;)
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1