Rozwiązany Container Station NAT czy Host IP

Discussion in 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' started by bulgar71, Jan 24, 2020.

Loading...
  1. bulgar71
    Offline

    bulgar71 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 8, 2020
    Messages:
    12
    Local Time:
    1:55 PM
    Ratings:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53Be 100 Mbps
    Witam wszystkich forumowiczów
    Z uwagi że codziennie odkrywam nowe funkcje i ich zalety na moim Qnap-ie, tym razem zwątpienie przyszło w momencie konfiguracji kontenerów.
    Mianowicie czy w ramach zagadnień sieciowych lepiej ustawić kontener za NAT-em czy przydzielić mu adres z puli DHCP routera? Jaka praktyka będzie dobra? jakie płyną z tego korzyści? Chodzi również o możliwości zdalnego dostępu do wybranego kontenera...

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.1146
    Model serwera: QNAP TS-453BE
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,826
    Local Time:
    1:55 PM
    Ratings:
    +1,669 / 34 / -7
    Followers:
    32
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Ustawić w trybie Bridge. NAT tylko wtedy jeśli QNAP jest bezpośrednio połączony z Internetem i nie filtrujesz ruchu usług.
     
  3. bulgar71
    Offline

    bulgar71 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 8, 2020
    Messages:
    12
    Local Time:
    1:55 PM
    Ratings:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53Be 100 Mbps
    Dzięki za info
    Qnap-a mam podłączonego do routera na stałym IP, natomiast np: rtorrent w kontenerze musi mieć wyjście na "świat"
     
  4. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,404
    Local Time:
    1:55 PM
    Ratings:
    +1,389 / 36 / -15
    Followers:
    5
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    wyciągasz port data rtorrenta do qnapa w kontenerze, a ten port wyciągasz IPkiem qnap na routerze na zewnątrz (prawie double nat).
     
  5. bulgar71
    Offline

    bulgar71 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 8, 2020
    Messages:
    12
    Local Time:
    1:55 PM
    Ratings:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53Be 100 Mbps
    Super dzięki za wyjaśnienia;)