Rozwiązany ContainerStation mssql

Dyskusja w 'Wirtualizacja serwerów i klastrów' rozpoczęta przez użytkownika arius, 11 Luty 2017.

Ładowanie...
Tagi:
  1. arius
    Offline

    arius Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    48
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    09:44
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n
    Cześć,

    Czy na ContainerStation instowaliście bazę MS SQL (np. bazę programu Płatnik lub inne...). Postawiłem dwie bazy jednak przy połączeniu przez MS SQL Management Studio nie można zmieniać danych w bazie... wyrzuca z programu. Podczas pracy w Płatniku też są przerwy w komunikacji z bazą SQL :-(
    Sądziłem że Docker będzie lepszym rozwiązaniem niż wirtualny serwer i na nim instalacja servera sql :-(. Niestety obie opcje mnie rozczarowały :-(

    Panowie z QNAP-a jak tam jest z bazami sql na ContainerStation ????

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.3
    Model serwera: QNAP TS-251
     
  2. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    734
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    07:44
    Oceny:
    +46 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
  3. arius
    Offline

    arius Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    48
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    09:44
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n
    Czy możesz edytować w MS SQL Studio jakąś tabelę w bazie poprzez >Edit Top 200 Rows< ???
    Mnie wyrzuca z MS SQL Studio :-(
     
  4. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    734
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    07:44
    Oceny:
    +46 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    Ja to tylko testowałem, produkcyjnie mam sql 2014 na win srv.
    Ale jeżeli mnie nie myli to jest wczesna bardzo wersja sql dla linux więc to wszystko możliwe.
    Zamiast tutaj pomocy bym szukał jednak gdzieś na forach microsoftu, napewno szybciej coś znajdziesz
     
  5. arius
    Offline

    arius Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    48
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    09:44
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n
    Niestety po upływie pewnego czasu posiadania MS SQL na ContainerStation wyrzuca komunikat:

    Configuring Microsoft(R) SQL Server(R)...
    Error: The evaluation period has expired.
    Microsoft(R) SQL Server(R) setup failed with error code 1. Please check the setup log in /var/opt/mssql/log for more information.

    Myślałem że używanie MS SQL na ContainerStation do testów jest free...
    Niestety usunięcie i ponowna instalacja nic nie daje....

    Jakieś propozycje odnośnie ponownego zainstalowania MS SQL na ContainerStation ???
     
  6. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 626
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    09:44
    Oceny:
    +1 015 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  7. nelik1987
    Offline

    nelik1987 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    18 Marzec 2017
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    09:44
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    OK, mam ten sam problem tzn wygala mi licencja na MS SQL. Jak mam pobrać nową paczkę tak by ją zainstalować i przekopiować bazę danych. Czy wpierw mogę przekopiować całą bazę danych SQL nie uruchamiając serwera? Gdzieś znajdę odpowiednie pliki?

    znalazłem gdzie przechowywane są pliki bazy danych, czy wystarczy je pobrać tak by mieć kopię zapasową przed naprawianiem mssql?
    --- Połączono posty, 14 Wrzesień 2017, Data oryginalnego postu: 14 Wrzesień 2017 ---
    a.
    Czy dla zabezpieczenia bazy danych wystarczy skopiować folder data?
    --- Połączono posty, 15 Wrzesień 2017 ---
    Znalazłem już rozwiązanie mojego problemu. Mianowicie, skopiowałem bazę danych zapisaną pod ścieżką:
    aaa.
    Następnie usunąłem kontener oraz jego obraz. Pobrałem jeszcze raz aktualny obraz Dockera z MSSQL i utworzyłem kontener. Skopiowałem pliki bazy danych do tego samego folderu i uruchomiłem kontener. Wszystko ruszyło.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1

Poleć tę stronę