Wyjaśnienie
Po usunięciu klastra wysokiej dostępności (HA) oba urządzenia NAS powrócą do trybu samodzielnego. Ponieważ usługi w klastrze HA są zarządzane i udostępniane przez węzeł aktywny, po usunięciu klastra należy dostosować określone ustawienia na oryginalnym węźle pasywnym, aby uniknąć konfliktów konfiguracji z oryginalnym węzłem aktywnym i zapewnić prawidłowe działanie usług.
Zalecenie
Jeśli chcesz nadal korzystać z oryginalnego węzła pasywnego po usunięciu klastra HA, sprawdź poniższe usługi na urządzeniu NAS i w razie potrzeby dostosuj odpowiednie ustawienia:
- Centrum zabezpieczeń
- Przejdź do Centrum zabezpieczeń > Kontrola bezpieczeństwa. Jeśli w polu „Harmonogram skanowania" widnieje komunikat „Niedostępne", skonfiguruj harmonogram skanowania ponownie.
- iSCSI i Fibre Channel
- Zmodyfikuj wszystkie poniższe elementy, aby uniknąć konfliktów z oryginalnym węzłem aktywnym:
- IQN-y celów iSCSI
- Powiązania portali sieciowych celów iSCSI
- Wszystkie hasła CHAP
Szczegółowe informacje znajdują się w artykule Jak ponownie skonfigurować cele iSCSI na urządzeniu NAS po usunięciu go z klastra HA?
- Zmodyfikuj wszystkie poniższe elementy, aby uniknąć konfliktów z oryginalnym węzłem aktywnym: