FAQ Dlaczego moje cele iSCSI wydają się rozłączone po przełączeniu HA?

QNAP

Bot
Management
29 Kwiecień 2013
2 108
34
88
Taipei
www.qnap.com
Produkty, których dotyczy problem

• iSCSI & Fibre Channel
  • Windows Server 2012, 2016 i 2019

Objaw
Po przełączeniu systemu w tryb wysokiej dostępności (HA) cele iSCSI, które były połączone ze starym aktywnym węzłem, wydają się teraz rozłączone na nowym aktywnym węźle.

Główna przyczyna
Podczas przełączania HA połączenia iSCSI są tymczasowo rozłączane, aby system mógł przenieść usługi ze starego aktywnego węzła do nowego aktywnego węzła. Po zakończeniu przełączania cele iSCSI na nowym aktywnym węźle ponownie połączą się ze swoimi inicjatorami. Jednakże iSCSI & Fibre Channel może nie aktualizować statusu każdego celu, dopóki nie otrzyma żądania odczytu/zapisu od inicjatora, zwłaszcza jeśli cel był bezczynny przed przełączeniem. W związku z tym cele mogą tymczasowo wydawać się „rozłączone”.

Rozwiązanie
Proszę poczekać, aż system zaktualizuje status celów iSCSI. Po pomyślnym przełączeniu HA, chociaż może wystąpić krótkie opóźnienie w aktualizacji statusu, cele powinny już się ponownie połączyć, a wszystkie usługi iSCSI powinny działać normalnie.

Dalsze informacje
Dlaczego mój serwer Windows traci połączenie iSCSI lub SMB z serwerem NAS ES po przejęciu wysokiej dostępności przez serwer NAS?