Instrukcja obsługi Dlaczego moje dyski z podwójnym aktuatorem nie działają zgodnie z oczekiwaniami?

QTS, QuTS hero

Wprowadzenie​

Urządzenia QNAP zaczęły obsługiwać dyski z podwójnym aktuatorem od wersji QTS 5.0.1 i QuTS hero h5.0.1. Dyski z podwójnym aktuatorem to dyski wyposażone w dwa niezależne aktuatory, które mogą przesyłać dane równocześnie, zwiększając wydajność odczytu i zapisu.

Poniższe sekcje odpowiadają na niektóre często zadawane pytania i problemy, z jakimi mogą spotkać się użytkownicy.

Czy mogę używać dysków z podwójnym aktuatorem we wcześniejszych wersjach QTS lub QuTS hero?​

Tak, jednak dyski będą traktowane jako zwykłe dyski (z pojedynczym aktuatorem).

Aby w pełni korzystać z wydajności dysków z podwójnym aktuatorem, urządzenie QNAP musi działać pod kontrolą QTS 5.0.1 lub nowszej, albo QuTS hero h5.0.1 lub nowszej.

Utworzyłem pool z dysków z podwójnym aktuatorem w nieobsługiwanej wersji oprogramowania układowego, a następnie zaktualizowałem oprogramowanie do obsługiwanej wersji, ale pool przestał działać. Co mogę zrobić?​

Po aktualizacji oprogramowania układowego do wersji QTS 5.0.1 lub nowszej albo QuTS hero h5.0.1 lub nowszej, system rozpoznaje dyski z podwójnym aktuatorem jako dyski specjalne i traktuje je inaczej niż zwykłe dyski. Może to spowodować wystąpienie wyjątku w nadrzędnym poolu.

Jeśli napotkasz ten problem, skontaktuj się z obsługą klienta QNAP, aby uzyskać pomoc w przywróceniu poolu.