Wiedza Dlaczego nie mogę zdalnie włączyć usługi iSCSI i Fibre Channel, gdy w moim serwerze NAS zainstalowana jest karta Fibre Channel?

QTS, QuTS hero, QES

Scenariusz​

Mam zainstalowaną kartę Fibre Channel w serwerze NAS, a usługa iSCSI i Fibre Channel jest wyłączona. Próbowałem zdalnie włączyć tę usługę za pomocą jednego z poniższych narzędzi QNAP na innym urządzeniu, ale bezskutecznie:

• Wtyczka QNAP vSphere Web Client Plug-in
    Na przykład podczas używania serwera NAS do utworzenia magazynu danych po raz pierwszy w VMware vSphere Web Client.
  • QNAP Snapshot Agent
    Na przykład podczas próby dodania serwera NAS na serwerze VMware lub Windows.

Przyczyna​

Jeśli w serwerze NAS zainstalowana jest karta Fibre Channel (FC), sterownik jądra musi poczekać na odpowiedź dotyczącą stanu połączenia FC, zanim będzie można zainicjować usługę iSCSI i Fibre Channel.

Odpowiedź dotycząca połączenia FC może zająć trochę czasu, co może doprowadzić do błędu przekroczenia limitu czasu, a w konsekwencji do niepowodzenia włączenia usługi iSCSI i Fibre Channel.

Długi czas odpowiedzi może wynikać z jednej z następujących przyczyn:

• Do serwera NAS nie są podłączone kable FC.
  • Kable FC nie są podłączone do portów FC w serwerze NAS.

Zalecenie​

Aby zoptymalizować szybkość i wydajność połączenia FC, należy podłączyć kable FC bezpośrednio do portów FC w serwerze NAS.

Skróci to czas potrzebny sterownikowi jądra na weryfikację połączenia FC, dzięki czemu usługa iSCSI i Fibre Channel będzie mogła zostać zainicjowana przed przekroczeniem limitu czasu.

wskazówka
  • Aby ręcznie włączyć usługę iSCSI i Fibre Channel w serwerze NAS z QTS lub QuTS hero, zaloguj się do serwera NAS jako administrator, otwórz iSCSI i Fibre Channel i kliknij przełącznik Usługa w lewym górnym rogu.
  • Aby ręcznie włączyć usługę iSCSI i Fibre Channel w serwerze NAS z systemem QES, zaloguj się do serwera NAS jako administrator, otwórz Menedżera magazynu i przejdź do Ustawienia globalne > Włącz usługi iSCSI i Fibre Channel.