FAQ Dlaczego nie mogę zdalnie włączyć usługi iSCSI i Fibre Channel, kiedy mam kartę Fibre Channel zainstalowaną na moim NAS-ie?

QNAP

Bot
Management
29 Kwiecień 2013
2 108
34
88
Taipei
www.qnap.com
Dotyczy produktów
QTS, QuTS hero, QES

Scenariusz
Mam kartę Fibre Channel zainstalowaną na moim serwerze NAS, a usługa iSCSI i Fibre Channel jest wyłączona. Próbowałem, ale nie udało mi się zdalnie włączyć usługi za pomocą jednego z tych narzędzi QNAP na innym urządzeniu:

• QNAP vSphere Web Client Plug-in
    Na przykład, gdy używam mojego serwera NAS do utworzenia datastore po raz pierwszy w VMware vSphere Web Client.
  • QNAP Snapshot Agent
    Na przykład, gdy próbuję dodać mój serwer NAS do serwera VMware lub Windows.

Przyczyna
Jeśli masz kartę Fibre Channel (FC) zainstalowaną na swoim serwerze NAS, sterownik jądra musi poczekać na odpowiedź dotyczącą statusu połączenia FC, zanim usługa iSCSI i Fibre Channel będzie mogła zostać zainicjowana.

Odpowiedź połączenia FC może zająć trochę czasu, co może prowadzić do błędu przekroczenia limitu czasu, skutkującego niemożnością włączenia usługi iSCSI i Fibre Channel.

Długi czas odpowiedzi może być spowodowany jednym z następujących czynników:

• Nie masz kabli FC podłączonych do swojego serwera NAS.
  • Kable FC nie są podłączone do portów FC na twoim serwerze NAS.

Zalecenie
Aby zoptymalizować szybkość i wydajność połączenia FC, upewnij się, że kable FC są podłączone bezpośrednio do portów FC na twoim serwerze NAS.

Zmniejszy to czas potrzebny sterownikowi jądra na weryfikację połączenia FC, dzięki czemu usługa iSCSI i Fibre Channel będzie mogła zostać zainicjowana przed przekroczeniem limitu czasu.

Wskazówka
  • Aby ręcznie włączyć usługę iSCSI i Fibre Channel na serwerze NAS z systemem QTS lub QuTS hero, zaloguj się do serwera NAS jako administrator, otwórz iSCSI & Fibre Channel i kliknij przełącznik Service w lewym górnym rogu.
  • Aby ręcznie włączyć usługę iSCSI i Fibre Channel na serwerze NAS z systemem QES, zaloguj się do serwera NAS jako administrator, otwórz Storage Manager i przejdź do Global Settings > Enable iSCSI and Fibre Channel services.