Dzień dobry
Z Docker Desktop na Windows 10 na WSL 2 zetknąłem się kilka dni temu.
Postawiłem sobie Nextclouda i bazę do niego MariaDB, lokalnie localhost:8080 albo 192.168.1.1XX:8080 wszystko funkcjonuje dobrze ten IP jest na serwerze wykluczony z puli i trzyma mu tak jakby "stały" IP.
Mój docker-compose.yml wygląda tak:
W Docker Desktop wygląda tak:
Containters/APP
Volumes:
Teraz chciałbym przejść dalej z konfiguracją, mianowicie skonfigurować SSL(pewnie reverse proxy) dla subdomeny cloud.XXXX.pl, skonfigurowałem ją jako rekord A i przypisałem do niej jeden z puli zew. IP 81.30.136.XXX.
Myślałem żeby zakupić certyfikat SSL, ale jak można wykorzystać Let's Encrypt to może w to wejść, mogę też zakupić, tylko wszystko zależy od tego co łatwiej jest skonfigurować.
W Fortinecie zrobiłem już policy i przypisałem 81.30.136.XXX. ->> 192.168.1.1XX na TCP/443, TCP/8080.
Teraz tylko trzeba by spowodować żeby to z sobą zaczęło gadać.
Jak do tego podejść pomóżcie zmęczonemu wędrowcy... Jak to zacząłem trawić to już nic nie wiem...
Pewnie resztę wygoogluje więc looz...
pozdrawiam
SW
Z Docker Desktop na Windows 10 na WSL 2 zetknąłem się kilka dni temu.
Postawiłem sobie Nextclouda i bazę do niego MariaDB, lokalnie localhost:8080 albo 192.168.1.1XX:8080 wszystko funkcjonuje dobrze ten IP jest na serwerze wykluczony z puli i trzyma mu tak jakby "stały" IP.
Mój docker-compose.yml wygląda tak:
Kod:
version: '2'
volumes:
nextcloud:
db:
services:
db:
image: mariadb
restart: always
command: --transaction-isolation=READ-COMMITTED --binlog-format=ROW --innodb-file-per-table=1 --skip-innodb-read-only-compressed
volumes:
- db:/var/lib/mysql
environment:
- MYSQL_ROOT_PASSWORD=1234
- MYSQL_PASSWORD=1234
- MYSQL_DATABASE=nextcloud
- MYSQL_USER=nextcloud
app:
image: nextcloud
restart: always
ports:
- 8080:80
links:
- db
volumes:
- nextcloud:/var/www/html
environment:
- MYSQL_PASSWORD=1234
- MYSQL_DATABASE=nextcloud
- MYSQL_USER=nextcloud
- MYSQL_HOST=db
W Docker Desktop wygląda tak:
Containters/APP
Volumes:
Teraz chciałbym przejść dalej z konfiguracją, mianowicie skonfigurować SSL(pewnie reverse proxy) dla subdomeny cloud.XXXX.pl, skonfigurowałem ją jako rekord A i przypisałem do niej jeden z puli zew. IP 81.30.136.XXX.
Myślałem żeby zakupić certyfikat SSL, ale jak można wykorzystać Let's Encrypt to może w to wejść, mogę też zakupić, tylko wszystko zależy od tego co łatwiej jest skonfigurować.
W Fortinecie zrobiłem już policy i przypisałem 81.30.136.XXX. ->> 192.168.1.1XX na TCP/443, TCP/8080.
Teraz tylko trzeba by spowodować żeby to z sobą zaczęło gadać.
Jak do tego podejść pomóżcie zmęczonemu wędrowcy... Jak to zacząłem trawić to już nic nie wiem...
Pewnie resztę wygoogluje więc looz...
pozdrawiam
SW