Mam następującą sytuację. Moja domena to lisow.com.pl. Strona postawiona na serwerze domowym TS-112P. Jak wpisuję z zewnętrznej sieci www.lisow.com.pl wszystko zachowuje się OK. Jak pominę www i wpiszę lisow.com.pl "ląduję" na moim routerze, na stronie logowania mimo, że mam na nim przekierowany port 80. Czy da się z tym coś zrobić? Nie mogę na przykład zweryfikować strony przez narzędzia webmasterskie googla. Roboty nie dostają się na moją stronę.
- Status
- Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
M
mariuszsal
Guest
Już kiedyś ci pisałem że działa i jest OK. Działa z www i bez. Roboty się dostaną jak je odpowiednio skonfigurujesz.
Nie wiem dlaczego czepiłeś się dostępu z LAN przez adres WAN. Tłumaczyłem że przekierowania są pomiędzy siecią zewn a wewn więc router nie realizuje ci takiego zapytania. Tak ma być.
Nie wiem dlaczego czepiłeś się dostępu z LAN przez adres WAN. Tłumaczyłem że przekierowania są pomiędzy siecią zewn a wewn więc router nie realizuje ci takiego zapytania. Tak ma być.
"Nie wiem dlaczego czepiłeś się dostępu z LAN przez adres WAN. "
Ja nigdzie nie pisałem, że sprawdzam to po LAN. Próbowałem u córki z neostrady. Jak wpisałem lisow.com.pl pojawiało się okno z logowaniem do routera, jak wpisałem www.lisow.com.pl było wszystko OK, więc nie wiem dlaczego zasugerowałeś się tym, że sprawdzam to wewnątrz sieci.
Ja nigdzie nie pisałem, że sprawdzam to po LAN. Próbowałem u córki z neostrady. Jak wpisałem lisow.com.pl pojawiało się okno z logowaniem do routera, jak wpisałem www.lisow.com.pl było wszystko OK, więc nie wiem dlaczego zasugerowałeś się tym, że sprawdzam to wewnątrz sieci.
W Virtual Hosts ustaw osobne przekierowanie dla adresu z www i bez www. Powinno być po problemie.
M
mariuszsal
Guest
Sorki, wcześniej czytałem inną podobną wiadomość z LANem i jakoś tak wyszłoJa nigdzie nie pisałem, że sprawdzam to po LAN
Coś bliże bo jestem ciemny. Mam tak:W Virtual Hosts ustaw osobne przekierowanie dla adresu z www i bez www. Powinno być po problemie.
Próba to taka strona na której testuję z poziomu WAN moją naukę PHP.
W tym miejscu tworzysz wirtualne hosty. Nic trudnego
dodajesz najpierw pierwszego czyli np: www.lisow.com.pl na HTTP porcie 80 (o ile taki ma ustawiony serwer www) i katalog w którym znajduje się strona. Oczywiście podstawowy jest katalog "Web" i jedyny kruczek to to że strona musi być w podfolderze folderu Web. Potem dodajesz kolejnego vh jako lisow.com.pl, i gotowe.
Np tak:
Np tak:
Załączniki
OK Zrobiłem jak mówiłeś, ale wejście lisow.com.pl wymusza po https nie po http i również jest problem polegający na wyrażeniu zgody i bla, bla, bla. Nie wiem jak sobie z tym poradzić.
- 9 Październik 2023
- 16 631
- 11
- 1 942
- 153
- QNAP
- null
- Ethernet
- null
Wyłącz w zakładce "Ogólne" fistacha przy "Wymuszaj tylko bezpieczne połączenia (HTTPS)"
Nie miałem włączonego wymuszania ale wyłączyłem również aktywację bezpiecznych połączeń. Może to pomoże?
co masz dokładnie namyśli? na co wyrażenie zgody?.i jaki problem?OK Zrobiłem jak mówiłeś, ale wejście lisow.com.pl wymusza po https nie po http i również jest problem polegający na wyrażeniu zgody i bla, bla, bla. Nie wiem jak sobie z tym poradzić.
Nazwa hosta-tu wpisz nazwę domeny twojej czyli zamiast "proba" ma być cała domena. Masz tak?
port :80
- 9 Październik 2023
- 16 631
- 11
- 1 942
- 153
- QNAP
- null
- Ethernet
- null
M
mariuszsal
Guest
Ja tam dlatego się już nie odzywam. Cały czas mu działało - przynajmniej u mnie.Działa z www i bez
Ale tylko u Ciebie. Mam tak:
Próba jest nieistotna pisałem wcześniej służy do prób i eksperymentów wewnątrz sieci. A nawiasem mówiąc w logach nie widzę, żeby ktoś z zewnątrz wchodził na stronę.
Próba jest nieistotna pisałem wcześniej służy do prób i eksperymentów wewnątrz sieci. A nawiasem mówiąc w logach nie widzę, żeby ktoś z zewnątrz wchodził na stronę.
M
mariuszsal
Guest
- 9 Październik 2023
- 16 631
- 11
- 1 942
- 153
- QNAP
- null
- Ethernet
- null
u mnie tez obie domeny: bez i z www chodza ok. jestes pewien ze calkiem z osobnej sieci zewnetrznej sprawdzasz ?
jesli masz potrzebe szukania dalej rozwiazania to szukałbym plików konfiguracyjnych vhost i tam sprawdził jak jest są skonfigurowane i ewentualnie edytował.
jesli masz potrzebe szukania dalej rozwiazania to szukałbym plików konfiguracyjnych vhost i tam sprawdził jak jest są skonfigurowane i ewentualnie edytował.
- Status
- Brak możliwości dodawania odpowiedzi.