Rozwiązany Dysk systemowy SSD

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by Vester, Dec 28, 2020.

Loading...
  1. Vester
    Offline

    Vester Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Nov 22, 2018
    Messages:
    32
    Local Time:
    11:55 PM
    Ratings:
    +0 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,
    Od niespełna roku korzystam ze swojego NAS-a w pełnej okazałości. Wszystko jest pokonfigurowane, VPN-y itd.
    Do NAS-ów przekonałem się tak bardzo, że obecnie na głównym komputerze siedzi tylko system i programy, a wszystkie dane (sporo tego :p) są na serwerze.

    Na razie siedzi tam 1x 4TB WD RED HDD. Chciałbym dołożyć do drugiej zatoki SSD aby zainstalować na nim system. Chcę uzyskać lepszą responsywność systemu i większą ciszę. Przeszkadza mi to głównie w nocy gdy śpię. Niestety NAS jest w tym samym pokoju, a nie mam możliwości przestawienia w inne miejsce. Czy coś takiego jest możliwe?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.1.1495
    Model serwera: QNAP TS-251A
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    11:55 PM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    kup SSDki - problem się rozwiąże ( w sensie - zamień HDD na SSD)
     
  3. Vester
    Offline

    Vester Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Nov 22, 2018
    Messages:
    32
    Local Time:
    11:55 PM
    Ratings:
    +0 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Chyba się nie zrozumieliśmy...

    Ten WD RED 4TB jest mi potrzebny, jedynie chciałbym dołożyć SSD na system, ale nie wiem czy jest to możliwe.
     
  4. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    11:55 PM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    zrozumieliśmy się bardzo dobrze, wymien dyski na SSD to bedziesz miał cisze - dołożenie SSDka nic ci nie da bo HDD bedzie orany na czas odczytu danych.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. Vester
    Offline

    Vester Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Nov 22, 2018
    Messages:
    32
    Local Time:
    11:55 PM
    Ratings:
    +0 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Coś takiego nie wchodzi w grę. Żeby z SSD uzyskać 4TB + na system to muszę móc wolną ręką wydać około 2k, a jak na razie to tyle nie mam.

    Może inaczej- nie chodzi mi o całkowitą ciszę. Nawet gdy system będzie na SSD i dyski będą spiętę w RAID-a 0 to HDD działa wtedy kiedy SSD?
     
  6. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    11:55 PM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    Polaczkowanie .. dane które udostępnaiasz są na HDD , więc będzie on orany cały czas.
    To że system jest na SSD, zwiększy reposywność OSa.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. Vester
    Offline

    Vester Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Nov 22, 2018
    Messages:
    32
    Local Time:
    11:55 PM
    Ratings:
    +0 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Ah no tak. Zapomniałem. Przecież każdy ma 10k do wydania na koncie...

    W takim razie czy usypianie dysku (czy tam spin down) w godzinach 23:00-7:00 znacznie zmniejszy jego żywotność?

    To w zasadzie rozwiązanie ostateczne, ale nie wiem czy na 100% je zastosuję.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    11:55 PM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    usypianie dysków = kłopoty, nie polecam - chyba ze masz kopię danych z tego dysku i jesteś jej pewien ;)
    przerzuć nasa do szafy w przedpokoju i masz spokój.

    Jeśli szukasz opcji żeby przerzucić system z HDD na SSD - nie ma
    zaorać postawić od nowa (no zakładając że masz kopię ustawień systemowych) to trochę szybciej.

    w sumie należy się warn za nie użycie szukajki .. ale mam dzisiaj lenia :p
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
  9. maks87
    Online

    maks87 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jul 20, 2012
    Messages:
    187
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    11:55 PM
    Ratings:
    +14 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Ja mam system na SSD + 3xHDD na dane, ale w sumie nie wiem czy to działa cicho czy nie (nie zwracam na to uwagi), bo QNAP jest w innym pomieszczeniu. Jednak to nie będzie działało tak jak chyba myślisz, czyli jak masz system na SSD a dane na HDD, to w nocy dysk HDD i tak będzie pracował. Rozwiązaniem na to może być to co piszesz, czyli usypianie HDD ale zapewne negatywnie wpłynie to na żywotność - ale w jakim stopniu to nie powiem bo się nie znam:)

    Absolutnie nie rób RAID-0 - bo i po co? Nic sensownego nie zyskasz, a będziesz miał potem problem przy jakiś ewentualnych zmianach dysków czy (odpukać) uszkodzeniu któregoś dysku.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  10. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    11:55 PM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    RAID 0 to paskowanie - jest szybszy dostęp , ale jak padnie choć jeden dysk to nie masz danych norma - ktoś pewnie nie doczytał wiki.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1