Help Dysk systemowy SSD

Krzysztoff

Entry Technician
Q Associate
Nov 22, 2018
37
0
6
31
QNAP
TS-x51
Ethernet
1 GbE
Witam,
Od niespełna roku korzystam ze swojego NAS-a w pełnej okazałości. Wszystko jest pokonfigurowane, VPN-y itd.
Do NAS-ów przekonałem się tak bardzo, że obecnie na głównym komputerze siedzi tylko system i programy, a wszystkie dane (sporo tego :p) są na serwerze.

Na razie siedzi tam 1x 4TB WD RED HDD. Chciałbym dołożyć do drugiej zatoki SSD aby zainstalować na nim system. Chcę uzyskać lepszą responsywność systemu i większą ciszę. Przeszkadza mi to głównie w nocy gdy śpię. Niestety NAS jest w tym samym pokoju, a nie mam możliwości przestawienia w inne miejsce. Czy coś takiego jest możliwe?

Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.1.1495
Model serwera: QNAP TS-251A

Chyba się nie zrozumieliśmy...

Ten WD RED 4TB jest mi potrzebny, jedynie chciałbym dołożyć SSD na system, ale nie wiem czy jest to możliwe.

zrozumieliśmy się bardzo dobrze, wymien dyski na SSD to bedziesz miał cisze - dołożenie SSDka nic ci nie da bo HDD bedzie orany na czas odczytu danych.

• Like
Reactions: Silas Mariusz
Coś takiego nie wchodzi w grę. Żeby z SSD uzyskać 4TB + na system to muszę móc wolną ręką wydać około 2k, a jak na razie to tyle nie mam.

Może inaczej- nie chodzi mi o całkowitą ciszę. Nawet gdy system będzie na SSD i dyski będą spiętę w RAID-a 0 to HDD działa wtedy kiedy SSD?

Polaczkowanie .. dane które udostępnaiasz są na HDD , więc będzie on orany cały czas.
To że system jest na SSD, zwiększy reposywność OSa.

• Like
Ah no tak. Zapomniałem. Przecież każdy ma 10k do wydania na koncie...

W takim razie czy usypianie dysku (czy tam spin down) w godzinach 23:00-7:00 znacznie zmniejszy jego żywotność?

To w zasadzie rozwiązanie ostateczne, ale nie wiem czy na 100% je zastosuję.

usypianie dysków = kłopoty, nie polecam - chyba ze masz kopię danych z tego dysku i jesteś jej pewien ;)
przerzuć nasa do szafy w przedpokoju i masz spokój.

Jeśli szukasz opcji żeby przerzucić system z HDD na SSD - nie ma
zaorać postawić od nowa (no zakładając że masz kopię ustawień systemowych) to trochę szybciej.

w sumie należy się warn za nie użycie szukajki .. ale mam dzisiaj lenia :p

• Haha
Ja mam system na SSD + 3xHDD na dane, ale w sumie nie wiem czy to działa cicho czy nie (nie zwracam na to uwagi), bo QNAP jest w innym pomieszczeniu. Jednak to nie będzie działało tak jak chyba myślisz, czyli jak masz system na SSD a dane na HDD, to w nocy dysk HDD i tak będzie pracował. Rozwiązaniem na to może być to co piszesz, czyli usypianie HDD ale zapewne negatywnie wpłynie to na żywotność - ale w jakim stopniu to nie powiem bo się nie znam:)

Może inaczej- nie chodzi mi o całkowitą ciszę. Nawet gdy system będzie na SSD i dyski będą spiętę w RAID-a 0 to HDD działa wtedy kiedy SSD?
Absolutnie nie rób RAID-0 - bo i po co? Nic sensownego nie zyskasz, a będziesz miał potem problem przy jakiś ewentualnych zmianach dysków czy (odpukać) uszkodzeniu któregoś dysku.

• Like
RAID 0 to paskowanie - jest szybszy dostęp , ale jak padnie choć jeden dysk to nie masz danych norma - ktoś pewnie nie doczytał wiki.

• Like

Users search this thread by keywords

1. usypianie
  2. ts-251a