Udzielamy pomocy Dyski m.2 do Qnap

Discussion in 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' started by sereknr1, May 2, 2021.

Loading...
Tags:
  1. sereknr1
    Offline

    sereknr1 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 22, 2017
    Messages:
    51
    Local Time:
    10:28 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    802.11n
    HS-251 802.11n
    Witajcie, jakiś czas temu wymieniłem dysk SSD na dwa HDD, jednak nie jestem zadowolony z ich prędkości. Posiadam QNAP TS 253B i chciałem dokupić kartę rozszerzeń i dysk m.2 na system, jednak na stronie producenta jest napisane, że w takim przypadku można rozszerzyć pamięć podręczną lecz nie znalazłem informacji czy można tam zainstalować system w moim przekonaniu nie, jednak potrzebuję potwierdzenia? Rozumiem że w takim przypadku mógłbym skorzystać z ssd cache, jednak czy to coś pomoże ?
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:28 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    raczej sie idze w drugą stronę :>

    110 MB to mało ?

    Rozwiązany - dysk SSD jako Cache
     
  3. sereknr1
    Offline

    sereknr1 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 22, 2017
    Messages:
    51
    Local Time:
    10:28 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    802.11n
    HS-251 802.11n
    Pigers aby zastosować SSD cache trzeba poprzez kartę rozszerzeń wrzucić dysk m.2 tak? A nie można na tym dysku wrzucić systemu?
     
  4. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:28 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    nie mam bladego pojęcia - dlatego nic nie pisałem na ten temat.
    zgaduję że nie
     
  5. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    127
    Local Time:
    10:28 AM
    Ratings:
    +65 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  6. sereknr1
    Offline

    sereknr1 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 22, 2017
    Messages:
    51
    Local Time:
    10:28 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    802.11n
    HS-251 802.11n
    Pigers ja też uważam, że nie bo jest to pamięć podręczna o czym na oficjalnej stronie pisze QNAP a z definicji wynika, że jest to pamięć cache w związku z tym raczej system na tym nie pójdzie, można ją ewentualnie wykorzystać jako ssd cache w związku z tym pozostaje puknąć się w głowę i powiedzieć dla potomnych, że jeżeli chcesz dwunękowego NASa to w pewnym dniu znajdziesz się w tym samym miejscu co ja :D Mając czterownękowego stwarzasz sobie wiele możliwości a dopłacasz niewiele - proste

    jerry1333 jakiego masz Qnapa ? Czy dyski m.2 to jedyne jakie w nim masz ? Czy grupa RAID postawiona jest na standardowych dyskach HDD ? QTS-a gdzie masz zainstalowanego ?
    Wynik godny uznania :D

    Chyba znalazłem odpowiedź
    Dlaczego nie mogę używać dysków SSD NVMe PCIe jako pamięci masowej? | QNAP
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  7. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:28 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    dobry link !
     
  8. sereknr1
    Offline

    sereknr1 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 22, 2017
    Messages:
    51
    Local Time:
    10:28 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    802.11n
    HS-251 802.11n
    Z powyższego linku wynika jedno, że nawet z dwuzatokowego NAS-a można zrobić 4 dyskowy serwer, tylko później pytanie co z grupą RAID czy możemy działać tak jak na pełnoprawnym sprzęcie czy nie.
     
  9. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    127
    Local Time:
    10:28 AM
    Ratings:
    +65 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    AD1. TS-453Be [RAM: 16GB | QM2-2P-244A & 2x ADATA 256GB | 3x WD Red 6TB & 1x WD Red 2TB]
    AD2. Nie (jak widać wyżej)
    AD3. Grupa raid jest na każdym dysku w tym qnapie (nie mam hotspare)
    AD4. System na grupie RAID1 na dyskach PCIe m.2 SSD

    No i ten link pokazuje że jeśli kupisz kartę od qnapa to możesz wykorzystać jako cache albo storage. Jak kupisz od innego dostawcy to tylko jako cache.

    Zrzut ekranu 2021-05-03 131119. Zrzut ekranu 2021-05-03 131217.
     
  10. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:28 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    i tak dalej twierdze że cache nawet RO (Read-Only) będzie dobry zastosowaniem - QTier jest taki sobie
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  11. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    127
    Local Time:
    10:28 AM
    Ratings:
    +65 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Nie mam 100% pewności ale może da się zrobić system na raid0 z jednym dyskiem a drugi dysk wykorzystać jako cache RO?
     
  12. Ice
    Online

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    10:28 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    RW tak ora dyski, że nie wytrzymają roku.

    EDIT. RW ORA DYSKI, a napisałem wcześniej oraz :p
     
  13. sereknr1
    Offline

    sereknr1 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Aug 22, 2017
    Messages:
    51
    Local Time:
    10:28 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    802.11n
    HS-251 802.11n
    jerry1333 masz rację tylko na oficjalnej stronie Qnap 253b masz napisane że stworzona w ten sposób pamięć jest podręczną a z definicji tej pamięci wynika to że jest to nic innego jak cache. I tu miałem dylemat ale w momencie gdy znalazłem tego linka to się ucieszyłem z tego co tam było napisane. Pewnie gdzieś za dwa miechy kupię zestaw to dam znać jaki jest efekt finalny eksperymentu :D
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1