Udzielamy pomocy Emby problemy z 4k

Discussion in 'Stacja multimedialna, zdjęć i muzyki' started by CC81, Jan 18, 2020.

Loading...
Tags:
  1. CC81
    Offline

    CC81 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 3, 2017
    Messages:
    37
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Cześć,

    Z powodu braku darmowej wersji Twonky Media w TS-453Be zainstalowałem Emby. Wszystko było ładnie, dopóki nie włączyłem filmów w 4k przez DLNA na moim tv LG. Odtwarzany film strasznie przerywał, tak jakby był dekodowany przez Emby. Można jakoś ustawić Emby, aby filmy 4k działały płynnie? Chcę, żeby sam tv dekodował materiał. Na Twonky Media wszystko śmigało bez żadnych problemów, nawet 4k z bitrate 80Mb/s.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.1146
    Model serwera: QNAP TS-453Be
     
  2. makid81
    Offline

    makid81 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 2, 2019
    Messages:
    11
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    .Cześć jak się łączysz z TV po kablu czy bo WiFi. Miałem podobny problem. W moim modelu TV Lg OLED jest jakiś problem ze słabym WiFi. Pisza o tym na forach TV. U mnie pomogło wyłącznie w Tv ipv6, i ustawienie w ruterze WiFi 5 ghz na kanał 36.
     
  3. CC81
    Offline

    CC81 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 3, 2017
    Messages:
    37
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Ja mam wszystko podłączone do LAN 1Gb/s. Jest może gdzieś w opcjach Emby wyłączenie transkodowania przez serwer? Chciałbym, aby do tv szedł "czysty" sygnał z Qnapa i LG sam sobie dekodował.
     
  4. makid81
    Offline

    makid81 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 2, 2019
    Messages:
    11
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Mam ustawienia automatyczne i u mnie idzie bez problemu po DLNA po WiFi 4K z hdr. Problemem pojawia się przy nieobsługiwanym przez Tv dźwiękiem. Jak poleci u mnie film z domyślna ścieżką np DTS HD MA to dekoduje Emby i wtedy tnie muszę zmienić ścieżka np DTS lud DD+ jeżeli jest w filmie ileci bez problemu
     
  5. CC81
    Offline

    CC81 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 3, 2017
    Messages:
    37
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Niestety u mnie Remuxy 4k strasznie się tną od samego początku. Nie pomaga zmiana ścieżki dźwiękowej. Btw. u mnie tv LG odtwarza DTS bez problemu.
     
  6. makid81
    Offline

    makid81 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 2, 2019
    Messages:
    11
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    DTS tak u mnie też, ale DTS HD MA już nie. A jak to puszczasz przez aplikacje EMBY na TV czy przez DLANA TV.
     
  7. CC81
    Offline

    CC81 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 3, 2017
    Messages:
    37
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Puszczam przez DLNA i odtwarzam wbudowanym odtwarzaczem w tv. Tak robiłem na Twonky i wszystko śmigało, nawet z bitratem filmu ok. 100Mb/s. Teraz trochę lipa jest...
     
  8. makid81
    Offline

    makid81 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 2, 2019
    Messages:
    11
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Ja puszczam przez aplikacje Emby na TV. Jest na webOS. Ale przez wbudowane DLNA Tv tez nie ma problemu.
     
  9. Pawliko
    Offline

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Zobacz w logu emby czy film sie transkoduje (na 95% tak)
    Zobacz w ustawieniach odtwarzacza czy nie mozesz wymusic odtwarzania bezposredniego.
     
  10. CC81
    Offline

    CC81 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 3, 2017
    Messages:
    37
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Szukałem wszędzie w ustawieniach opcji wyłączenia transkodowania i nie mogłem tego znaleźć. Robiłem też swoje profile z wyłączonymi wszystkimi kodekami i cały czas to samo. Możliwe, że nie można włączyć odtwarzania bezpośredniego?
     
  11. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,150
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    nie masz apki emby w TV ??
     
  12. CC81
    Offline

    CC81 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 3, 2017
    Messages:
    37
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Mam apkę na tv. Tnie tak samo
     
  13. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,150
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    masz tam opcję wybrania jakości odtwarzania, wybierałeś coś ?

    co masz tutaj ?

    upload_2020-1-19_12-59-46.
     
  14. CC81
    Offline

    CC81 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 3, 2017
    Messages:
    37
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Pierwszą opcję (hardware acceleration) zaznaczałem na Nie - może ta opcja działa tylko w wersji płatnej? Jest tam taka notka.
     
  15. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,150
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    okej, co z resztą opcji ?
     
  16. CC81
    Offline

    CC81 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 3, 2017
    Messages:
    37
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Nic więcej, poza tą 1, nie ruszałem.
     
  17. pigers
    Offline

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,150
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    wklej screena z tych opcji ...
     
  18. Pawliko
    Offline

    Pawliko Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    251
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +39 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Mieszacie cos...
    Jezeli uzywasz DLNA to nie przez aplikacje emby, tylko przez odtwarzacz w TV, i tu nie ma prawa sie nic transkodowac ani "lagowac"
    Jezeli uzywasz apki emby i film sie zaczina to na 99% sie transkoduje, i tutaj opcje masz dwie. Albo uda sie przelaczyc w odtwarzanie bezposrednie, albo sie nie da.
    I NIC Z TYM NIE ZROBISZ. A masz za slabego qnapa zeby w czasie rzeczywistym transkodowal 4k.

    Kolejna alternatywa to odtwarzanie przez Kodi z wtyczka do emby.
     
  19. CC81
    Offline

    CC81 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jan 3, 2017
    Messages:
    37
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 Mbps
    null 10 Mbps
    Emby.
     
  20. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,475
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    5:38 PM
    Ratings:
    +147 / 5 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Zobacz prosze czy nie masz jednak Twonky:

    upload_2020-1-20_7-20-10.