Udzielamy pomocy Entware zabiło mi system?

Dyskusja w 'Centrum aplikacji QPKG' rozpoczęta przez użytkownika whitemax, 6 Grudzień 2018.

Ładowanie...
Tagi:
  1. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    208
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    11:55
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Czołem,
    Był spokój i zacząłem mieszać w systemie :)
    Zainstalowałem sobie takie cuś z tutoriala z zagramanicznego forum: Commandline utilities for 4.3.3 - QNAP NAS Community Forum
    Entware-3x_0.99std.qpkg
    i niestety chyba zabiłem delikatnie system. NAS nie wstaje całkiem. Nie odpowiada na pingi, nie mam dostępu przez www, ani przez SSH.
    Tylko fizycznie mogę zalogować się do konsoli.
    Wcześniej odinstalowałem wszystkie inne Optware, więc system był czysty.
    Część podsystemów działa. Na przykład udostępnianie plików, czy Plex (to najważniejsze ;)
    Nie wiem od czego zacząć, może jak odinstalować to Entware z konsoli?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.5 Build 20181110
    Model serwera: QNAP TS-470
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:55
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    edytuj /etc/config/qpkg.conf
    Znajdz tam sekcje z Entware
    zmień tam Enable=True na Enable=False i uruchom ponownie nasa.
     
  3. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    208
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    11:55
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Wyłączyłem to dziadostwo, ale nie pomogło.
    Zaktualizowałem z konsoli (qfindera też nie chce nic instalować, ani nie można zmienić parametrów, tylko je odczytać) firmware do nowszej wersji 4.3.5.0760 build 20181114, ale nadal bez zmian.
    Część systemu działa, ale nadal jak by nie odpalał części serwisów. Trzeba by pewnie zerknąć do logów, tylko nie wiem do których.
    No i lepiej było się pracowało z Entware.
    Na tamtym zagramanicznym forum kazali mi odinstalować tą zainstalowaną wersję z pulpitu (oczywiście ignorując mój wpis że nie mogę się dostać na pulpit) i zainstalować wersję taką:
    Kod (Text):
    1. wget --no-check-certificate http://bin.entware.net/other/Entware_1.00std.qpkg
    2. sh Entware_1.00std.qpkg
    Ale nie dowiedziałem się nadal jak odinstalować aplikację bezpośrednio z konsoli. Nie mogę nigdzie znaleźć.

    Obserwuję serwer i większość procesów działa. Robi się backup, plex działa, ale przez połączenie pośrednie.
    Konkretnie nie działa pulpit, SSH, nie odpowiada na pingi. Tak jak by jakieś porty były poblokowane czy coś.

    Byłem w trakcie załatwiania sprawy niewidocznych dysków SSH z helpdeskiem i po zablokowaniu dostępu do serwera helpdesk kazał mi zresetować serwer do ustawień fabrycznych. Dobry jest. Jak bym miał teraz konfigurować go od początku, to wolę chyba nic nie robić. Sharing plików działa i backup się robi, to najważniejsze :)
     
  4. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:55
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  5. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    208
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    11:55
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Tylko backup będzie już z poprzedniej wersji systemu, mam nadzieję, że nic się nie namiesza. Zresztą plik konfigu wydaje mi się w porządku. Przy upgradzie installer widzę, że wyrzucił nawet całkiem wpis o Entware. To raczej coś w skryptach startowych czy gdzieś. Bo niby wszystko startuje, ale nie wszystko działa jak należy.
     
  6. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:55
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    mnie to wygląda na walniętą zmienną PATH .. ale co ja wiem.
     
  7. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    208
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    11:55
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Przepraszam, ale mogę wkleić tylko zjęcie z konsoli

    20181208_201551.
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:55
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    "seems legit"
    Kod (Bash):
    1. /opt/bin:/opt/sbin:/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/bin/X11:/usr/local/sbin:/usr/local/bin
    --- Połączono posty, 8 Grudzień 2018, Data oryginalnego postu: 8 Grudzień 2018 ---
    SSH włączyło sie ?

    upload_2018-12-8_20-33-36.
     
  9. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    208
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    11:55
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Proces działa, u mnie na porcie 9999. Ale serwer jest niedostępny z zewnatrz.
    Przeskanowałem sieć port scannerem nie ma go. Przeskanowałem go obu interfejsach, wszystko pozamykane. Jak by go nie było w sieci. Nie odpowiada na ping. Nie wiem jakim cudem działa samba i afp, bo przeskanowałem go od portu 1 - 32500, może jeszcze wyżej siedzą. Firewall nie puszcza?
    No i faktycznie ignoruje uLinux.conf. Wywaliłem tam zbędne interfejsy sieciowe, zmieniłem konfiguracje, serwer nie reaguje na te ustawienia. Zostaje jak było :)
     
  10. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:55
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    szkoda czasu - zrób kopię plex'a, konfiga qnap i zrób reinstalacje od nowa
     
  11. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    208
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    11:55
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Albo może tą wersję Silasa, z resetowaniem ustawień na gorąco? W sumie to ja chcę postawić go od nowa, tylko na dysku SSD, którego w tej chwili nie widzi. Muszę to przemyśleć.
     
  12. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:55
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  13. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    208
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    11:55
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
  14. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:55
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Link schował się w błędzie ;)
     
  15. whitemax
    Offline

    whitemax Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    208
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    11:55
    Oceny:
    +54 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Nadal widzi tylko 4 dyski, ale to już gadam z Supportem o tym. Może złe dyski kupiłem, ale specjalnie sprawdziłem model przed zakupem. Nie wiem.
    Ale może nie mieszajmy tematów :) Jak coś będę wiedział, to napiszę w tamtym temacie odnośnie dysków.

    Dzisiaj spróbuje go zresetować. Zacznę od ustawień sieciowych, później pójdę dalej :)
    --- Połączono posty, 11 Grudzień 2018 o 17:09, Data oryginalnego postu: 11 Grudzień 2018 o 13:40 ---
    Zresetowałem ustawienia sieciowe i pomogło. To znaczy odzyskałem dostęp do usług sieciowych z zewnątrz.
    Zastanawia mnie tylko jeden komunikat, mogę go wyciszyć, ale wolał bym się pozbyć problemu.
     
  16. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 444
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    11:55
    Oceny:
    +1 158 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jak masz gorącą linię z helpdeskiem to zapytaj ich - sam nie wiem o co im chodzi z tym komunikatem.