Rozwiązany FTP - brak dostępu do serwera TS-453Pro

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika Flashman, 21 Luty 2015.

Ładowanie...
  1. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:14
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to ze QNAP nie mam statycznego adresu jest zbrodnią samą w sobie !
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  2. Flashman
    Offline

    Flashman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    13:14
    Oceny:
    +13 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ...miałem kiedyś na statyku poprzednią kanapę, powodowało to czasem problemy z odnajdywaniem go w sieci lokalnej (tylko po IP LAN, po nazwie nie był widoczny - temat też wałkowany swego czasu na forum), wracając do wątku: ustawiłem na sztywno tylko na LAN1 - 192.168.1.150 - podpiąłem bezpośrednio pod router, wszystko inne odcięte (wifi też), FTP po LANie nadal się nie zgłasza, z zewnątrz - tym bardziej. Mam zacząć kląć, kopać i gryźć czy stuknąć się w łeb?
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:14
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    rozwiązanie od szwagra:
    wypić trzy piwa i robić :D
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 631
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    13:14
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zaloguj się po PuTTY do serwera i wydaj komendę:
    Kod (Bash):
    1. telnet localhost PORT
    Pod port podstaw numer portu ftp.
    Np.:
    Kod (Bash):
    1. telnet localhost 21
    Wynik powinien wyglądać tak:
    Kod (Text):
    1. 220 NASFTPD Turbo station 1.3.2e Server (ProFTPD) [127.0.0.1]
    Zamknij Telnet: CTRL+Z i: killall -9 telnet

    Wykonaj jeszcze polecenie:
    Kod (Bash):
    1. lsof -i :PORT
    Pod PORT podstaw numer portu ftp.
    Przykład:
    Kod (Bash):
    1. lsof -i :21
    Przykładowy wynik:
    Kod (Text):
    1. COMMAND  PID  USER   FD   TYPE   DEVICE SIZE/OFF NODE NAME
    2. proftpd 5876 guest    0u  IPv4 45250978      0t0  TCP *:21 (LISTEN)
    Alternatywnie:
    Kod (Bash):
    1. netstat -al 2>/dev/null | grep PORT
    Pod PORT podstaw numer portu ftp.
    Przykład:
    Kod (Bash):
    1. netstat -al 2>/dev/null | grep 21
    Przykładowy wynik:
    Kod (Text):
    1. tcp        0      0 *:21                    *:*                     LISTEN
     
  5. Flashman
    Offline

    Flashman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    13:14
    Oceny:
    +13 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    no to dupa:
    telnet: Unable to connect to remote host (127.0.0.1): Connection refused
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 631
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    13:14
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zainstaluj TeamViewer i przygotuj przeglądarkę zalogowaną do panelu zarządzania serwerem QNAP oraz zaloguj się za pomocą PuTTY do serwera NAS.
    Na prywatną konwersację, którą rozpocząłem z Tobą napisz mi kod.
    --- Połączono posty, 22 Luty 2015, Data oryginalnego postu: 22 Luty 2015 ---
    Wstępnie:
    Kod (Bash):
    1. dmesg | tail -n 5
    Kod (Text):
    1. [ 7716.414936] proftpd[16655]: segfault at 0 ip 00000000f6f8cb9c sp 00000000ffb5c57c error 4 in libc-2.6.1.so[f6f35000+12e000]
    2. [ 7747.321108] proftpd[16905]: segfault at 0 ip 00000000f6f92b9c sp 00000000ffd2863c error 4 in libc-2.6.1.so[f6f3b000+12e000]
    3. [ 7778.229254] proftpd[17127]: segfault at 0 ip 00000000f6f42b9c sp 00000000ffc9b52c error 4 in libc-2.6.1.so[f6eeb000+12e000]
    4. [ 7809.137814] proftpd[17633]: segfault at 0 ip 00000000f6fa7b9c sp 00000000ffdd760c error 4 in libc-2.6.1.so[f6f50000+12e000]
    5. [ 7840.044978] proftpd[17859]: segfault at 0 ip 00000000f6f8cb9c sp 00000000ffaa62fc error 4 in libc-2.6.1.so[f6f35000+12e000]
    Kod (Bash):
    1. ldconfig -v 2>/dev/null | grep libc-2.6
    Kod (Text):
    1.         libc.so.6 -> libc-2.6.1.so
    Kod (Bash):
    1. ldd -r /usr/local/sbin/proftpd | grep libc
    Kod (Text):
    1.         libcrypt.so.1 => /lib/libcrypt.so.1 (0xf75fd000)
    2.         libcrypto.so.1.0.0 => /usr/lib/libcrypto.so.1.0.0 (0xf71ea000)
    3.         libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0xf6fdc000)
     
  7. Flashman
    Offline

    Flashman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    13:14
    Oceny:
    +13 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Stan na dziś wygląd tak:
    1. downgrade do wersji 4.1.1. 1101 nie zmienił sytuacji - FTP nadal niedostępny
    2. za radą Wielebnego Mariusza Silasa (nieoceniony w dogłębnym badaniu tematu) wyłączyłem wszystkie usługi (system na minimum, aktywne tylko Optware) - w tej konfiguracji FTP lokalnie się odezwał!
    3. kolejno włączałem poszczególne usługi i sprawdzałem, jak zachowuje się FTP; wywalił się w momencie odpalenia surveillance station...
    4. FTP lokalnie działa, otwarta zostaje sprawa konfiga dla dostępu z zewnątrz, myślę, że w oparciu o wcześniejsze wskazówki powinno być już z górki...
    --- Połączono posty, 23 Luty 2015, Data oryginalnego postu: 23 Luty 2015 ---
    ...no przyznam się, że nie idzie mi to przekierowanie portów DATA... w logach łączenie do FTPa niby przebiega poprawnie ale podczas łączenia mieli strasznie długo, żeby wywalić komunikat o "braku odebranych danych..."
    Forwadring na routerze mam ustawiony jak na screenach:
     

    Załączone pliki:

    • Face Palm Face Palm x 1
    • Wygrany! Wygrany! x 1
    • Optymistyczne Optymistyczne x 1
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 631
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    13:14
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    FTP Data ma być przekierowane z zakresu na zakres a nie na pojedynczy port.
    Po drugie po co Ci 10tys. portów na FTP Data? Daj zakres od 39500 do 41500.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  9. Flashman
    Offline

    Flashman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    15 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    52
    Local Time:
    13:14
    Oceny:
    +13 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ...i tego było potrzeba, na zasmażkę! Jest wszystko cacy, nawet bez ustawienia "odpowiadaj zewnętrznym IP..."
    W zasadzie temat kwalifikuje się do zamknięcia jako rozwiązany, dlaczego jednak usługa surveillance station siała po systemie i rozwalała FTPa - tego chyba nie dojdziemy. Nie wiem, czy instalować na nowo i wtedy sprawdzić...
    Mariuszu, uszanowanie i ukłony do ziemi za nieocenioną pomoc. Jestem Twoim dłużnikiem!:Hello:
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Piwo Piwo x 1