Pomoc FTP Problem

spiderpc

Passing Basics
Beginner
2 Sierpień 2022
23
2
3
36
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
Mam dziwny problem z FTP. Otóż po lokalnym LANie wchodzę do FTP np. Eksploratorem Win albo Total Commanderem bez żadnego problemu, natomiast logując się z WAN-u (Net w pracy lub własny hotspot) dostaje komunikat Login Incorrect i faktycznie w logach pokazuje mi błąd logowania. Dane logowania są z pewnością poprawne. Po zewnętrznym IP bez problemu wchodzę do interfejsu graficznego.

Od razu wyjaśniam że jeszcze np. około 2 tygodni temu FTP zewnątrz normalnie działało
1) Tak, na swoim routerze mam ustawione przekierowanie portu zewnętrznego 21 na wewnętrzny.
2) w PASSIVE PORTS mam ustawiony domyślny zakres portów.
3) na "dupa.myqnapcloud.com" pokazuje mi mój adres IP który nie przepuszcza ruchu: 89.XXX.20.90
na swojego QNAP-a wchodzę Z ZEWNĄTRZ po adresacji 89.XXX.21.36

Natomiast Total Commander jasno wskazuje że komunikacje z nim posiada, tylko LOGIN + PASS mu nie pasuje.
Połączono posty:

Zapomniałem dodać że będąc na swoim HOTSPOCIE po adresie 89.XXX.21.36 na WinSCP protokołem SFTP po porcie 22 loguje się bez problemu.

więc myqnapcloud nie odświeża adresu , odśwież go guziorem w menu i upewnij się czy czasem nie ustawiłeś tam na sztywno adresu.

Nic nie odświeżałem, wszedłem na myqnapcloud i teraz pokazuje poprawny adres, nic to oczywiście nie zmieniło jeśli chodzi o logowanie do FTP-a. Dalej wywala mi błędny LOG/PASS
Proszę wyprowadź mnie z błędu, wydawało mi się że myqnapcloud to usługa chmurowa dla tych co nie mają stałego IP a chcą wchodzić z każdego miejsca do swojego QNAP-a. Mając stały zewnętrzny IP czy myqnapcloud jest dla mnie istotny ?

Tak czy inaczej jak na tych samych loginach hasła po sieci lokalnej działa, po internecie wywala błędne dane logowania.

czy dobrze zrozumiałem:
FTP w sieci lokalnej dla tego usera działa, a z Internetów nie ?
na pewno logujesz się do właściwego serwera FTP ?
QNAP ma stały adres IP LAN i regułki są wpisane w firewalla na routerze (przekierowanie portów) ?
user ma prawo do usługi FTP ?

myqnapcloud to usługa chmurowa dla tych co nie mają stałego IP
publicznego

"FTP w sieci lokalnej dla tego usera działa, a z Internetów nie ?" - Dokładnie tak.
Wyobraź sobie w ten sposób.
Jestem poza swoją lokalizacją (Tam gdzie jest QNAP). Odpalam WinSCP (tam zmiana FTP na SFTP protokołu to jeden KLIK)

I teraz jak wprowadzam IP, login i pass mojego admina na SFTP wchodzę i jest OK. W plikach widzę że wszystko się zgadza
zmieniam na FTP, ten sam IP, login i pass ten sam co wyżej i wywala mi komunikat o błędnym haśle.
Jadę do lokalizacji gdzie jest QNAP (MÓJ DOM - BIURO), wchodzę w lokalną sieć i lokalne IP. loguje się po FTP bez żadnych problemów korzystając z tych samych danych do wyżej jest
OK.
Szukałem też w googlach rozwiązania i znalazłem tylko to co nie bardzo mi pomogło ale może być tropem - https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=25&t=126438&hilit=login+failed

Ciekawostka: Jak wchodzę po internecie do SFTP to jak próbuję wejść do /etc/shadow bo QNAP mnie odrzuca, jak wchodzę po swojej sieci to dostęp jest.

W obu przypadkach /etc/passwd jest ten sam i mam dostęp. Dlatego nie mam wątpliwości że to inna maszyna