Udzielamy pomocy HD Station - problem z dźwiekiem przez HDMI

Dyskusja w 'Stacja multimedialna, zdjęć i muzyki' rozpoczęta przez użytkownika pajek12, 5 Marzec 2018.

Ładowanie...
  1. pajek12
    Offline

    pajek12 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Grudzień 2015
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    18:58
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x53 10 Mbps
    Witam

    jestem posiadaczem serwera NAS Qnap TS-253Pro. Używam go jako serwer multimedialny, podłączony do telewizora za pośrednictwem amplitunera VSX-923 Pionieera, po złączu HDMI. Po szeregu aktualizacji zacząłem jakiś rok temu mieć kłopoty z dźwiękiem. Niektóre aplikacje z HD Station przestały "gadać" (wszystkie z końcówką Station, Chrome, Youtube). Po wielu próbach zauważyłem że jeśli najpierw włączę HD Playera i odpalę w nim jakąś muzyczkę lub film to potem po przejściu na MusicS lub PhotoS mam dźwięk ale jeżeli uruchomię je nie włączając najpierw HD Playera to dźwięku nie będzie. Jest to koszmarnie uciążliwe i prosiłbym o pomoc jak mógłbym audio zatrzymać na stałe, tym bardziej że z HD Playera nie korzystam w ogóle.

    Podobnie dziwną sytuację mam w Kodi (wer. 16.0.2). Dzięki lekturze forum udało mi się na nim odpalić filmy z dźwiękiem w jakości HDMA ale mam problemy z muzyką - nawet ze zwykłych mp3 nie ma dźwięku mimo iż program pokazuje iż plik jest odtwarzany.
    Bardzo będę wdzięczny za pomoc w powyższych tematach bo moje szkoły już na to za małe :)
    HD Stataion wer. 3.2.3

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0483 Build 20180213
    Model serwera: QNAP TS-253 Pro
    --- Połączono posty, 10 Marzec 2018, Data oryginalnego postu: 5 Marzec 2018 ---
    Naprawdę nikt nie może mi pomóc :-(
     
  2. jatzoo
    Offline

    jatzoo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Październik 2012
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    18:58
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    To raczej nie będzie żadna pomoc - posiadam ten sam model podłączony do ampli Yamahy, i żadnych problemów nie mam.

    Mogę jedynie poradzić abyś odinstalował wszystko to czego nie używasz (w szczególności HD Playera), a Kodi zamienił na myKodi (17). Sprawdź również czy masz zainstalowany Media Streaming Add-on - jeśli z niego nie korzystasz, również usuń.

    Zakładam również, że wybrałeś poprane źródło dźwięku w konfiguracji HD Station oraz Passthru w ustawieniach Kodi.
     
  3. pajek12
    Offline

    pajek12 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Grudzień 2015
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    18:58
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x53 10 Mbps
    Dzięki Jatzoo
    myKodi już instalowałem wcześniej i miałem z nim jeszcze więcej problemów więc wróciłem do wersji 16. Jeśli chodzi o Media Streaming to próbowałem już z włączonym i wyłączonym - nie było żadnej różnicy ale HD Playera jeszcze nie ruszałem - spróbuję.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 384
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:58
    Oceny:
    +1 433 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Włączyłeś ustawienia ekspert w Kodi?
    Pokaż screen z wyjścia dźwięku i ustawienia z HD Station.
     
  5. pajek12
    Offline

    pajek12 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Grudzień 2015
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    18:58
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x53 10 Mbps
    Eksperta włączyłem. Ustawienia dźwięku robiłem wzorując się na twoich, pokazanych w filmiku który znalazłem na forum (dzięki temu poszło mi HDMA:D).
    Ale dla wszystkiego podeśle jeszcze wieczorem jak wrócę do domu.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 384
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:58
    Oceny:
    +1 433 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  7. pajek12
    Offline

    pajek12 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Grudzień 2015
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    18:58
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x53 10 Mbps
    Poniżej skriny z Kodi
    IMAG1746.
    IMAG1748.


    I HD Playera
    IMAG1749.
    --- Połączono posty, 12 Marzec 2018, Data oryginalnego postu: 12 Marzec 2018 ---
    I żeby było śmieszniej to przy tych ustawieniach dźwięk z filmów jest ale z plików muzycznych nie ma
    --- Połączono posty, 12 Marzec 2018 ---
    Wyłączyłem HD Playera i teraz dźwięk mam tylko w Mozzilii i na filmach Kodi, nic mi nie odtwarza plików muzycznych
     
  8. _Floyd
    Offline

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    867
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    18:58
    Oceny:
    +65 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    A może warto zobaczyć o ile Twój sprzęt na to pozwala LinuxStation i tam sprawdzić czy Ci nie zadziała to co chcesz. Ja przeszedłem na LS z Kodi a teraz planuje wrócić do HDStation, bo Kodi mieli mi procesor od kiedy zainstalowałem SubZero na Plex (ale to dłuższa historia).
     
  9. pajek12
    Offline

    pajek12 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Grudzień 2015
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    18:58
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x53 10 Mbps
    Kurcze nie! Przecież to musi działać. Nikt inny poza mną się na to nie skarży. Czyli chyba u innych działa. Chyba nie puścili takiej niedoróbki. Nie mam przecież żadnych skomplikowanych wymagań: chcę posłuchać muzyki, obejrzeć film i puścić pokaz zdjęć z muzyką w tle czyli to co każdy byle laptop potrafi.
     
  10. _Floyd
    Offline

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    867
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    18:58
    Oceny:
    +65 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Ja miałem problem gdy korzystałem z przekazywania dźwięku. Zostawiłem wiec ustawienia standardowe. W LS przekazywanie dźwięku działało mi zdecydowanie lepiej niż w HDStation.
    A może zadziało się tak ze pomógłby czysty system, bo coś poszło nie tak z aktualizacja komponentów.

    Nie lubię jak coś działało, przyszła aktualizacja i nie działa.
     
  11. pajek12
    Offline

    pajek12 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Grudzień 2015
    Wiadomości:
    17
    Local Time:
    18:58
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x53 10 Mbps
    Też to mam. Jak kupiłem i zainstalowałem to wszystko działał bez problemu a teraz trzeba walczyć. Przestaje cokolwiek aktualizować.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.