Pomoc Home Assistant na VM i dodanie do drugiej sieci

esselite

Passing Basics
Beginner
6 Luty 2022
28
5
3
Warszawa
QNAP
TS-653D
Ethernet
1 GbE
Zagadnienie może być dla Was dosyć proste, a ja próbowałem coś zdziałać z mizernym skutkiem, więc podpytam.

Posiadam obecnie jedną sieć 192.168.1.xxx i wszystkie moje urządzenia działają w tej jednej sieci.

Wydzieliłem osobną sieć 192.168.2.xxx dla urządzeń tzw. IoT i chciałbym żeby te urządzenia były widoczne dla Home Asystenta, który działa na QNAP na maszynie wirtualnej połączonej poprzez Virtual Switch.

QNAP musi zostać w sieci 192.168.1.xxx
Home Assistant musi być widoczny w sieci 192.168.2.xxx ale chciałem też mieć dostęp do HA z urządzeń w sieci 192.168.1.xxx

Myślałem, że dodam po prostu dodam w jakiś sposób w wirtualnym switchu ten drugi VLAN, ale nie ma takiej opcji. Próbowałem utworzyć VLANy na adapterze sieciowym podłączonym do routera z tymi adresacjami, ale też poległem.

Znacie jakiś sposób żeby ta maszyna wirtualna z HA była w obydwu sieciach i żeby gadała z urządzeniami z sieci IoT?

Na jednym porcie LAN podpinasz sieć 192.168.1.x a na drugim 192.168.2.x z vswitchem (vlan dla tego portu ustawiasz na fizycznym switchu/routerze wraz z pvid) no i routing między vlanami.
Nie wiem co masz za sprzęt sieciowy ale powinno się dać skonfigurować bez problemów nawet na chińczyku.

No to może odwrotnie:
dodajesz vlany do portu (zakładka interface)
vswitch robisz na wybranym vlanie?
1731857083685.png

tak właśnie myślałem, ale adapter sieciowy tej VM z HA może być podpięty tylko do jednego Virtual Switcha. Jak podpinam do drugiego, to mi znika z pierwszego. ehh.

Dodałem teraz karte sieciowa do tej VM z HA i każdej przypisałem osobny switch, który jest przypięty do swojego VLANa, ale Home Assistant nie dostaje żadnego adresu ipv4.
Router też nie widzi żadnych maszyn z tymi adresami.
1731858352654.png

1731858391683.png

• Haha
Reakcje: SiewcaRyżu
No nie działa, nawet jak przypisałem osobne karty sieciowe do VM i w HA ustawiłem statyczne IP na te karty sieciowe, a nawet ustawiłem statyczne adresy IP na VLANy. Trudno , będę szukał możliwości podłączenia drugiego adaptera QNAPa do portu LAN routera.
1731864532614.png

Do głowy przychodzą mi przynajmniej trzy rozwiązania

1) na wirtualnej maszynie tworzysz dodatkowy interfejs: https://www.baeldung.com/linux/vlans-create
2) na dedykowanym DHCP dla poszczególnych vlna-ów przypisujesz MAC adres do danej sieci jeden do jednej drugi interfejs do drugiej sieci
3) na Qnapie tworzysz vswitche

Zrzut ekranu 2024-11-17 174514.png

przypisujesz wybrane interfejsy do maszyny wirtualnej
1731865141096.png

Na jednym porcie LAN podpinasz sieć 192.168.1.x a na drugim 192.168.2.x z vswitchem (vlan dla tego portu ustawiasz na fizycznym switchu/routerze wraz z pvid) no i routing między vlanami.
Nie wiem co masz za sprzęt sieciowy ale powinno się dać skonfigurować bez problemów nawet na chińczyku.
Absolutnie nie sądzę aby ustawianie VLAN były standardowymi ustawieniami a nawet jak by były nie wiem czy chciałbym bawić się na switchu w ogóle. Przypisanie portu do danego vlanu oznacza że wszystkie urządzenia z danego protu automatycznie bedą w danej virtualnej sieci bez wyjątku.

tak to robiłem, ale nie ogarnąłem.
Adresy IP ustawiane w VLAN, były zastępowane tymi które nadawał virtual switch i nic nie działało. VM z HA nie była widoczna w żadnej z sieci, ani w sieci głównej ani tej dedykowanej IoT. Próbowałem różnych opcji konfiguracji Virtual Switcha, ze statycznym IP, DHCP i bez przypisywania i za każdym razem było tak samo.
A to powinno tak być, że jak tworzę VLANy pod jednym z Network Adapterów QNAPa, to UI QNAP jest cały czas na starym adresie IP, a nie wchodzi się poprzez IP na VLAN?

Każdy VLAN powinien posiadać dedykowany DHCP, testujesz czy działa na kompie chyba ze masz karty intela (ten stwierdził ze VLAN jest rozwiązaniem enterprice i wykastrował w pewnym momencie sterowniki przynajmniej na windowsie) xD
Zrzut ekranu 2024-11-17 175635.png

to jest z routera

Nie no, to rozumiem. Na routerze wydaj esie wszystko OK. Mam tam swoja sieć główną z DHCP, który przypisuje adresy 50.xxx i mam osobna sieć, tzw. dla gości, która przemianowałem na IoT i tam DHCP przypisuje adresy 107.xxx.
Problemem jest, że Home Assistant nie gada z ta siecią IoT i urządzenia go nie widzą, bo jest tylko widoczny w sieci 50.xxx.

Ja chcę żeby VM z HA była widoczna w obydwu sieciach i tego nie mogę sprowokować, bo to QNAP wystawia tą VM na widoczność w sieci poprzez swój adapter w sieci 50.xxx.

Gdzieś popełniam jakiś błąd, ale nie widzę go. Jeszcze wczoraj musiałem odzyskiwać tą VM, bo po mojej zabawie przestał się podnosić HA.

A nie da się samymi regułami firewalla na Luci zrobić takiej przebitki z sieci 50 do sieci 107, żeby HA widział te urządzenia? niestety nie jestem biegły w tych regułach i nie wiem jeszcze gdzie by to trzeba dodać, w której zakładce:
1731919474929.png

Jezu, zrobiłem ten setup, ale nadal nie jest dokonały.

Podsumowując:
1. Podłączyłem drugie gniazdo sieciowe QNAPa pod router LAN2.
2. Na routerze w interface>Devices> br-lan musiałem usunąć lan2, do był w adresacji 50.x
1731948872660.png

3. Na routerze w interface>Devices musiałem utworzyć nowy bridge 'br-guest' i dodać lan2, żeby był w adresacji 107.x.
1731948820314.png

4. Na routerze w Wireless> Wifi sieci IoT musiałem wyłączyć izolację, bo się maszyny w tej sieci 'guest' nie widziały.
1731948716783.png

5. Na QNAP ustawiłem drugi VSwitch łączący VM_HA Adapter 2 z QNAP adapter 2.
1731947846217.png

6. Na VM_HA dodałem drugą kartę sieciową.
1731948969373.png

W sieci IoT (guest) pojawiły się zduplikowane maszyny NAS i HA z adresami 107.x
1731948087062.png

Dodałem juz do HA 2 urządzenia z sieci 107.x i HA z nimi współpracuje.

To co jeszcze jest słabe, że UI i inne usługi tego QNAP jest widoczny w sieci 107.x i muszę poblokować do niego wszystkie porty, żeby nikt nic nie próbował z sieci 107.x. No zostawię zapewne port dla Emby, żeby TV w sieci IoT mogły korzystać z serwera.

• Clapping Hands
Reakcje: 3Qn