Cześć, z racji mojego zwodu postanowiłem sprawdzić ile prądu pobiera serwer QNAP TS-251. Jest to mój serwer domowym, czyli archiwizacja zdjęć, DLNA, serwer plików, serwer MSSQL (docker), Serwer kluczy USB itp. Serwer ma zainstalowane 2 dyski 2 TB.
Zgodnie z danymi producenta serwer powinien pobierać około:
Do pomiarów wykorzystałem analizator sieci SONEL PQM 700 wraz z sondami prądowymi w postaci cewek rogowskiego o zakresie do 3000A (niestety tylko takie miałem). Żeby pomiary były dokładniejsze wykonałem przekładnik prądowy 1:10 z przewodu LgY 1x1,5mm2.
Przeprowadziłem 2 rejestracje, jedna trwała 2 dni, a druga kilkanaście minut z różnymi testami.
Poniżej przedstawiam wyniki 2 dniowych pomiarów:
Na czerwono wykres mocy czynnej w W, na niebiesko energia pobrana w Wh.
W ciągu 2 dni pracy serwer pobrał 0,82 kWh co po przeliczeniu przez stawkę za energię elektryczną około 0,55 zł/kWh na jeden dzień daje wyniki około 0,23 zł/dzień
W drugim pomiarze trwającym kilkanaście minut przeprowadziłem szereg prób;
kopiowanie paczki dużych plików 10 GB z i na serwer
serwer w trybie uśpienia
wyłączenie serwer
odłączenie zasilacza sieciowego z gniazdka
włączenie serwer + uruchomienie wszystkich aplikacji
normalna praca.
Poniżej oscylogram mocy czynnej w W w czasie.
Warto zauważyć, że w trybie uśpienia i podczas wyłączenia pobierana jest podobna moc. Po odłączeniu zasilacza od gniazda również widac na wykresie pewien pobór prądu. Wynika on z niedokładności cegów pomiarowych i generowanego przez nie szumu. Przymominam są to cęgi do pomiarów w energetyce do prądu 3000 A ! (niestety nie miałem mniejszych)
Mam nadzieję, że zaspokoiłem ciekawość niektórych użytkowników na temat zużycia prądu ich serwerów TS-251.
Dodatkowo dodam, że współczynnik mocy cos_fi wynosi około od 0,83 do 0,90 i ma charakter pojemnościowy co jest typowe dla zasilaczy impulsowych.
Wykres wskazowy prądu i napięcia.
Dodaję jeszcze przebieg prądu i napięcia zasilającego serwer (przebieg typowy dla zasilaczy impulsowych).
Dla bardzo wnikliwych współczynnik zawartość wyższych harmonicznych prądu pobieranego przez serwer. Nie stwierdziłem obecności interharmonicznych, a dominująca jest 1 harmoniczna.
Zgodnie z danymi producenta serwer powinien pobierać około:
HDD standby: 10.28W
S3 sleep: 0.47W
In operation: 19.22W (with 2 x 1TB HDD installed)
Do pomiarów wykorzystałem analizator sieci SONEL PQM 700 wraz z sondami prądowymi w postaci cewek rogowskiego o zakresie do 3000A (niestety tylko takie miałem). Żeby pomiary były dokładniejsze wykonałem przekładnik prądowy 1:10 z przewodu LgY 1x1,5mm2.
Przeprowadziłem 2 rejestracje, jedna trwała 2 dni, a druga kilkanaście minut z różnymi testami.
Poniżej przedstawiam wyniki 2 dniowych pomiarów:
Na czerwono wykres mocy czynnej w W, na niebiesko energia pobrana w Wh.
W ciągu 2 dni pracy serwer pobrał 0,82 kWh co po przeliczeniu przez stawkę za energię elektryczną około 0,55 zł/kWh na jeden dzień daje wyniki około 0,23 zł/dzień
W drugim pomiarze trwającym kilkanaście minut przeprowadziłem szereg prób;
kopiowanie paczki dużych plików 10 GB z i na serwer
serwer w trybie uśpienia
wyłączenie serwer
odłączenie zasilacza sieciowego z gniazdka
włączenie serwer + uruchomienie wszystkich aplikacji
normalna praca.
Poniżej oscylogram mocy czynnej w W w czasie.
Warto zauważyć, że w trybie uśpienia i podczas wyłączenia pobierana jest podobna moc. Po odłączeniu zasilacza od gniazda również widac na wykresie pewien pobór prądu. Wynika on z niedokładności cegów pomiarowych i generowanego przez nie szumu. Przymominam są to cęgi do pomiarów w energetyce do prądu 3000 A ! (niestety nie miałem mniejszych)
Mam nadzieję, że zaspokoiłem ciekawość niektórych użytkowników na temat zużycia prądu ich serwerów TS-251.
Dodatkowo dodam, że współczynnik mocy cos_fi wynosi około od 0,83 do 0,90 i ma charakter pojemnościowy co jest typowe dla zasilaczy impulsowych.
Wykres wskazowy prądu i napięcia.
Dodaję jeszcze przebieg prądu i napięcia zasilającego serwer (przebieg typowy dla zasilaczy impulsowych).
Dla bardzo wnikliwych współczynnik zawartość wyższych harmonicznych prądu pobieranego przez serwer. Nie stwierdziłem obecności interharmonicznych, a dominująca jest 1 harmoniczna.