Rozwiązany Jak dołożyć drugi dysk bez kasowania danych?

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika Turlogh, 17 Maj 2014.

Ładowanie...
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Co jest zrozumiałe przy takiej konfiguracji jaką posiadasz.
    --- Połączono posty, 17 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 17 Maj 2014 ---
    Jak napisałem wcześniej ...
    Przy poprzednich wersjach z 3 na czele nie było takich komunikatów ... może jest błąd w tłumaczeniu a może nie ... dla świętego spokoju lepiej kopię wykonać!
     
    • Piwo Piwo x 1
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    masz do wyboru :
    1. dodanie kolejnego dysku jako single (powiela Ci się cała struktyra)
    2. kopia danych na dysk zewnętrzny, przemigrowanie w JBOD, przekopiowanie danych z powrotem
    Cały czas mówiłem że jeden dysk to bardzo kiepskie rozwiązanie!
     
  3. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    A tam zaraz kiepskie ... każdy ma jak lubi, bardziej lub mniej świadomie ;)
     
  4. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Co to znaczy że powiela mi się cała struktura?
    --- Połączono posty, 17 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 17 Maj 2014 ---
    Dokłądnie tak :) Nie miałem środków na zakup od razu dwóch dysków 4tb, a szkoda mi było kupować dwa po 1tb czy coś takiego. Zresztą to nie jest istotne.
     
  5. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ja obstawiam że powstanie drugie drzewko folderów takie jak jest "fabrycznie"
    kaktus mówi że nie

    poczekamy, zobaczymy :p
     
  6. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    A może tędy?
     
  7. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Wtedy obowiązkowa kopia ...
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jeśli pójdziesz tą ścieżką to na obu dyskach będziesz miał to samo - RAID 1 = lustro = bezpieczniej niż goły dysk
    --- Połączono posty, 18 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 18 Maj 2014 ---
    w sumie sprawa jest jasna - kopia, format, copy-back
     
  9. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Przepraszam, to zaznaczenie po prostu było, mnie chodziło o interfejs tylko. Nie myślałem o tym Raid 1 tylko o tym pojedyńćzym
     
  10. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Założeniem jest przestrzeń 8TB
     
  11. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    gdy klikam na pojedyńczy wolumin dysku to w końcu mam takie coś:
     
  12. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    kopie masz ? jak nie, to nic nieobiecujemy ...... bo to jazda bez trzymanki ...
     
  13. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    I tak miało być ...
    A zaznaczyłeś ten nowy?
     
  14. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    niby tak jest na screenie
     
  15. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Tak, pod tą ramką z ostrzeżeniem widać "zaptaszkowany" dysk nr 2.
    Kolego Pigers, gdybym miał możliwość zrobienia kopii, to tego wątku by nie... ;)
     
  16. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Nie chcę wiedzieć co widać a co zrobiłeś, jeśli zaznaczyłeś tylko ten nowy to działaj. ;)
     
  17. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    tak jak widać, zaznaczyłem tylko ten drugi. hmm, to chyba zadziałam....kurczę pieczone...o co chodzi z tym lizakiem? To policyjny jest na kontrolę, czy taki z piaskownicy? ;)

    Chciałbym jeszcze tylko zwrócić uwagę na napis w pierwszym PrSc że jeżeli zainstalujemy nowy dysk twardy to zostanie on sformatowany automatycznie, co u mnie nie miało miejsca.
     
    • Lizak Lizak x 2
  18. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    poszło - pewnie dane są na drugim hdd
    poczekamy na koniec formata, niech się spokojnie skończy - i poproszę screena z zawartości drugiego hdd :)
    --- Połączono posty, 18 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 18 Maj 2014 ---
    lizaki ? do podlizywania !

    tak na serio - podbijmy sobie liczniki "dobrych uczynków" ;)
     
    • Lizak Lizak x 1
  19. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    taki gadżet na dodanie odwagi ;)
    Naucz się je rozdawać ...
    --- Połączono posty, 18 Maj 2014, Data oryginalnego postu: 18 Maj 2014 ---
    Jest to zależne od konfiguracji, ale zawsze trzeba zezwolenie wydać ...
     
    • Lizak Lizak x 1
  20. Turlogh
    Offline

    Turlogh Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    8 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    35
    Local Time:
    19:32
    Oceny:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Nie wiedziałem że można tutaj wyrażać swoją wdzięczność w formie lizaków, nie wynikało to z mojej złej woli.
    Co do pytania które zadałem proszę bardzo, oto efekt wykonania operacji :)
    I proszę bardzo, oto lizaki :)
     
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.