Normalnie jak w czasach maszyn parowych. Znajdź różnice...
QNAP Virtualization Station versus http://www.historia.beskidia.pl/userfiles/wehikul/2361.jpg
--- Połączono posty, 12 Listopad 2017, Data oryginalnego postu: 10 Listopad 2017 --- Ale miałem burdel z tą moją virtualką. Obrabiam na niej moje oprogramowanie do autocada w C#. Po kilku dniach zauważyłem, że kilka z 88 projektów nie ładuje się. Patrzę co jest grane i co? Pliki projektu miały jakieś dziwne binarne zawartości zamiast tekstowych. Dobrze że mam kilka miejsc na backupy, bo przywróciłem zawartość i przeżyłem. Nie ukrywam jednak, że ciśnienie mi skoczyło na tych żółtków. Chyba są ostro przemęczeni, że takie gówno mi zaserwowali. Qnap to bardzo fajny sprzęt, ale oprogramowanie spierd0lili jak się dało.
Reasumując: Nie używać żadnych snapshotów ani auto-backupów. Jak już, to tylko kopiować pliki przez file station.
--- Połączono posty, 4 Luty 2018 --- No to się poirytowałem dość ostro. Wywaliłem całą zawartość folderu z virtualki i skopiowałem całą zawartość z backupu. Virtualka nie zadziała - stwierdziła uszkodzony system plików. Zupełnie jakby snapshoty działały w tle, bo obok plików z wirtualnymi dyskami tworzyły się wielogigabajtowe pliki Dane.img_qtmp_JtBue9.
Od dziś robię kopię wyłącznie za pomocą clonezilla
No i strzeliles sobie w kolano. Nie miej pretensji do QNAP ale do siebie za brak zrozumienia róznic pomiedzy Backup a Snapshot.
Chyba są ostro przemęczeni, że takie gówno mi zaserwowali. Qnap to bardzo fajny sprzęt, ale oprogramowanie spierd0lili jak się dało.
Albo Ty nadgorliwy.
Niech zgadne...
Miałeś snapshoty maszyny wirtualnej. Snapshot to zapisany punkt maszyny wirtualnej, w którym znajduje się stan fizyczny pamięci RAM oraz obrazu dysków twardych. Po wykonanym snapshocie, dalsza praca maszyny wirtualnej zamiast opierać się o obraz dysku w VM, zaczyna tworzyć nieskończenie wzrastający nowy przyrostowy plik, który jest różnicą zmian zaszłych w tym czasie w dysku VM. Jeśli robisz kolejny snapshot, to robisz kolejny dump RAM'u i dzielisz na nowo plik ze zmianami HDD tworząc nowy od momentu ostatniego snapa.
Twój problem polega na tym, że zaingerowałeś w stan maszyny wirtualnej.
No to się poirytowałem dość ostro. Wywaliłem całą zawartość folderu z virtualki i skopiowałem całą zawartość z backupu.
Niech zgadne. Manualnie przywróciłeś>podmieniłeś obraz dysku z backupu maszyny wirtualnej?
1) Jaki to miało sens? To juz zamiast przywracac lepiej utworzyć nową wirtualke i podłączyć obraz tego backupu
2) Snapshoty są zawsze tymczasowe. Mają służyć wyłącznie dla celów developerskich. Np. próba update'u systemu itp. tak aby można było łatwo wrócić do bieżącego stanu maszyny przed wykonanymi operacjami. W przypadku powodzenia tych operacji, dokonuje się konsolidacji snapshotów z VM.
3) Jeśli przywróciłeś obraz dysku do konfiguracji VM, która miała utworzone punkty snapshot to HELLO. Jakim cudem różnice utworzone przez snapy mają być spójne z zawartościa dysku?
No to się poirytowałem dość ostro. Wywaliłem całą zawartość folderu z virtualki i skopiowałem całą zawartość z backupu. Virtualka nie zadziała - stwierdziła uszkodzony system plików. Zupełnie jakby snapshoty działały w tle, bo obok plików z wirtualnymi dyskami tworzyły się wielogigabajtowe pliki Dane.img_qtmp_JtBue9.
Od dziś robię kopię wyłącznie za pomocą clonezilla.
Backup maszyny wirtualnej nie jest taki łatwy jakby się wydawało. Chcesz robić backup Clonzilla. Okay, bedzie skuteczny. Ale czy backup VM dotychczas robiles na wyłączonej maszynie, która zrobila sync na dyskach? Czemu nie zweryfikowałeś procesu odtworzeniowego VM - czyli nie utworzyles z backupu nowej maszyny w celu sprawdzenia poprawności wykonywanej kopii.
I nie myśl sobie, że to QNAP'a wina. Absolutnie...
Wiesz jak VMware robi backup maszyny Linux/Ubuntu/CentOS na ESXi'ie?
1) Do maszyny z zainstalowanymi vmware-tools'ami wysyla info "Nadchodzi backup" i bazy danych np. MySQL flushują wszystko z cache'u i zapisują na dyskach
Kiedy wszystkie dane zostały poprawnie zsynchronizowane....
2) VMware robi Snapshot
3) Maszyna w dalszym ciągu pracuje, a backup robi się z tzw. zakończonego punktu pracy maszyny wirtualnej przed momentem snapshotu
Kiedy backup jest wykonany...
4) VMware konsoliduje zaszłe zmiany z migawki do stanu fizycznego tej maszyny i odrzuca do śmietnika snapshot
Clonezilla?
Proszę Cię... tym to najwyżej sobie możesz zrobić template backupu. Ani to komfortowe, ani praktyczne.