Jak instalować qnapa TS-109 II ??? aby było wszystko cacy

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika kris, 26 Lipiec 2008.

Ładowanie...
  1. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Kupiłem Qnapa TS109 II, wkrótce dotrze do mnie z USA. Przygotowuje się <cisza> do jego obsługii instalacji. Po lekturze <czytaj> postów jestem przerażony wow: włączyć bez dysku, wyszukać finderem, włożyć dusk, sformatować, pobrać paczki ...Może ktoś przedstawił by w punktach kolejne kroki jak to zrobić aby było wszystko ok. Przy okazji dyski samsunga nie są dedykowane dla qnapa, można je instalować?
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    te kroki ktore napisales to przypadek kiedy chcemy przeinstalowac QNAP'a
    przeinstalowac...

    w przypadku instalacji wkladasz dyski do urzadzenia ktore nie byly wczesniej w QNAP'ie
    odpalasz urzadzenie, wyszukujesz finderem i tyle :)
     
  3. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dzięki rotfl mam nadzieję, że nie natrafię na problemy <sciana>
     
  4. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    nie natrafisz, ja zrobiłem to dwa dni temu, teraz pozostało powgrywanie paczek przez QPkg. :),
     
  5. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zainstolowany <jupi> chodzi bez problemów. U mnie to wyglada tak TS-109 II podłączony przez switcha do sieci z routerem bezprzewodowym do tego switha jest podłączony Kiss DP-601 któty jest podłączony do Yamahy RX-V 1600 a ta przez HDMI do plazmy FulHD :D. Dwa wieczory spędzone na rozgryzaniu problemów <cisza> <wsciekly> <wstydnis> <sciana> <jupi> .Po instalacji paczki z twonky media wszystko ruszyło. Jedyne co mnie martwi to ściąganie przez torrenty z szybkością pędzącej ameby <wstydnis> jestem na etapie zbierania informacji <czytaj> może to kwestia routera a raczej braku przekierowania portu, sieć mama z kablówki. MOŻE JAKIEŚ RADY, LINKI pomocy
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    <jupi> <jupi> <jupi>

    nice :)

    jesli chodzi o torrenty... <cwaniak>
    byloby cos... oj byloby
    za 2-3 dni bede mial dostepnego z pod lady klienta torrentow (rtorrent) instalowanego przez QPKG
    ale musze go dokonczyc
    narazie wersje dzialajaca tylko na ts-109 i 209
    wyglad? 3 wersje do wyboru hmmm patrz na zdjecia nizej
     

    Załączone pliki:

    • rtgui_1.jpg [jpg] - (Silas Mariusz) Jak instalować qnapa TS-109 II ??? aby było wszystko cacy [157,758] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      rtgui_1.jpg
      Rozmiar pliku:
      299,8 KB
      Wyświetleń:
      1 507
      MD5 Sum:
      e6a2235e0be502d0211f8db006ded35e
    • rtgui_2.jpg [jpg] - (Silas Mariusz) Jak instalować qnapa TS-109 II ??? aby było wszystko cacy [157,758] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      rtgui_2.jpg
      Rozmiar pliku:
      299,8 KB
      Wyświetleń:
      1 530
      MD5 Sum:
      4a3507f50010cfdcef309f45cb156f32
    • wtorrent_1.jpg [jpg] - (Silas Mariusz) Jak instalować qnapa TS-109 II ??? aby było wszystko cacy [157,758] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      wtorrent_1.jpg
      Rozmiar pliku:
      355,4 KB
      Wyświetleń:
      1 538
      MD5 Sum:
      b8687bdffb2c36275fa420774bf98c72
    • rtorrent_gui_4.jpg [jpg] - (Silas Mariusz) Jak instalować qnapa TS-109 II ??? aby było wszystko cacy [157,758] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      rtorrent_gui_4.jpg
      Rozmiar pliku:
      288,9 KB
      Wyświetleń:
      1 536
      MD5 Sum:
      0456bc9b17abfdac0546e15abfb7754f
    • rtorrent_gui_3.jpg [jpg] - (Silas Mariusz) Jak instalować qnapa TS-109 II ??? aby było wszystko cacy [157,758] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      rtorrent_gui_3.jpg
      Rozmiar pliku:
      264,2 KB
      Wyświetleń:
      1 535
      MD5 Sum:
      837fb66dcde4ee83848ded42607294e6
    • rtorrent_gui_2.jpg [jpg] - (Silas Mariusz) Jak instalować qnapa TS-109 II ??? aby było wszystko cacy [157,758] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      rtorrent_gui_2.jpg
      Rozmiar pliku:
      345,6 KB
      Wyświetleń:
      1 540
      MD5 Sum:
      b1d85ebf57fe718bf193eaa7f38ba2d8
    • rtorrent_gui_1.jpg [jpg] - (Silas Mariusz) Jak instalować qnapa TS-109 II ??? aby było wszystko cacy [157,758] - QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
      rtorrent_gui_1.jpg
      Rozmiar pliku:
      345,2 KB
      Wyświetleń:
      1 543
      MD5 Sum:
      4e287ec6249b0a305d2591c316615d1a
  7. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    no no no

    łądnie ładnie

    pierwszy wygla d najbardziej chyab odpowiada.

    pozdrawiam
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    przy dobrych wiatrach dla urzadzen TS-109 i 209 moze bezdie dzisiaj :D
     
  9. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ładnie <brawo> ale jaki program w jakich warunkach bedzie najlepszy? Jestem w pewnych sprawach zwiazanych z qnapem <glupi> wow np. próbowałem uruchomić osioła. Paczka ściągneła się bez problemów, zainstalowała na 109 bez problemów, następnie pojawiły sie pytania czy ruszy przy dynamicznym przydzielaniu IP z kablówki?, raczej niemożliwe <tancze> czuje się <tuptup>. Próba odpalenia na laptopie sancho (zgodnie z instrukcją NIE UDAŁA SIĘ kilkakrotnie <tancze> Pytanie dlaczego? ?? pomocy .
    Ale wracając do powyższych programów jak zainstalować :p te programiki ?? ?? I SKĄD !!
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dynamiczny adres IP nie odgrywa zadnej kwesti w przypadku wymiany P2P. A wiec osiol jak i inne programy p2p musza dzialac. Jedyny problem jaki moze byc, to brak przekierowanych portow na routerze - jesli takowy jest.

    W przypadku Linksys'a, wejsc w zakladke 'Port forwarding' i wpisac zakres portow jaki przekierowac na dany adres IP. Te porty na ktorych dziala siec osłow przekierowac na IP urzadzenia na ktorym jest mldonkey.

    Sancho musi dzialac :)

    hehehehe ;)
    viewtopic.php?f=49&t=204
     
  11. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Co do portów wow ?? to w przypadku osioła tak zrobiłem ale port który miał wczoraj nr końcowy .100 dzisiaj miał .101 "dynamicznie" został zmieniony ;( noo...nnnieewiem ale jak przydziele do określonego nr port to chyba niebędzie to miało sensu <co> . Mam dlinka614+, który w najbliższym czasie wymienię <co> na linksysa 610N-EU <cwaniak> . Martwi mnie że sancho nie uruchamia się mimo poprawnej instalacji
    Już lecę na powyższy link, z góry dzieki <slonko> <slonko> <slonko>
     
  12. nullpointer
    Online

    nullpointer Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam

    Odnośnie instalacji mam pytanko. Czy trzeba w ogóle instalować Findera, by móc rozpocząć pracę z QNAPem? Czy można bezpośrednio po podłączeniu QNAPa do sieci, zalogować się przez WWW do panelu administracyjnego z domyślnym hasłem?
     
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    co do qpkg zaloz osobny thread w dziale qpkg :)
     
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    teoretycznie tak
    ale ciezko wyczaiac ten domyslny adres IP
    zreszta finder to nie jest grozna aplikacja - naprawde :)
     
  15. kris
    Offline

    kris Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    26 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    202
    Miejscowość:
    Zachodniopomorskie
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Osobny thread <glupi> jak?
     
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:42
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    znaczy nowy temat w platformie QPKG na naszym forum :)
     

Poleć tę stronę