FAQ Jak mogę prawidłowo wykonać kopię zapasową i przywrócić ustawienia systemowe w klastrze HA?

QNAP

Bot
Management
29 Kwiecień 2013
2 108
34
88
Taipei
www.qnap.com
Produkty, których dotyczy

• QuTS hero h5.3.0 i nowsze
  • Control Panel
  • High Availability Manager

Scenariusz
Mam klaster wysokiej dostępności (HA) i próbowałem użyć funkcji tworzenia kopii zapasowych i przywracania systemu w Control Panel. Nie udało mi się przywrócić nazwy serwera i numeru portu i chciałbym dowiedzieć się o innych ograniczeniach lub środkach ostrożności.

Ograniczenia i najlepsze praktyki
Aby zapewnić stabilność systemu i zapobiec problemom, obowiązują następujące ograniczenia podczas przywracania ustawień systemowych do klastra HA lub z klastra HA do samodzielnego serwera NAS.

Przywracanie ustawień systemowych do klastra HA

• Nazwa serwera (nazwa hosta klastra) i numer portu w klastrze HA nie mogą zostać zmienione.
    Przed przywróceniem upewnij się, że nazwa serwera i numer portu w pliku konfiguracji kopii zapasowej odpowiadają tym aktualnie używanym przez klaster HA.WskazówkaMożesz ręcznie edytować numer portu swojego klastra HA w Control Panel > System > General Settings > System Administration.
  • Ustawienia sieciowe nie są uwzględniane w procesie przywracania.
    Ma to na celu zapobieganie problemom z połączeniem HA. Możesz ręcznie edytować ustawienia sieciowe po przywróceniu.
  • Można przywrócić tylko foldery współdzielone, które już istnieją w klastrze HA.
    Aby przywrócić folder współdzielony, upewnij się, że klaster HA ma odpowiadający folder współdzielony z tą samą ścieżką.
  • Musi zostać zachowana bieżąca wersja aplikacji High Availability Manager.
    Na stronie Apps kreatora Restore System Settings wybierz „Zachowaj bieżącą wersję” dla High Availability Manager.
UwagaUstawienia systemowe są najpierw przywracane do węzła aktywnego, a następnie synchronizowane z węzłem pasywnym.Przywracanie ustawień systemowych z klastra HA do samodzielnego serwera NAS

• Chociaż możesz przywrócić aplikację High Availability Manager (do wersji oryginalnej lub najnowszej dostępnej), ustawienia konfiguracji HA nie zostaną przywrócone.
  • System automatycznie użyje nazwy hosta klastra HA z pliku konfiguracyjnego jako nazwy serwera.
Przywracanie ustawień serwera WWW

• Jeśli folder współdzielony „Web” nie istnieje na docelowym serwerze NAS, folder współdzielony nie zostanie automatycznie utworzony, a serwer WWW nie będzie działał prawidłowo.
  • Aby upewnić się, że serwer WWW działa prawidłowo, ręcznie wyłącz, a następnie ponownie włącz serwer WWW:
    1. Przejdź do Control Panel > Applications > Web Server.
    2. Odznacz Enable Web Server i kliknij Apply.
    3. Zaznacz ponownie Enable Web Server i kliknij Apply.

Dalsze informacje