FAQ Jak mogę zapewnić optymalną wydajność podczas korzystania z trybu load-balance dla folderów współdzielonych i jednostek LUN Qtier?

QNAP

Bot
Management
29 Kwiecień 2013
2 108
34
88
Taipei
www.qnap.com
Produkty

• QuTS hero h6.0.0 lub nowszy
  • Storage Manager

Scenariusz
Skonfigurowałem tryb `write acceleration mode` dla `shared folder` lub `LUN` w mojej `Qtier storage pool` na Load-balance. Spodziewałem się, że ogólna wydajność zapisu będzie w przybliżeniu równa sumie przepustowości obu warstw w puli. Jednak rzeczywista wydajność nie osiąga oczekiwanej wartości teoretycznej. Dlaczego tak się dzieje?

Przyczyna główna
Każdy `shared folder` i `LUN` w `Qtier storage pool` ma dwa ustawienia `tiering settings`, które można skonfigurować:

• Target tier: To ustawienie określa warstwę, w której dane w `shared folder` lub `LUN` są trwale przechowywane.
  • Write acceleration mode: Ten tryb określa, czy dane są najpierw zapisywane do najszybszej warstwy, zanim trafią do warstwy docelowej.
Gdy tryb `write acceleration mode` jest skonfigurowany na Load-balance, dane są zapisywane jednocześnie do najszybszej warstwy i warstwy docelowej, zmniejszając obciążenie pojedynczej warstwy. Ogólna wydajność zapisu zależy od podobieństwa przepustowości między dwiema warstwami. Jeśli przepustowość warstwy docelowej jest zbyt niska w porównaniu do najszybszej warstwy, ogólna wydajność zapisu będzie niższa niż oczekiwano.

Zalecenie
Zalecamy używanie trybu Load-balance tylko wtedy, gdy warstwa docelowa ma przepustowość zbliżoną do lub wyższą niż najszybsza warstwa.

Ponieważ przepustowość warstwy wzrasta wraz z liczbą dysków członkowskich, przetestowaliśmy i zmierzyliśmy wydajność trybów Write-buffer i Load-balance, używając zwiększającej się liczby dysków w warstwie docelowej, przy zachowaniu tej samej liczby dysków w najszybszej warstwie. Poniższe wyniki testów można wykorzystać jako punkt odniesienia przy podejmowaniu decyzji, czy użyć trybu Load-balance w swoim przypadku:

Najszybsza warstwa | Warstwa docelowa | Write Acceleration Mode | Prędkość zapisu (MB/s) | Obserwacja
2 NVMe SSD | 3 HDD | Write-buffer | 1486.7 | --
Load-balance | 1364.3 | 8% wolniej niż Write-buffer
2 NVMe SSD | 4 HDD | Write-buffer | 1486.7 | --
Load-balance | 1395.3 | 6% wolniej niż Write-buffer
2 NVMe SSD | 5 HDD | Write-buffer | 1486.7 | --
Load-balance | 1489.2 | Mniej więcej taka sama jak Write-buffer
2 NVMe SSD | 6 HDD | Write-buffer | 1486.7 | --
Load-balance | 1549.2 | 4% szybciej niż Write-buffer

Więcej informacji