Podążaj za instrukcjami w poniższym filmie, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę jako aplikację internetową na ekranie głównym swojego urządzenia.
Informacja: Ta funkcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Używasz przestarzałej przeglądarki. Może ona nie wyświetlać poprawnie tej lub innych stron internetowych. Powinieneś zaktualizować swoją przeglądarkę lub użyć alternatywnej przeglądarki.
Mam pytanie
Chciałbym się dzielić plikami z kolega i dodawać nowe ,pobierac,edytować,jaki sposób najlepiej wybrać ?
Ftp ? Czy coś innego godnego polecenia
Mam stałe IP może się przyda
Zdecydowanie polecam Nextclouda, co do konfiguracji to tu masz dospermiony guide jak to skonfigurowac od a do z lacznie z hardeningiem i innymi bajerami. Nextcloud Installationsanleitung - Carsten Rieger IT-Services
Wiem ze po niemiecku, ale jak ogarniasz troche linuxa to generalnie da sie zrozumiec co autor ma na mysli, a jak nie to tlumacz radzi sobie dobrze.
Jak chcesz zawalczyć z tematem to popatrz na te zagadnienia:
1. Instalujesz MariaDB 10 (inicjowanie bazy danych)
2. Instalujesz phpMyAdmin (zarządzanie bazą danych)
3. Instalujesz Portainera (lub działasz bezpośrednio na dockerze NAS)
4. Instalujesz Nextclouda w Portainerze lub Dockerze i wstępnie śmiga 5. Tu będzie potrzebna pomoc z reverse_proxy
Są też opcje kombo dla Portainer/Dockera Nextcloud+MariaDB+Nginx - ale siłą rzeczy trochę roboty jest.
1,2. - (do 3:30 dalej odpuść, zostaw port 3307) MariaDB + phpMyAdmin lub Źródło QNAP
Pozostanie Ci tylko utworzenie w phpMyAdmin "nowej Bazy Danych"
3. - Polecam Tutorial do Portainer Business SiewcaRyżua
4. Instalacja Nextcloud
Przyda się, a raczej niezbędna konsola ssh np. Kitty lub Putty - poszukaj wersji
- łączysz się z NAS'em i wstępnie możesz utworzyć folder do konfiguracji Nextclouda
- uruchamiasz Portainera i lecisz z konfiguracją Nextclouda lub przykładowy yaml dla Container Station
- Zostanie utworzony kontener Nextcloud, będzie dostępny pod Twoim
Kod:
LAN IP:444
- Przechodzisz pod ten adres, w menu startowym Nextclouda uzupełnisz dane do logowania do bazy danych MariaDB, którą utworzyłeś wcześniej
- Jednocześnie dodajesz użytkownika i hasło Nextclouda
- Lokalny adres dostępu do bazy danych będzie (o ile nie zmieniłeś portu w MariaDB na inny - patrz punkt , 2)
Kod:
LAN IP:3307
Tak jak pamiętam "tak to leciało" - możesz to przećwiczyć, a może znajdziesz/znajdzie się inny sposób podejścia pod to zagadnienie (bo jest ich na pewno kilka). W razie czego masz materiał do rozwoju.
Pozostanie dalsza konfiguracja Nextclouda oraz opcja wyjścia na zewnątrz.
1,2. - (do 3:30 dalej odpuść, zostaw port 3307) MariaDB + phpMyAdmin lub Źródło QNAP
Pozostanie Ci tylko utworzenie w phpMyAdmin "nowej Bazy Danych" Pokaż załącznik 42649
3. - Polecam Tutorial do Portainer Business SiewcaRyżua
4. Instalacja Nextcloud
Przyda się, a raczej niezbędna konsola ssh np. Kitty lub Putty - poszukaj wersji
- łączysz się z NAS'em i wstępnie możesz utworzyć folder do konfiguracji Nextclouda Pokaż załącznik 42644
- uruchamiasz Portainera i lecisz z konfiguracją Nextclouda lub przykładowy yaml dla Container Station
- Przechodzisz pod ten adres, w menu startowym Nextclouda uzupełnisz dane do logowania do bazy danych MariaDB, którą utworzyłeś wcześniej
- Jednocześnie dodajesz użytkownika i hasło Nextclouda
- Lokalny adres dostępu do bazy danych będzie (o ile nie zmieniłeś portu w MariaDB na inny - patrz punkt , 2)
Kod:
LAN IP:3307
Tak jak pamiętam "tak to leciało" - możesz to przećwiczyć, a może znajdziesz/znajdzie się inny sposób podejścia pod to zagadnienie (bo jest ich na pewno kilka). W razie czego masz materiał do rozwoju.
Pozostanie dalsza konfiguracja Nextclouda oraz opcja wyjścia na zewnątrz.
Dzięki za pomoc ,wezmę sie do tego wkrótce
Ps.jeśli chodzi o Qfile to czy mogę ustawić go tak żeby moji znajomi logowała się na niego i był widoczny tylko plik który udostępniam z qnapa ?
@mariszo
Tak, tworzysz tylu userow ilu chcesz, nadajesz im prawa do folderów ktore chcesz, żeby mieli i wsio..
Dajesz każdemu oddzielny login i hasło i widzą tylko swoje foldery, pliki
Dla danego użytkownika musisz ustawić opcje dostępu do folderu udostępnionego. Zakładam, że do tego udostępnionego koledze folderu user Rafal nie ma dostępu.
Dzięki na pomoc ,konto ,Rafał’ zaczęło działać ale u znajomego w UK to samonkonto nie działa .myślałem ze przyblokowane IP z UK ale nie ,co jeszcze może być przyczyna ? Gdzie szukać rozwiązania ?
Z firewallem to nie tak łatwo Ważna jest kolejność wpisów i może gdzieś nad masz blokowanie. Testowo wyłącz firewalla i zobaczymy, czy to ten problem.
Link do wskazówek, jak go ustawić: Konfiguracja QuFirewall by Silas Mariusz
Dziwnow Dobry
dalej potrzebuje pomocy z Qfile ,konto Rafal powyżej działa mi na moim tel z iOS,po podaniu danych logowania znajomemu na tel z Androidem ,wyskakuje ze połączenie się nie powiodlo ,wiec konto działa u mnie na tych danych a u niego nie ,co może być nie tak ?
pozdrawiam
Nie teraz próbuje ustawić konto w Qfile ,z nextcloudem będę bawił się później ,teraz potrzebuje zrobić dostęp kilku użytkownikom do Qfile i mam z tym problem ,bo te same dane dzisalaja tylko na moim iphonie a nie działają na tel z Androidem