Jak połączyć Orange ONT do routera QHora-301W/322 i innych od QNAP, aby korzystać z usługi Orange Światłowód i raz na zawsze zapomnieć o FunBoxie?
FAQ
Czy router QNAP Qhora może zastąpić oryginalny router FunBox?
- Tak
Co to jest terminal ONT?
- ONT (Optical Network Terminal) lub ONU (Optical Network Unit) - to zakończenie sieci - jednostka abonencka. Posiada wbudowany przetwornik optyczny z wyjściem na port RJ45.
Idąc od prawej strony:
- wejście portu światłowodowego - Internetu Orange Światłowód
- po środku wyjście RJ45 - czyli przekonwertowany sygnał ze światłowodu na protokół sieci komputerowej
- od lewej strony wejście zasilania
- przycisk wł/wył.
Jak wygląda schemat takiego połączenia?
Skąd mogę otrzymać terminal ONT?
- O terminal ONT można prosić podczas składania zamówienia na Internet Światłowód lub jej trakcie kontaktując się działem obsługi klienta. Dobrym pomysłem jest uargumentowanie otrzymania ONT na podobny sposób: "Przenoszę swój główny router ze strychy, gdzie chciałbym mieć zainstalowany ONT, a przewodem LAN, który mam puszczony na półpiętro chciałbym korzystać z FunBoxa lub innego routera jeśli to możliwe."
Jak skonfigurować Qhora do pracy z ONT?
FAQ
Czy router QNAP Qhora może zastąpić oryginalny router FunBox?
- Tak
Co to jest terminal ONT?
- ONT (Optical Network Terminal) lub ONU (Optical Network Unit) - to zakończenie sieci - jednostka abonencka. Posiada wbudowany przetwornik optyczny z wyjściem na port RJ45.
Idąc od prawej strony:
- wejście portu światłowodowego - Internetu Orange Światłowód
- po środku wyjście RJ45 - czyli przekonwertowany sygnał ze światłowodu na protokół sieci komputerowej
- od lewej strony wejście zasilania
- przycisk wł/wył.
Jak wygląda schemat takiego połączenia?
Skąd mogę otrzymać terminal ONT?
- O terminal ONT można prosić podczas składania zamówienia na Internet Światłowód lub jej trakcie kontaktując się działem obsługi klienta. Dobrym pomysłem jest uargumentowanie otrzymania ONT na podobny sposób: "Przenoszę swój główny router ze strychy, gdzie chciałbym mieć zainstalowany ONT, a przewodem LAN, który mam puszczony na półpiętro chciałbym korzystać z FunBoxa lub innego routera jeśli to możliwe."
Jak skonfigurować Qhora do pracy z ONT?
- Przygotuj takie informacje jak login i hasło PPPoE.
PPPoE możesz uzyskać logując się na swoje konto w portalu Orange. w Ustawieniach usługi i zabezpieczeniach znajdziesz tam informację o PPPoE.
- Podłącz się do 2, 3 lub 4 portu LAN do swojej QHora lub zrób to za pomocą WiFi
- Przeprowadź jej wstępną konfiguracje jest jest to wymagane.
- Opcjonalnie. Jeśli ONT nie działa poprawnie na 10Gbitowych portach, możesz z pierwszego portu LAN utwórz port WAN.
- Do portu LAN1 (od teraz WAN) w routerze QHora podłącz patchcordem ONT od Orange.
- Przejdź do zakładaki zarządzania VLAN'ami:
- W prawym górnym rogu kliknij przycisk:
- Skonfiguruj pola jak poniżej:
- Interfejs:
WAN
- Identyfikator VLAN, wpisz
35
- MTU, ustaw:
1492
- oraz w konfiguracji portów oznacz port
1
- Interfejs:
- Zjedź myszką w dół do zakładki konfiguracji adresów IP i skonfiguruj pola jak poniżej:
- IPv4 Typ Połączenia, wybierz
PPPoE
- Nazwa użytkownika i hasło wprowadź dane PPPoE (patrz pkt. 1)
- IPv4 Typ Połączenia, wybierz
- Kliknij przycisk Zastosuj
- Voila