j_603

Passing Basics
Beginner
Oct 10, 2022
21
1
35
Awards
14
QNAP
TS-653D
Ethernet
1 GbE
LV
1

Mam kilka wątpliwości co do organizacji i zarządzania folderami udostepnionymi na moim qnap. Jakieś dwa lata temu stworzyłem pewnie podział folderów udostepnionych, który w obecnej sytuacji wydaje mi się dość pokretną logiką. Dlatego chciałbym zasięgnac rady, jakie są poprawne praktyki zarzadzania plikami w takiej sytuacji. Dodam, że wszystko działa poprawnie ale zastanawiam się czy ma to sens.

Po prótce:
1. Stworzyłem na QNAP trzy różne wolumeny, które są dedykwoane do 1. Pliki prywatne, 2. Archiwum, 3. Office - Przestrzeń dla biura i pracowników.
Aby można było zmapować każdy z nich na komputerze stworzylem foldery udostepnione o podobnych nazwach. I tu się zaczynają wątpliwości.
W folderze udostępnionym Office chciałem mieć podfoldery które będę mógł synchronizować z komputerami lokalnie i po za moją siecia. Dlatego stworzyłem je jako foldery udostępnione w folderze udostępnionym Office. I tu pierwsza moja wątpliwość. Czy to ma sens?
Zależał mi na tym aby struktura folderów na poąłczeniu lokalnym była taka sama jak podczas synchronizacji przez Qsync. Wynika to z tego, ze programy ktroych używam musza mieć takie same ścieżki.

Tak więc stworzyłem

Wolumen Office

O: Office(FU) - mapowany
└── Projekty(FU)
└───2024(FU)
└───2025(FU)
└───2026(FU)
└───Current projects (FU)

Tak więc wszystko jest troche folderami udostępnionymi, wewnatrz innych. Zależało mi aby móc wybiórczo synchronizować foldery z projektami i zachowaćtę strukture folderów. Są rpacownicy którzy mają dostęp do wszyskich projektów a niektorzy mają dostęp tylko do Current proejcts.

Macie może jakieś rady?

z najlepszych praktyk:
- udostępnienie robimy góra do 3 poziomu , wiec na twoim przykładzie , obiekty wewnątrz roku mogą dostać udostępnienie
- unikamy spacji w nazwach
- nie robimy "folder z danymi programu faktorującego w 1999 na MSDOS" , limit znaków to 255.

Co do nazwa - śmierdzi to programem budowlanym ?

A co do clue pytania - nie znam takowych , może coś ludziki podpowiedzą.

Dzięki wielkie za podowiedź. Czyli w jakims stopniu mieszczę się w granicach normy.

Zgadłeś, struktura była stworzona pod biuro architektoniczno budowlane.

A czy jest błedem tworzenie folderu udostepnionego z inną nazwą niz jego ścieżka?
Np. Nazwa jest "Projekty_2026" a w ścieżce wpisuje tylko ...\2026
jest szansa ze coś sie keidys wysypie?

Jedno mnie dziwi bo Qnap nie pozwala tego zrobićE podczas tworzenia folderu. Dopiero jak go stworze to moge edytować ścieżkę pod inną nazwą

Users search this thread by keywords

1. SSH