Scenariusz
Posiadam klaster o wysokiej dostępności (HA) i próbowałem użyć funkcji kopii zapasowej i przywracania systemu w Panelu sterowania. Nie udało mi się przywrócić nazwy serwera ani numeru portu i chciałbym poznać inne ograniczenia lub środki ostrożności.
Ograniczenia i najlepsze praktyki
Aby zapewnić stabilność systemu i zapobiec problemom, podczas przywracania ustawień systemowych do klastra HA lub z klastra HA do samodzielnego serwera NAS obowiązują następujące ograniczenia.
Przywracanie ustawień systemowych do klastra HA
- Nazwa serwera (nazwa hosta klastra) i numer portu w klastrze HA nie mogą zostać zmienione.
Przed przywróceniem upewnij się, że nazwa serwera i numer portu w pliku konfiguracji kopii zapasowej są zgodne z tymi, które są obecnie używane przez klaster HA.
wskazówka
Numer portu klastra HA można ręcznie edytować w Panel sterowania > System > Ustawienia ogólne > Administracja systemem.
- Ustawienia sieciowe nie są uwzględniane w procesie przywracania.
Ma to na celu zapobieżenie problemom z połączeniem HA. Ustawienia sieciowe można edytować ręcznie po przywróceniu. - Przywrócone mogą zostać jedynie foldery udostępnione, które już istnieją w klastrze HA.
Aby przywrócić folder udostępniony, upewnij się, że klaster HA posiada odpowiadający mu folder udostępniony o tej samej ścieżce. - Bieżąca wersja aplikacji High Availability Manager musi zostać zachowana.
Na stronie Aplikacje kreatora Przywracanie ustawień systemowych wybierz „Zachowaj bieżącą wersję" dla High Availability Manager.
uwaga
Ustawienia systemowe są najpierw przywracane na węźle aktywnym, a następnie synchronizowane z węzłem pasywnym.
Ustawienia systemowe są najpierw przywracane na węźle aktywnym, a następnie synchronizowane z węzłem pasywnym.
Przywracanie ustawień systemowych z klastra HA do samodzielnego serwera NAS
- Chociaż można przywrócić aplikację High Availability Manager (do wersji oryginalnej lub najnowszej dostępnej wersji), ustawienia konfiguracji HA nie zostaną przywrócone.
- System automatycznie użyje nazwy hosta klastra HA z pliku konfiguracji jako nazwy serwera.
Przywracanie ustawień serwera WWW
- Jeśli folder udostępniony „Web" nie istnieje na docelowym serwerze NAS, folder udostępniony nie zostanie automatycznie utworzony, a serwer WWW nie będzie działał prawidłowo.
- Aby zapewnić prawidłowe działanie serwera WWW, ręcznie wyłącz, a następnie ponownie włącz serwer WWW:
- Przejdź do Panel sterowania > Aplikacje > Serwer WWW.
- Odznacz Włącz serwer WWW i kliknij Zastosuj.
- Ponownie zaznacz Włącz serwer WWW i kliknij Zastosuj.