Witam,
Dzisiaj wyciągnąłem dysk 7 z serwera w trakcie pracy, ponieważ był pusty, a chciałem go przerzucić do innego serwera (zaznaczam, że każdy z ośmiu pojedynczych dysków ma własny RAID i nie jest połączony z pozostałymi). Dostałem od serwera informację Error Message: Volume Error i dysk 6, 7 i 8 nie widzą się w systemie po podłączeniu, i mam taką informację: RAID device is inactive.
Prawdopodobnie woluminy nie zostały przyłączone i chciałem je ręcznie przyłączyć z How-To: Ręczne przyłączenie woluminów ze starych konfiguracji NAS
Doszedłem do punktu 6 i stoję przy pvscan, bo nie mam md1, md2, md3 itd..., a mam:
wszystko dalej mam inaczej niż w pomocy..., co mam zrobić, jak je odzyskać?
Dobrze to robię?
Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.1 Build 20YYMMDD
Model serwera: QNAP TS-853 Pro
Dzisiaj wyciągnąłem dysk 7 z serwera w trakcie pracy, ponieważ był pusty, a chciałem go przerzucić do innego serwera (zaznaczam, że każdy z ośmiu pojedynczych dysków ma własny RAID i nie jest połączony z pozostałymi). Dostałem od serwera informację Error Message: Volume Error i dysk 6, 7 i 8 nie widzą się w systemie po podłączeniu, i mam taką informację: RAID device is inactive.
Prawdopodobnie woluminy nie zostały przyłączone i chciałem je ręcznie przyłączyć z How-To: Ręczne przyłączenie woluminów ze starych konfiguracji NAS
Doszedłem do punktu 6 i stoję przy pvscan, bo nie mam md1, md2, md3 itd..., a mam:
Code:
PV /dev/drbd2 VG vg2 lvm2 [3.63 TiB / 0 free]
PV /dev/drbd7 VG vg7 lvm2 [5.45 TiB / 0 free]
PV /dev/drbd8 VG vg8 lvm2 [5.45 TiB / 0 free]
PV /dev/drbd1 VG vg1 lvm2 [5.45 TiB / 0 free]
PV /dev/drbd6 VG vg6 lvm2 [5.45 TiB / 0 free]
Total: 5 [25.42 TiB] / in use: 5 [25.42 TiB] / in no VG: 0 [0 ]
wszystko dalej mam inaczej niż w pomocy..., co mam zrobić, jak je odzyskać?
Dobrze to robię?
Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.1 Build 20YYMMDD
Model serwera: QNAP TS-853 Pro