Wiedza Jak rozwiązać problem niskiej prędkości tworzenia kopii zapasowych Time Machine na serwerze NAS?

Scenariusz​

Używałem serwera NAS do strumieniowego przesyłania multimediów bez żadnych problemów. Niedawno zacząłem używać go jako miejsca docelowego kopii zapasowych Time Machine dla mojego MacBooka przez Wi-Fi i zauważyłem, że prędkość transferu kopii zapasowej spada do około 10 Mb/s.

Analiza​

• Połączenie sieciowe: Prędkości Wi-Fi są zazwyczaj wolniejsze i mniej stabilne niż w przypadku przewodowego Ethernetu, szczególnie przy dużych transferach, takich jak początkowe kopie zapasowe Time Machine.
  • Rozmiar początkowej kopii zapasowej: Pierwsza kopia zapasowa Time Machine jest często duża, więc jej ukończenie może zająć sporo czasu nawet przez połączenie przewodowe.

Rozwiązanie​

1. Połącz się przez Ethernet:
    • Podłącz MacBooka bezpośrednio do sieci za pomocą kabla Ethernet (w razie potrzeby pomocne mogą być adaptery USB lub Thunderbolt).
    • Uruchom ponownie kopię zapasową Time Machine i sprawdź poprawę prędkości.
    • Jeśli kopia zapasowa działa znacznie szybciej, to prędkość Wi-Fi jest czynnikiem ograniczającym.
    • Po ukończeniu początkowej kopii zapasowej przyrostowe kopie zapasowe przez Wi-Fi powinny być znacznie szybsze.
  2. Jeśli prędkości pozostają niskie:
    • Sprawdź aktualizacje oprogramowania układowego serwera NAS i upewnij się, że zarówno NAS, jak i komputer Mac są aktualne.
    • Uruchom ponownie serwer NAS i router, aby odświeżyć połączenia sieciowe.

Uwaga: Pierwsza kopia zapasowa może być bardzo duża i jej wykonanie może zająć wiele godzin, zwłaszcza przez Wi-Fi. Jeśli problemy z wydajnością utrzymują się nawet przy połączeniu przewodowym, sprawdź ustawienia sieciowe serwera NAS lub skontaktuj się z pomocą techniczną QNAP w celu uzyskania pomocy.

Dalsza lektura​