FAQ Jak rozwiązać problemy z wolnymi prędkościami backupu Time Machine na mój NAS?

QNAP

Bot
Management
29 Kwiecień 2013
2 108
34
88
Taipei
www.qnap.com
Odpowiednie produkty

• Wszystkie NAS działające z QTS lub QuTS hero
  • Time Machine Backup Service

Scenariusz
Używałem mojego NAS do strumieniowania multimediów bez problemów. Ostatnio zacząłem używać go jako miejsca docelowego kopii zapasowej Time Machine dla mojego MacBooka przez Wi-Fi i zauważyłem, że prędkość transferu kopii zapasowej spada do około 10 Mbps.

Analiza

• Połączenie sieciowe: Prędkości Wi-Fi są zazwyczaj wolniejsze i mniej stabilne niż przewodowy Ethernet, zwłaszcza w przypadku dużych transferów, takich jak początkowe kopie zapasowe Time Machine.
  • Rozmiar początkowej kopii zapasowej: Pierwsza kopia zapasowa Time Machine jest często duża, więc jej ukończenie przez połączenie przewodowe może zająć sporo czasu.

Rozwiązanie

1. Połącz się za pomocą Ethernetu:
    • Podłącz swojego MacBooka bezpośrednio do sieci za pomocą kabla Ethernet (w razie potrzeby mogą pomóc adaptery USB lub Thunderbolt).
    • Uruchom ponownie kopię zapasową Time Machine i zaobserwuj poprawę prędkości.
    • Jeśli kopia zapasowa działa znacznie szybciej, prędkość Wi-Fi jest czynnikiem ograniczającym.
    • Po zakończeniu początkowej kopii zapasowej, przyrostowe kopie zapasowe przez Wi-Fi powinny być znacznie szybsze.
  2. Jeśli prędkości pozostają niskie:
    • Sprawdź swój NAS pod kątem aktualizacji oprogramowania układowego i upewnij się, że zarówno NAS, jak i Twój Mac są aktualne.
    • Uruchom ponownie swój NAS i router, aby odświeżyć połączenia sieciowe.
Uwaga: Pierwsza kopia zapasowa może być bardzo duża i jej ukończenie może zająć wiele godzin, zwłaszcza przez Wi-Fi. Jeśli nadal masz problemy z wydajnością nawet przy połączeniu przewodowym, przejrzyj ustawienia sieciowe swojego NAS lub skontaktuj się z QNAP support w celu uzyskania pomocy.

Dalsze czytanie