Help Jak to wszystko najlepiej ustawić?

Gravis

Entry Technician
Q Associate
Nov 4, 2021
65
1
13
8
44
QNAP
TS-x53D
Ethernet
null
Hej!
Aktualny setup: TS-453D z 2x16GB pamięci RAM oraz 2x Seagate 4TB ST4000VN008 w RAID1 .
Wszystko stoi dockery itd i działa fajnie, ale dokupiłem trochę sprzętu, który chcę dołożyć.

Chciałem zapytać jak powinienem to zrobić w miare możliwe bezboleśnie i które dyski SSD użyć do czego oraz czy dobrze kombinuje ze w tym setupie najlepsze będą x2 RAID1 dla dwóch par dysków ?

Dotarły do mnie dobroci w postaci:
  • Karta QM2-2P-344
  • SSD 1TB Samsung 980 NVME
  • SSD 1 B WD BLACK SN750 NVME
  • 2x HDD Seagate IronWolf Pro 14 TB 3,5 ST14000NE0008

Ludzie teraz mocno się upierają na to żeby system stał na RAID1 z SSD (nie wiem po co .. no ale .. ) i na tym systemie stawiasz VMki/Dockera, a dane mielą się na HDD

Jak dla mnie .. robisz sobie kopię ustawień dockera (chyba robisz ją co nie ?) + jego wolumenów i katalogów dzielonych QNAPa (udziały).

Wyjmujesz wszystkie istniejące dyski - montujesz SSD do karty i na niej robisz nowy system i instalujesz apki (wiesz co masz zainstalowane w appcenter ?).

dodajesz z powrotem stare HDD i przyłączasz je - sprawdzasz czy wsio bangla z udziałami (masz liste z wcześniej).

w tym momencie już powinno być żwawiej.

teraz masz opcje:
1. migracja RAID1 na większe dyski , plus zaoranie starych dysków w PC i montaż w QNAPie, jako kolejna osobna pula
2. dodanie nowych dysków jako osobna pula.
3. schowanie dysków do szafy ;P

Czemu nie wspominam o QTier/Cachowaniu ? bo moim zdaniem jest to mało użyteczne .. a czasami (@Sycamor ) są przeboje jak chcesz odpiąc dysk z cache :>

Raczej nie chciałbym ustawiać RAID1 na SSD bo też nie widzę z tego pożytku i tutaj właśnie pytanie czy warto zrobić z jednego system, a drugi na cache? Jak ustawć te SSDki?

Dockery mam w portainerze - jak najlepiej zrobić ich kopię? Jest gdzieś jakiś poradnik moze na forum?

Czy powinienem zrobic kopie ustawien z panelu sterowania czy zupełnie o tym zapomnieć i wszystko od zera?

Obecnie mam jeszcze miejsce na tych dwóch 4TB, dlatego poczekam aż zacznie brakować i dopiero podepnę te 14stki.

Dockery mam w portainerze - jak najlepiej zrobić ich kopię?
Rozwiązany - Konwersja istniejącego kontenera do pliku compose.yml + Wiedza - Docker a backup wolumenów (tutaj musisz dopisac sobie czy robisz ZIPa czy coś innego ..).

Niestety portainer nie ma opcji kopii zapasowej kontenerów :(

jednego system, a drugi na cache? Jak ustawć te SSDki?
To wsadź jeden SSD do karty - zainstaluj system i konfiguruj.

Czy powinienem zrobic kopie ustawien z panelu sterowania czy zupełnie o tym zapomnieć i wszystko od zera?
Jak dla mnie klikaj od zera, popatrz na co to masz, porób screeny - już wiesz co byś zrobił inaczej.

Obecnie mam jeszcze miejsce na tych dwóch 4TB, dlatego poczekam aż zacznie brakować i dopiero podepnę te 14stki.
To będzie wymiana dysków w RAID1 czy dodanie kolejnej puli (kolejny RAID1) ?

@pigers mam problem z odpaleniem skryptów z linków od Ciebie. W sume to nawet nie wiem co robię źle :O
sh jaml1.sh
Dumping container config to YML ...
'aml1.sh: line 11: syntax error near unexpected token `do
'aml1.sh: line 11: `do

To wsadź jeden SSD do karty - zainstaluj system i konfiguruj.
Taki jest plan - dysk właśnie zamontowałem do karty rozszerzeń.

Jak dla mnie klikaj od zera, popatrz na co to masz, porób screeny - już wiesz co byś zrobił inaczej.
W sumie to nie powinno dużo zająć - skopiowałem ustawienia firewalla to chyba dla mnie najważniejsze..

To będzie wymiana dysków w RAID1 czy dodanie kolejnej puli (kolejny RAID1) ?
Myślałem właśnie, żeby na razie póki miejsca mi nie brakuje przytrzymać dyski w szafie, a później wrzucić je jako kolejny RAID1 w przypadku braku miejsca.

bash jaml1.sh

Nie wiem co robię źle. Kopiuję kod Bash i wklejam do notepad++ zapisując jako .sh
Wgrywam na serwer i w danej lokalizacji gdzie plik w konsoli wpisuje bash nazwapliku.sh

A wyrzuca jak niżej:

bash docker.sh
'ocker.sh: line 11: syntax error near unexpected token `do
'ocker.sh: line 11: `do

Czy muszę to robić z konta admina czy inne konto z tymi przywilejami też jest ok?

Wszystkie moje skrypty zakładają że pracujesz na koncie admin

Sprawdź czy linia DL=$(docker container ls --format "{{.Names}}") się wykonuje się prawidło
1643050186292.png

Czy czasem nie zwraca błędu
1643050202856.png

bo pewnie będziesz miał problemy później
Nie wiem co robię źle. Kopiuję kod Bash i wklejam do notepad++ zapisując jako .sh
Wgrywam na serwer i w danej lokalizacji gdzie plik w konsoli wpisuje bash nazwapliku.sh
Poprawnie.

Może coś niepoprawnie się zapisuje ?

Wszystkie moje skrypty zakładają że pracujesz na koncie admin

Sprawdź czy linia DL=$(docker container ls --format "{{.Names}}") się wykonuje się prawidło
View attachment 39164

Czy czasem nie zwraca błędu
View attachment 39165
bo pewnie będziesz miał problemy później

Poprawnie.

Może coś niepoprawnie się zapisuje ?
DL=$(docker container ls --format "{{.Names}}");echo $DL
plex portainer thelounge speedtest qbittorrent

Wsio się zgadza..

[/share/CACHEDEV1_DATA/Share1/qbit] # bash -x jaml1.sh
++ docker container ls --format '{{.Names}}'
+ DL='plex
portainer
thelounge
speedtest
'bittorrent
+ array='(plex
portainer
thelounge
speedtest
'bittorrent
++ date +%Y%m%d
+ CDATE=$'20220124\r'
+ WD=$'/share/CACHEDEV1_DATA/Share1/qbit/\r'
+ PA=$'/share/CACHEDEV1_DATA/Share1/qbit/_BACKUP_20220124\r/\r'
+ mkdir -p $'/share/CACHEDEV1_DATA/Share1/qbit/_BACKUP_20220124\r/\r\r'
' command='docker run --rm -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock:ro red5d/docker-autocompose
' echo 'Dumping container config to YML ...

Nie mam pojęcia, ale ten błąd jest wszędzie jak chce wykonać skrypt basha..

Też mnie to zastanawia. Używam putty, ale to nie powinno mieć żadnego znaczenia.. w koncu plik wykonuje sie na NAS...
Przeszukałem i w pliku tez nie widzę zadnego takiego znaku

Wyklikałem ręcznie ten skrypt i przechodzi, ale problem jest w tym, że mówiłeś jest on częścią jakiegoś pliku konfiguracyjnego? Instrukcja w poście wygląda na niepełną. Gdzie znajdę całość?

EDIT:
Zdaje się, że znalazłem tutaj: My Docker Volume Backup
Przy próbie wywołania ten sam problem:

bash DockerVolumeBackup.sh
'ockerVolumeBackup.sh: line 27: syntax error near unexpected token `do
'ockerVolumeBackup.sh: line 27: `for i in ${array[@]}; do

Users search this thread by keywords

1. qbittorrent
  2. raid1 wymiana dysków
  3. ustawienia dysków
  4. qtier
  5. migracja hdd