Scenariusz
W klastrze wysokiej dostępności (HA), jeśli aktywny lub pasywny węzeł ulegnie awarii lub wymaga modernizacji sprzętu, węzeł ten można wymienić, migrując jego dyski do nowego urządzenia NAS. Pozwala to uniknąć przebudowy całego klastra oraz zachować wszystkie dane i ustawienia.
Procedura
- Przygotuj nowy NAS do wymiany starego NAS.Ważne
- Nie używaj innego modelu NAS do wymiany. QNAP HA obsługuje wyłącznie klastry, w których oba urządzenia NAS są tego samego modelu.
- Konfiguracja pamięci na nowym NAS musi być taka sama jak na starym NAS.
- Nie włączaj nowego NAS na tym etapie.
- Jeśli stary NAS jest aktywnym węzłem w klastrze, najpierw wykonaj przełączenie.
Możesz pominąć ten krok, jeśli stary NAS jest już węzłem pasywnym.- Zaloguj się do starego NAS (węzeł aktywny).
- Przejdź do High Availability Manager > Cluster.
- Kliknij Manage, a następnie wybierz Switch Over.
- Po zakończeniu przełączenia upewnij się, że:
- Drugi węzeł jest teraz nowym aktywnym węzłem.
- Status klastra to „Good".
- Wyłącz stary NAS (węzeł pasywny).
- Zaloguj się do drugiego NAS (węzeł aktywny) w klastrze.
- Przejdź do High Availability Manager > Nodes.
- W sekcji węzła pasywnego kliknij
, a następnie wybierz Shut Down.
High Availability Manager wyłączy stary NAS. - Odłącz wszystkie kable sieciowe od starego NAS.Ważne
Zapamiętaj, do którego portu podłączony jest każdy kabel sieciowy. Będziesz musiał podłączyć je do tych samych portów na nowym NAS.
- Przenieś wszystkie dyski ze starego NAS do nowego NAS.Ważne
- Przed rozpoczęciem upewnij się, że oba urządzenia NAS są wyłączone.
- Musisz przenieść dyski do tych samych slotów w tej samej kolejności na nowym NAS.
Na przykład, jeśli stary NAS ma dysk A zainstalowany w slocie 1, dysk B w slocie 2, a dysk C w slocie 5, nowy NAS musi mieć taką samą konfigurację dysków. - Zalecamy przenoszenie dysków pojedynczo, aby zachować kolejność i pozycje slotów.
- Podłącz kable sieciowe do tych samych portów na nowym NAS, do których były wcześniej podłączone na starym NAS.
- Włącz nowy NAS.
System automatycznie rozpozna nowy NAS jako węzeł i przywróci pierwotny status klastra HA.