How-To Jak zainstalować JDownloader2 na serwerze QNAP TurboNAS?

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 26 Sierpień 2015.

Ładowanie...
  1. karlitoo
    Offline

    karlitoo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    11 Styczeń 2010
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    12:15
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    Ja też uzywałem pyload ,ale teraz nie mogę go zmusić do pobierania nie wiem co jest i w w sumie co jest ,ale to już nieważne JD2 bije go na głowę no i współpraca z serwisami hostingowymi .Ja używam:
    as15.postimg.org_hnp1lmcjf_hos.
     
  2. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Rapidu.net działa super na Pyload ponieważ sam go używam.
    Natomiast uploaded.to to fakt są problemy, ale to nie wina wtyczki a samego serwisu. Mam u nich konto wykupione na 180 dni a co drugi dzień to konto jest free żeby za chwilę znowu było premmium.

    Co do JD2 fakt jest dobry i szybki.
     
  3. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    300
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +61 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Wiem, że jest wersja 0.4.9, beta 0.5 też była ale link jest martwy od kilku lat dlatego pisałem że pyload jest niewspierany.
    Nie wiem gdzie można znaleźć betę 0.5 zresztą teraz powinna już być wersja 1.0 :) z takim tempem prac nad pyloadem to kolejna wersja będzie przy JD 5 !!
    JD2 jest naprawdę duż lepszy, choć przy instalacji może wywołać pewne frustracje, szczególnie początkujacym.
     
  4. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Zgadza się konfiguracja nie jest ciekawa jak w JD2. Wersja 0.5 działa troszkę lepiej i szybciej. Sam mam wrażenie że 0.5 jest bardziej przemyślany i dużo błędów z wersji 0.4.9 poprawiono ( pyload/pyload at 1.0.0 · GitHub)

    Ale fakt że JD2 dużo zjada zasobów :-(
     
  5. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    300
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +61 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    OK, kończmy ten OT o pyloadzie !

    BTW dzięki Silas za porządny tutek o JD2 !!
     
  6. jatzoo
    Offline

    jatzoo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Październik 2012
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Posiadam TS-253 PRO oraz zainstalowane i uruchomione pakiety Qnapware oraz JRE. Przy próbie instalacji pojawia się następujący błąd:
    Kod (Text):
    1. Checking for /opt... No Optware or Opkg found, please install one of them
    Zakładam, że to pewnie przez to, że Qnapware domyślnie instaluje się w /Apps/opt.
    Czy ktoś może pomóc? Coś extra trzeba skonfigurować przy Qnapware?
    --- Połączono posty, 11 Wrzesień 2015, Data oryginalnego postu: 8 Wrzesień 2015 ---
    Ok, sam sobie pomogę ;)

    1. Instalujemy i konfigurujemy JD2 na pececie zgodnie z instrukcją (Long Version: pkt. 1-1.2) + zakładamy konto na my.jdownloader.org:
    HowTo: JDownloader2 on Server/NAS Systems (Command Line Version) - JD Community

    2. Wrzucamy cały katalog JD2 z PC na Qnapa (Long Version: pkt. 1.3)

    3. Odpalamy JD2 (najlepiej w screenie): java -Djava.awt.headless=true -jar JDownloader.jar
    HowTo: JDownloader2 on Server/NAS Systems (Command Line Version) - Page 2 - JD Community

    Prościej się już chyba nie da ;)
     
  7. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Nie rozumiem. Twoim celem było zainstalowanie JD2 na QNAP-ie czy komputerze PC ??
     
  8. jatzoo
    Offline

    jatzoo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Październik 2012
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Celem było uruchomienie na Qnapie, ale ponieważ jest problem z instalacją JD2 wedle tego tutoriala kiedy posiada się Qnapware, to istnieje rozwiązanie z wykorzystaniem PC tylko i wyłącznie do instalacji i konfiguracji JD2 (której nie można wykonać na QNapie).

    Cel docelowy, czyli działający JD2 na Qnapie został osiągnięty.
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 631
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dobrze założyłeś. Byłem ciekaw jak rozwiążesz ten problem.
    Wystarczyło otworzyć do edycji plik installera jd2_qnap_installer.sh i...:
    • Linie: if [ ! -d /opt/bin ]; then zamienić na -> if [ ! -d /Apps/opt/bin ]; then
    • lub w ogóle tego pliku nie edytować i zrobić dowiązanie symboliczne z /Apps/opt do -> /opt poleceniem:
      Kod (Bash):
      1. ln -s /Apps/opt /opt
    FYI: Poprawna zmiana to:
    if [ -d /opt/bin ] || [ -d /Apps/opt/bin ]; then
     
  10. jatzoo
    Offline

    jatzoo Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Październik 2012
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Oj niestety nie wystarczyło - żeby nie było, zanim napisałem posta z prośbą o pomoc, trochę czasu nad tym spędziłem.
    Poza zmianą
    Kod (Text):
    1. /opt/bin
    na
    Kod (Text):
    1. /Apps/opt/bin
    należało jeszcze zmienić
    Kod (Text):
    1. /opt/bin/rm
    na
    Kod (Text):
    1. /bin/rm
    bo polecenia rm również nie mógł skrypt instalacyjny odnaleźć.

    Mimo tych zmian, i tak wszystko kończyło się komunikatem o błędzie zarówno z samego skryptu jak i działającej już javy (jak skończę zasysać mogę spróbować zainstalować jeszcze raz, i wkleić błędy jeśli masz ochotę się tym zająć).
     
  11. chestertel
    Offline

    chestertel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Luty 2016
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    mam problem na QNAP TAS-268 ma ktoś pomysł co zrobić dalej?
    upload_2016-2-14_20-55-0.
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 631
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie wiem czy jest możliwa instalacja JDownloader'a 2 na budżetowych serwerach QNAP z procesorem ARM.

    BTW: W tej cenie, lepszym wyborem był TS-251. Niebo lepszym.
     
  13. chestertel
    Offline

    chestertel Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    4 Luty 2016
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Synology:
    nie mam
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    kupiłem go ze względu na to ,że jest z androidem
    a jest jakiś inny program którym zaciągnę z uploaded? bo download station ściąga ale 14kb
     
  14. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Z serwisem uploaded wszystkie serwisy mają duży problem. Pyload jakiś czas temu jakoś sobie radził z nim ale nie wiem jak jest na dzień dzisiejszy.

    Jabadabadu
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 631
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie widzie absolutnie żadnej zalety tego, że jest na Androidzie. Po za tym jest on na platformie ARM. TS-251 jest na Intelu i pozwala na wirtualizację. Na TS-251 też mógłbyś sobie zainstalować Androida, Windowsa i co byś tam jeszcze chciał.
     
  16. Franiu91
    Offline

    Franiu91 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Witam! posiadam TS-251A zmieniłem tą linijke w pliku i nadal mam ten sam problem.

    Kod (Text):
    1. Checking for /opt... No Optware or Opkg found, please install one of them
    co trzeba jeszcze zmienić? posiadam zainstalowana wersje Qnapware V0,81
     
    • Meh Meh x 1
  17. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    • Piwo Piwo x 1
  18. Franiu91
    Offline

    Franiu91 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  19. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 161
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +1 131 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  20. Franiu91
    Offline

    Franiu91 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    24 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    9
    Local Time:
    13:15
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Czy takie mega to do końca nie wiem :D gdyż czasami "myjdownloader" nie widzi ze jdownloader jest odpalony na nasie, i nie wiem czym to jest spowodowane ;/