QMiroPlus-201W
Niedawno kupiłem QMiroPlus-201W i próbowałem go zainstalować. Wszystko działało, gdy NAS był podłączony bezpośrednio do mojego komputera. Ale gdy próbuję podłączyć NAS do sieci domowej, Qfinder nie wykrywa urządzenia NAS.
QMiroPlus-201W to hybrydowe urządzenie pełniące funkcję routera i NAS. Ten artykuł opisuje, jak fizycznie zainstalować i zainicjować QMiroPlus-201W przed pierwszym użyciem.
Upewnij się, że masz:
Oprócz powyższej standardowej instalacji przewodowej (połączenie WAN + LAN) możesz również wybrać alternatywne użycie wyłącznie jako NAS (tylko LAN, WAN nieużywany).
Jeśli Qfinder Pro nie widzi QMiroPlus-201W:
Scenariusz
Niedawno kupiłem QMiroPlus-201W i próbowałem go zainstalować. Wszystko działało, gdy NAS był podłączony bezpośrednio do mojego komputera. Ale gdy próbuję podłączyć NAS do sieci domowej, Qfinder nie wykrywa urządzenia NAS.
Rozwiązanie
QMiroPlus-201W to hybrydowe urządzenie pełniące funkcję routera i NAS. Ten artykuł opisuje, jak fizycznie zainstalować i zainicjować QMiroPlus-201W przed pierwszym użyciem.
1. Zanim zaczniesz
Upewnij się, że masz:
- Urządzenie QMiroPlus-201W i jego zasilacz
- Co najmniej dwa kable Ethernet (Cat 5e lub wyższej kategorii)
- Twój router/bramkę internetową od dostawcy
- Komputer (Windows lub macOS)
- Dostęp do sieci domowej
2. Konfiguracja krok po kroku
Krok 1 – Połączenia fizyczne
- Podłącz QMiroPlus-201W do źródła zasilania.
- Podłącz port WAN urządzenia QMiroPlus-201W do routera internetowego za pomocą jednego kabla Ethernet.
- Podłącz port LAN urządzenia QMiroPlus-201W do komputera za pomocą drugiego kabla Ethernet.
- Włącz QMiroPlus-201W i poczekaj, aż dioda stanu zmieni kolor na ciągły niebieski (gotowy).
Krok 2 – Inicjalizacja konfiguracji
- Pobierz i zainstaluj Qfinder Pro ze strony:
Podstawy | Narzędzia QNAP - Otwórz Qfinder Pro i poczekaj, aż wykryje QMiroPlus-201W.
- W Qfinder powinny pojawić się dwa wpisy dla Twojego urządzenia:
- Interfejs routera (QuRouter OS) – zazwyczaj IP 192.168.201.1
- Interfejs NAS (QTS OS) – zazwyczaj IP 192.168.201.xxx
Przykład:
- Kliknij dwukrotnie wpis NAS (QTS), aby otworzyć jego interfejs sieciowy w przeglądarce.
- Postępuj zgodnie z Przewodnikiem szybkiej instalacji, aby ustawić:
- Nazwę urządzenia
- Hasło administratora
- Ustawienia sieciowe
2.1 Używanie QMiroPlus-201W wyłącznie jako NAS
Oprócz powyższej standardowej instalacji przewodowej (połączenie WAN + LAN) możesz również wybrać alternatywne użycie wyłącznie jako NAS (tylko LAN, WAN nieużywany).
- Uruchom aplikację QuRouter na pulpicie
- Przejdź do Sieć → WAN i LAN → Ustawienia LAN → Ustawienia DHCP → Wybierz Brak, aby wyłączyć usługę DHCP
- Podłącz port LAN urządzenia QMiroPlus-201W do routera internetowego.
- Nie podłączaj portu WAN.
- Podłącz port LAN urządzenia QMiroPlus-201W do przełącznika sieciowego lub komputera.
- Uzyskaj dostęp przez Qfinder
3. Rozwiązywanie problemów: Qfinder nie wykrywa urządzenia NAS
Jeśli Qfinder Pro nie widzi QMiroPlus-201W:
Sprawdź okablowanie
- Upewnij się, że oba kable Ethernet są mocno podłączone do właściwych portów.
- Wypróbuj inny kabel Ethernet lub inny port w routerze/przełączniku.
Sprawdź sieć
- Upewnij się, że komputer i QMiroPlus-201W znajdują się w tej samej podsieci.
- W razie wątpliwości podłącz komputer bezpośrednio do portu LAN urządzenia QMiroPlus-201W.
Tymczasowo wyłącz zaporę sieciową
- Niektóre programy zapory/antywirusowe mogą blokować rozgłaszanie Qfinder. Tymczasowo je wyłącz i spróbuj ponownie.
Bezpośredni dostęp po adresie IP
- Zaloguj się do interfejsu sieciowego routera internetowego.
- Poszukaj urządzenia o nazwie QNAP lub QMiroPlus-201W na liście klientów DHCP.
- Skopiuj jego adres IP i wklej go w pasku adresu przeglądarki.