FAQ Jak zamienić role dysków zapasowych po automatycznej odbudowie RAID w klastrze HA?

QNAP

Bot
Management
29 Kwiecień 2013
2 108
34
88
Taipei
www.qnap.com
Produkty, których dotyczy

• QuTS hero h5.3.0 or later
  • Storage Manager

Scenariusz
Mam klaster wysokiej dostępności (HA), gdzie po awarii dysku na jednym z węzłów, grupa RAID i jej nadrzędna pula pamięci masowej uległy degradacji. Wystąpiły następujące zdarzenia:

1. System automatycznie użył wyznaczonego dysku zapasowego do odbudowy zdegradowanej grupy RAID.
    Spowodowało to przekształcenie dysku zapasowego w dysk danych i przywrócenie puli pamięci masowej.
  2. Wymieniłem uszkodzony dysk na nowy dysk.
  3. System automatycznie uczynił nowy dysk nowym dyskiem zapasowym.
    Spowodowało to niespójną konfigurację dysków między dwoma węzłami mojego klastra.
Jak mogę bezpiecznie zamienić role dysków danych i dysków zapasowych, aby ponownie ujednolicić konfigurację dysków między węzłami?

Instrukcje
Poniższe kroki umożliwiają bezpieczną zamianę ról między dyskiem danych a dyskiem zapasowym.

Uwaga
  • Te kroki można wykonać tylko w Storage Manager, który jest dostępny tylko na aktywnym węźle.
  • Możesz zarządzać dyskami na obu węzłach w Storage Manager, więc nie ma potrzeby wykonywania przełączenia.
  • Jeśli musisz wykonać te kroki na obu węzłach, wykonaj je na jednym węźle naraz.

1. Zaloguj się do aktywnego węzła jako administrator.
  2. Przejdź do Storage Manager > Disks > Device.
  3. Opcjonalnie: W prawym górnym rogu kliknij menu rozwijane, aby wybrać drugi węzeł w klastrze HA.
  4. Wybierz dysk danych, który ma zostać zastąpiony dyskiem zapasowym.
  5. Kliknij Action, a następnie wybierz Replace.
    Otworzy się nowe okno.
  6. Wybierz Set as spare disk.
  7. Wprowadź hasło do swojego konta.
  8. Kliknij OK.
    System przeniesie wszystkie dane z wybranego dysku na dysk zapasowy.
    Dysk zapasowy zastąpi wybrany dysk jako członek jego grupy RAID, a wybrany dysk stanie się nowym dyskiem zapasowym.

Dalsze informacje