Produkty, których dotyczy
Scenariusz
Mam klaster wysokiej dostępności (HA), gdzie po awarii dysku na jednym z węzłów, grupa RAID i jej nadrzędna pula pamięci masowej uległy degradacji. Wystąpiły następujące zdarzenia:
Instrukcje
Poniższe kroki umożliwiają bezpieczną zamianę ról między dyskiem danych a dyskiem zapasowym.
Uwaga
Dalsze informacje
- QuTS hero h5.3.0 or later
- Storage Manager
Scenariusz
Mam klaster wysokiej dostępności (HA), gdzie po awarii dysku na jednym z węzłów, grupa RAID i jej nadrzędna pula pamięci masowej uległy degradacji. Wystąpiły następujące zdarzenia:
- System automatycznie użył wyznaczonego dysku zapasowego do odbudowy zdegradowanej grupy RAID.
Spowodowało to przekształcenie dysku zapasowego w dysk danych i przywrócenie puli pamięci masowej. - Wymieniłem uszkodzony dysk na nowy dysk.
- System automatycznie uczynił nowy dysk nowym dyskiem zapasowym.
Spowodowało to niespójną konfigurację dysków między dwoma węzłami mojego klastra.
Instrukcje
Poniższe kroki umożliwiają bezpieczną zamianę ról między dyskiem danych a dyskiem zapasowym.
Uwaga
- Te kroki można wykonać tylko w Storage Manager, który jest dostępny tylko na aktywnym węźle.
- Możesz zarządzać dyskami na obu węzłach w Storage Manager, więc nie ma potrzeby wykonywania przełączenia.
- Jeśli musisz wykonać te kroki na obu węzłach, wykonaj je na jednym węźle naraz.
- Zaloguj się do aktywnego węzła jako administrator.
- Przejdź do Storage Manager > Disks > Device.
- Opcjonalnie: W prawym górnym rogu kliknij menu rozwijane, aby wybrać drugi węzeł w klastrze HA.
- Wybierz dysk danych, który ma zostać zastąpiony dyskiem zapasowym.
- Kliknij Action, a następnie wybierz Replace.
Otworzy się nowe okno. - Wybierz Set as spare disk.
- Wprowadź hasło do swojego konta.
- Kliknij OK.
System przeniesie wszystkie dane z wybranego dysku na dysk zapasowy.
Dysk zapasowy zastąpi wybrany dysk jako członek jego grupy RAID, a wybrany dysk stanie się nowym dyskiem zapasowym.
Dalsze informacje