Instrukcja obsługi Jak zmienić rozmiar woluminu danych, gdy pool magazynowy ma jeszcze wolne miejsce?

Scenariusz​

Na moim QNAP NAS przechowywałem jedynie kilka setek gigabajtów danych, ale otrzymałem ostrzeżenie o braku wystarczającej ilości miejsca. Mój NAS ma dwa dyski twarde o pojemności 4 TB w konfiguracji RAID 1, więc spodziewałem się, że nadal będę miał dużo wolnego miejsca.

Wyjaśnienie​

W systemach QTS i QuTS hero całkowita pojemność dysków jest podzielona na poole magazynowe i woluminy. Nawet jeśli dyski mają jeszcze wolną pojemność, wolumin danych może się zapełnić, jeśli jest mniejszy niż pool magazynowy. Jeśli wolumin danych jest woluminem thick i w poolu magazynowym dostępne jest wolne miejsce, możesz rozwiązać problem ostrzeżenia o małej ilości miejsca na dysku, rozszerzając wolumin.

Rozwiązanie​

Jeśli pool magazynowy ma jeszcze wolne miejsce, wykonaj poniższe kroki, aby rozszerzyć wolumin thick.

Uwaga: Wolumin thick można rozszerzyć tylko wtedy, gdy w poolu magazynowym jest wystarczająca ilość wolnego miejsca. Po rozszerzeniu woluminu nie można go zmniejszyć.

1. Przejdź do Storage & Snapshots > Storage/Snapshots.
  2. W sekcji Storage Pool wybierz wolumin danych, którego rozmiar chcesz zmienić.
  3. Kliknij Manage. Pojawi się okno Data Volume Management.
  4. Kliknij Action, a następnie wybierz Resize Volume.

815bde6790eea3542486593b4c525749.png
  5. Wprowadź większy rozmiar w polu New Capacity (do limitu dostępnego wolnego miejsca w poolu).

5cfb45cee3862508177d6124a34228d9.png
  6. Kliknij Apply, aby rozpocząć rozszerzanie woluminu online.
  7. Postęp rozszerzania woluminu możesz śledzić w polu Status.

d9d478dafcd954cb06043c82756d5221.png
  8. Po zakończeniu zadania potwierdź, że pojemność woluminu wzrosła.

bb588bd7a2b1f0f242396faefd099aaf.png

Dalsza lektura​