Jak zrobić paczke QPKG ?

Dyskusja w 'Centrum aplikacji QPKG' rozpoczęta przez użytkownika hypnosiss, 28 Wrzesień 2008.

Ładowanie...
  1. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    23:35
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Witam,
    Jak zrobić paczkę QPKG ?
    Czy jest napisany już jakiś tutorial ?
    Mam już zrobiony prawie skrypt, chce ułatwić użytkownikom zainstalowanie go i zarządzanie...
    Chyba że ktoś kto ma chęci i się na tym zna, pomoże :p
    Pozdrawiam.
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    00:35
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    co to za skrypt? opisz go ... jak sie z niego korzysta i etc
     
  3. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    23:35
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Jest to skrypt uploadujący pliki na serwer rapidshare napisany w perlu wykorzystujacy tworczosc rapidshare dzieki niemu mozna wysylac wiele linkow na rozne 4 sposoby xD z myślą o uploaderach. Niestety narazie stworzyłem go tylko pod konsolke ale i tak z tym bardzo latwo sie go uzywa :p Jestem gotów napisać pod niego strone zarządzającą :p A teraz sie pytam na temat QPKG jak to tam przebiega ?
    Pozdrawiam.
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    00:35
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    musialbys przygotowac do tego interfejs...

    cala paczka musialaby zawierac perl'a skompilowanego na wlasne potrzeby - nie takiego z Optware :)

    sam osobiscie kompilowalem perla na moich arm toolsach ;)


    wszystkie paczki QPKG nim zostana dopuszczone do dzialania dla publiki musza przestrzegac wlasnie te zasady - nie zasmiecanie QNAP'a... wszystko musi byc idealnie zrobione
     
  5. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    00:35
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Nawiazując do tematu paczek Q

    jest taki programik nazywa sie usdownloader, służy ściąganiu z serwerów typu rapidshare itp, jak zrobić z niego albo raczej na jego podstawie paczkę? nie trzeba być preminum użytkownikiem by go używać w przeciwieństwie do Qrapid, jakby ten USdownlader połączyć z wyzej wymienionym uploaderem, powstałaby fajna paczka na serwery tegho typu do uploadowania i downloadingu. Myślę że jest to coś co by się nam spodobało.

    Ja mogę się wciągnać w projekt, choć przyznam szczerze że programsta ze mnie żaden. ;(
     
  6. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    23:35
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    :)


    Z tego co wiem to programy typu USDownloader, które pozwalają ściągać z RS za darmo są "nielegalne" dla RS.
    Rapidshare ich nie lubi i blokuje, ponieważ jeśli chcesz ściągać za free, musisz zrobić pare kroków jako TY a nie robot.
    Czyli np: wpisać kod z obrazka, odczekać pare min itd.A więc użytkownicy free nie mogą korzystać z akceleratorów downloadu.
    Jest to wyraźnie u nich napisane.

    Ściągać pliki z rapidshare mając konto premium oczywiście można poprzez Download Station.

    Co do skryptu uploadujacego pliki na serwer to jest już opublikowany lecz jeszcze nie w QPKG viewtopic.php?f=39&t=283

    Czekam na kąkretne wskazówki od silasa na temat QPKG, wtedy będe mógl zacząć cokolwiek robic.

    Pozdrawiam.
     
  7. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    00:35
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    No to kich aa miało być tak pięknie ;(
     
  8. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    00:35
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Tak apropo bo własnie rozmawiałem z znajomym. Skoro takie programy są nie apropowane przez Rapida. To jak się ma to Bittroentów, emule itp. To jest legalne? NIe wiem ale jak dla mnie to jest to coś dziwnego.

    Przecież tutaj nic nie robi się nielegalnie korzystajac z takiego programu. Po prostu nie musimy ślaczeć i klikać aby ściagnac kolejny plik. i za nas robi to automat, i tak musimy odczekac tyle ile trzeba więc w czym jest problem. A z blokowaniem nic nie słyszałem znajomi używają i sobie chwalą.


    Co Ty na to??
     
  9. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    23:35
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    Ja bym z tym tak tego nie łączył bo to na innej zasadzie działa...

    Kiedyś to było "nielegalne" ale podkreślam dla Rapidshera ! Z tego co wyczytałem to RS dał teraz wolną ręke tego typu programom no i usunął CAPTCHA(wpisywanie kodu z obrazka) za to sa limity transferu...

    Ogólnie mówiąć można się za taki projekt wziąść lecz kto wie co za rok wprowadzi RS ? projekt będzie musiał ulec zmianie lub będzie do usunięcia(np: nielegalne tego typu programy dla RS - a QNAP tego nie będzie promować). Choć wątpie czy wogóle ten pomysł by promował.

    Oraz czy się opłaca zrobić takowy projekt dla paru osób ? mało kto jest nawet zainteresowany uploadem na RS a co dopiero uleprzony download qnapa.

    To nie jest takie łatwe i szybkie...

    Pozdrawiam.

    P.S Sorka za pózną odp - miałem dużo pracy.
     
  10. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    00:35
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    wiesz jeśli dałbyś mi jakieś namiary na do edukacji, hasła, programy itp, to ja się w to włączę. Jestem chętny się czegoś nowego nauczyć. Tylko nie iwem od czego zaczać i czego szukać, będę wdzięczny za podpowiedzi i ukierunkowanie.

    Dzięki
     
  11. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    23:35
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    no nie wiem, bo przy tego typu projektach trzeba mieć pewne doświadczenie z jakimkolwiek programowniem choć jest wiele ciekawych książek wspomagających.
    Głownie to umiejętność obsługi linuxa i znajomość jezków programowania.
    Skrypt do uploadowania pliku był napisany w PERLu ale jeśli chce dodać go jako QPKG musze zrobić interfejs(PA) do zarządzania a tutaj potrzebne są języki: html,php(czasami mysql), moze css?.
    Jest bardzo dużo dobrych książek poszukaj na helion.pl, ale zanim się nauczysz np: php do stopnia średniego to nie wiadomo czy nic sie nie zmieni w qnapie.
    Zacznij od dobrej książki , np. mój zestaw: jesli chodzi o PERLa to polecam "Perl. Wprowadzenie wydanie 4" natomiast jesli php to idealna "PHP5, Apache i Mysql od podstaw" Elizabeth Naramore, Jason Gerner i inni .

    O jakie ci hasła chodziło ?
    Pozdrawiam.
     
  12. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    00:35
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Perl fajny jezyk - duzo mozliwosci
    nigdy nie mialem okazji czytac zadnej ksiazki :/
     
  13. Grzes978
    Offline

    Grzes978 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Maj 2008
    Wiadomości:
    72
    Miejscowość:
    Bielsko Biała
    Local Time:
    00:35
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro 100 Mbps
    Nic nic już wszystko wiem, dzięi, hasła, typu, perl, nazwa ksiązki, strona www, itp po prostu gdzie szukać od czego zacząć.
     
  14. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    23:35
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    • SiLAS,
      Kiedy dostanę info na temat paczek QPKG(język, jakie procedury instalacji itp.) ??
      Czekam, bo mam kilka pomysłów a nie moge ich zrealizować bez tej wiedzy... <sciana>
      Chyba że nie chcecie aby zwykli użytkownicy QNAPa robili takowe paczki(rozszerzali możliwości QNAPa), hmm ? :>
      Czekam na odpowiedź. !!
      Pozdrawiam. :)
     
  15. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    00:35
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    hmmm
    przypomnij sie jutro to wysle Ci gotowe pliki do pakowania w .qpkg

    ale jedna rzecz
    1) musi byc interfejs
    2) nie ma zadnych doc'ow do tego :D - poprostu musisz tak czy owak znac linucha
     

Poleć tę stronę