Rozwiązany jDownloader dock problem

Discussion in 'Kontenery Docker i LXC' started by ueuser, Feb 10, 2021.

Loading...
  1. ueuser
    Offline

    ueuser Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Nov 18, 2017
    Messages:
    6
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Witam,

    Chciałbym zainstalować jDownaloder na NASie aby móc zdalnie zlecać pobranie.
    Częściowo się to udało - zainstalowałem go i uruchomiłem poprzez terminal - działa via My JDownloader - Web Interface, Android, iOs and Windows Phone App
    Niestety aby działał muszę mieć aktywna sesję FAQ SSH, po zamknięciu jDownloader rozłącza.

    Znalazłem alternatywne rozwiązanie w formie Container Station i Portainer.
    Po pewnych przebojach udało mi się zainstalować Portainer niestety poległem na dodawaniu samego Dock'a
    Docker Hub

    version: '2'
    services:
    jdownloader-2:
    image: jlesage/jdownloader-2
    build: .
    ports:
    - 5800:5800
    volumes:
    - /share/CACHEDEV1_DATA/Darek/jDownloader2:/config:rw
    - /share/CACHEDEV1_DATA/Download/output:rw

    Deployment error
    Cannot locate Dockerfile: Dockerfile

    Zależy mi na możliwości uruchomienia automatycznie jDownloadera po restarcie NASa i dostępu do via My JDownloader - Web Interface, Android, iOs and Windows Phone App bądź plugin.
    Obecne rozwiązanie z utrzymaniem sesji FAQ SSH na czas pobierania nie zdaje egzaminu.

    Sprawy nie ułatwia moja słaba znajomość lnuksa, terminala i komend.
    Macie jakiś pomysł?

    Z góry dzięki i przepraszam jeśli borykam się z bardzo podstawowymi problemami.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.2.1566
    Model serwera: QNAP TS-453Bmini
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,810
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +1,838 / 39 / -9
    Followers:
    38
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    To odpal go na screenie i nacisnij CTRL+A+D.

    @pigers@pigers jest mistrzem w tym. Przestudiuj jego posty :)
     
  3. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,420
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +1,774 / 40 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    1. Czemu ja ? xD
    2. Nie ten dział leniuchy ! Mamy osobną sekcję dockera
    3. Palisz pewnie polecenie docker-compose up i dzieje dokładnie to czego żądasz - program działa na pierwszym planie, zamkniesz SSHa - żegnaj programie.
    Poprawnie ma być docker-compose up -d -d oznacza działaj w tle
    4. Jakby nie działało to masz docker cli na stronie:
    upload_2021-2-10_9-56-38.

    popraw ścieżki i wrzuć w FAQ SSH - będzie działało - popraw tylko później w portainer CPU/RAM , autostart.
     
  4. Damian
    Offline

    Damian Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    221
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +26 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Chyba nie widzi pliku z ustawieniami dockera. Uruchom docker-compose up -d w tym samym katalogu gdzie masz plik z ustawieniami.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. ueuser
    Offline

    ueuser Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Nov 18, 2017
    Messages:
    6
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Portainer znalazlem pod adresem /opt/Portainer

    Code (Text):
    1.  
    2. [/opt/Portainer] # docker-compose up -d
    3. ERROR:
    4.         Can't find a suitable configuration file in this directory or any
    5.         parent. Are you in the right directory?
    6.         Supported filenames: docker-compose.yml, docker-compose.yaml
    7.  
    Code (Text):
    1.  
    2. [/opt/Portainer] # ls
    3. cli.txt  docker*           kompose*  portainer*     public/
    4. data/    extensions.json*  kubectl*  Portainer.sh*  templates.json*
    5.  
    Druga lokalizacja jaka znalazlem to
    Code (Text):
    1.  
    2. [/opt/Portainer] # cd /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/Portainer
    3. [/share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/Portainer] # docker-compose up -d
    4. ERROR:
    5.         Can't find a suitable configuration file in this directory or any
    6.         parent. Are you in the right directory?
    7.         Supported filenames: docker-compose.yml, docker-compose.yaml
    8.  
    Code (Text):
    1.  
    2. [/share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/Portainer] # ls
    3. cli.txt  docker*           kompose*  portainer*     public/
    4. data/    extensions.json*  kubectl*  Portainer.sh*  templates.json*
    5.  
     
  6. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,420
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +1,774 / 40 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    Nie czytasz poradników do końca !
    docker-compose masz odpalać w folderze gdzie masz zapisany plik "docker-compose.yml" - inaczej ZAWSZE dostaniesz ten błąd
    --- Połączono posty, Feb 10, 2021, Data oryginalnego postu: Feb 10, 2021 ---
    portainer jest aplikacją do zarządzania dockerami , nie ma to nic wspólnego teraz z tym co chcesz zrobić.

    POWOLI !
     
  7. ueuser
    Offline

    ueuser Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Nov 18, 2017
    Messages:
    6
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ok - dDocker jest czescia oprogramowania qnap czy musze zainstalowac jako oddzielny pakiet?
     
  8. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,420
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +1,774 / 40 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jak masz zainstalowane Container Station - to masz dockera na NASie
     
  9. ueuser
    Offline

    ueuser Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Nov 18, 2017
    Messages:
    6
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Przeszukalem manualnie sterte katalogow i nie moge znalezc, jakas podpowiedz, przyblizona sciezka?
     
  10. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,420
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +1,774 / 40 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    ale po co ci ta scieżka ?
    wpisz po prostu w FAQ SSH QNAPa słowo docker

    upload_2021-2-10_16-25-22.

    i potem docker-compose

    upload_2021-2-10_16-26-2.

    jak oba polecenia działają to jest dobrze

    teraz pytanie gdzie zapisałeś plik docker-compose.yml dla swojej aplikacji ?
    masz po prostu byc w folderze gdzie jest ten plik i wykonać "docker-compose up -d" i reszta sama się zrobi.

    to jak ? dasz nam więcej informacji co i jak robisz , czy tak będziesz skąpił i będziemy bawić się przez cały rok ?!?!?
     
  11. ueuser
    Offline

    ueuser Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Nov 18, 2017
    Messages:
    6
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Obie komendy dzialaja - Container station jak i portainer zainstalowalem z inerfacu webowego qnapa.
    Z mila chcecia udostepie wszelkie mozliwe informacje ale jesli chodzi o linuxa nie za bardzo ogarniam temat, dlatego tez prosze o pomoc
    Jak sprawdzic/wyswietlic gdzie zostala zainstalowana usluga i zanjduje sie docker-compose.yml
     
  12. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,420
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +1,774 / 40 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    brakuje Ci podstaw

    How-To - QNAP i przydatne programy

    1. zrób plik sobie w window plik docker-compose.yml (jeśli tego nie umiesz - nie leć dalej) z pożądaną treścią
    2. Za pomocą WinSCP skopiuj go (plik) do QNAPa , gdzieś w swoje udziały (no chyba je zrobiłeś) , są one w /share/....
    3. za pomocą PuTTY - przejdź do tego samego katalogu gdzie wrzuciłeś w/w plik (nie wiesz jak ?

    Link: https://www.youtube.com/watch?v=xw_B84Nurr0
    ) i w nim wykonaj polecenie o którym pisaliśmy ze 3 razy.
     
  13. squirrelkuss
    Offline

    squirrelkuss Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Apr 13, 2017
    Messages:
    3
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Cześć.
    Od dwóch dni szukam tutoriala jak zainstalować Jdownloader na moim ts-251d. Głównie chodzi mi o jakikolwiek program do ściągania plików z konta premium np z rapidu.net. Możecie mi wskazać gdzie znajdę taką instrukcję? Szukam po forum to tylko rozwiązywanie problemów z już zainstalowanym Jdowloaderm. No i czy nie ma jakiegoś prostszego sposobu jak instalacja w kontenerze? Na googlu cisza, na yt to samo - tak mało ludzi korzysta z nasa do ściągania z hostingów?
    Kiedyś w synology DSM działała wtyczka pyload i wszystko było jasne a teraz okazuje się że musiałbym skończyć pierwszy rok programowania żeby w ogóle ruszyć z instalacją. Ktoś coś?
     
  14. ueuser
    Offline

    ueuser Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Nov 18, 2017
    Messages:
    6
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Temat leży i kwiczy - brak jasnej i prostej instrukcji udało mi się częściowo uruchomić ale dalekie to jest do tego co chciałem osiągnąć sam jdownloader działa ok ale proces instalacji i uruchomienia - porażka
     
  15. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,420
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +1,774 / 40 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    odpal sobie Jdownloader na swoim komputerze jako usługę - szybciutko stwierdzisz że mamy jednak dość łopatologiczne instrukcje.

    Taki jest teraz trend - możesz cofać się w rozwoju , nikt Ci nie broni .. rozumiem - sam tak miałem - broniłem się przed dockerem rok i teraz ŻAŁUJĘ !
    naucz się tych 10 polecen/zapisz w zeszycie i będzie dobrze.

    o popatrz - szukasz na forum qnapa ?
    pyload było ostro rzeźbione swojego czasu ale temat zdechł z czasem

    raczej rok czytania ze zrozumieniem

    Jakie jest pytanie/problem ?
    Bo na razie to mam informacje, jak ciężko nie dam rady.

    Otwórz osobny temat - to pomyślimy :)

    zrób osobny temat, napisz życzenia , pomyslimy i coś wyduma :p

    taa - to nie jest tankowanie auta.
     
  16. squirrelkuss
    Offline

    squirrelkuss Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Apr 13, 2017
    Messages:
    3
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Wybaczcie - chyba mój ton zabrzmiał nieodpowiednio ;) Ja jestem z tych nielicznych którzy nie pytają tylko szukają bo wiedzą że mój problem na pewno w ktoś już kiedyś doświadczył. Trochę się już poddaje bo w synology też poległem choć jdownloadera zainstalowałem ale był nieużywalny. Nie proszę o pomoc bo wasza wiedza przerasta mnie 5 razy - nie mam podstaw żeby o coś pytać.

    Chyba że wspólnymi siłami spróbujemy stworzyć taki samouczek dla amatora?
    Nie raz już bawiłem się w konsoli jeśli chodzi o Androida ale to była zabawa typu przepisz komendę ;)

    A jest jakiś inny program który wspiera ściąganie z kont premium? Znalazłem i zainstalowałem pyload ale w wersji przed ostatniej która (tak samo jak w synology) nie wykrywa konta premium rapidu.net.
    --- Połączono posty, Apr 5, 2021, Data oryginalnego postu: Apr 5, 2021 ---
    Z resztą to chyba widać - jestem z wami od 2017 i od wtedy czerpie wiedzę i zbędnych pytań nie zadaje ;)
     
  17. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,420
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +1,774 / 40 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    zgłaszasz sie króliczka doświadczalnego ? :>
     
  18. Pawliko
    Offline

    Pawliko TP-Link Pro Owner Q's Professional

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    445
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +85 / 3 / -3
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Miales juz dzialajcy program ktory wymagal opdalenia go w tle... 5 sekund roboty i by dzialalo, TO NIE, od nowa zabawa jeszcze z dockerem ;)
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  19. squirrelkuss
    Offline

    squirrelkuss Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Apr 13, 2017
    Messages:
    3
    Local Time:
    1:23 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Od siebie mogę dać wszystkie instrukcje jakie znalazłem ale których nie mogłem zrozumieć.
    Widziałem że jedni próbowali w kontenerze a inni jako zwykłą instalację z pliku. Taka była najprostsza ale stanąłem na komendzie w PuTTY która miała wywołać logowanie dzięki któremu będzie obsługa przez przeglądarkę.